De 3 grote voordelen van freelancer zijn

outfit-2

Een tijdje geleden schreef ik over de 3 grote nadelen van freelancer zijn. Maar er zitten natuurlijk ook een heleboel voordelen aan voor jezelf werken. Want als er alleen maar nadelen waren, is het niet slim om ermee door te gaan, toch? 

1. Je eigen tijd indelen

Het aller fijnste aan freelancer zijn is dat je je eigen tijd kan indelen. Wil je iets langer in bed blijven liggen omdat je de avond ervoor laat op bed lag? Geen probleem. Werk jij beter en geconcentreerder ’s avonds? Ook dat kan prima. Lunchafspraak met een vriendin in de stad op een doordeweekse dag? Geen nood, want je kunt ’s avonds nog doorwerken. Dit voordeel kan natuurlijk ook direct een valkuil zijn, omdat je wellicht een onregelmatig werkschema krijgt waardoor je (het gevoel krijgt dat je) altijd aan het werk bent. Daarom probeer ik gewoon normale kantoortijden aan te houden. Natuurlijk werk ik ook wel eens ’s avonds of in het weekend, maar ik probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Ik zie het om me heen te veel fout gaan (lees: overwerkt/burnout).

2. Jij bepaalt welke klussen je aanneemt

Het leuke aan freelancer zijn is dat je zelf bepaalt welke klussen je aanneemt en welke niet. In het begin kun je waarschijnlijk nog niet zo kieskeurig zijn (er moet ook brood op de plank komen!), maar je zult zien op een later moment dat je de leuke dingen eruit kunt halen en de minder leuke dingen kunt gaan afstoten. Bovendien kun je er ook zelf voor zorgen dat je werk lekker afwisselend wordt: jij bent de baas en jij bepaalt waar je aan werkt!

3. Eigen baas zijn

Een derde voordeel aan freelancer zijn is dat je eigen baas bent en dus eigenlijk met niemand rekening hoeft te houden. Je hoeft niet te vragen of je voor het werk naar de tandarts of naar de dokter mag en je hoeft ook niet te vragen of je iets eerder weg mag. Ook hoef je niet te vragen wanneer je please op vakantie mag, want je kunt gaan en staan waar en wanneer je wil. Maar iets waar mensen die geen freelancer zijn niet vaak over nadenken: als je op vakantie gaat, betekent het ook dat je dan niet kan werken. En niet werken is geen facturen uitschrijven en dus geen geld. Want nee, je krijgt natuurlijk ook geen vakantiegeld in mei. Tsja, ieder voordeel heeft z’n nadeel natuurlijk. Maar ik vind het heerlijk dat ik bijvoorbeeld buiten het seizoen lekker op vakantie kan gaan.

Liefs,
Tedje

Lees hier de update die ik laatst schreef over mijn leven als freelancer en 5 dingen die ik heb geleerd van het hebben van een eigen bedrijf

Psst. Volg je me al op InstagramFacebookTwitter

Volg:
Delen:

3 Reacties

  1. 4 september 2017 / 08:40

    Dit lijkt me ook heel fijn! Alhoewel het me tegelijkertijd ook wel lastig lijkt om je eigen tijd in te delen, want je moet dus wel aardig wat discipline hebben ook.

  2. 4 september 2017 / 08:41

    Dat mis ik echt: tijdens mijn scriptie vond ik het heel fijn om zelf mijn tijd in te delen. Als ik echt heel moe was even uitslapen en daarna kei hard knallen! Hopelijk kan ik over een tijdje ook gaan freelancen, ik ben er in ieder geval hard mee bezig!

  3. 4 september 2017 / 10:52

    Ah ja dit is zo fijn, ik ga er nu een paar maandjes van genieten :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *