Veel mensen hebben het voornemen om gezond te leven. Maar we weten ook: dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je een gezin hebt. Vermoeidheid en een drukke agenda kunnen ervoor zorgen dat je in een ongezond patroon vervalt. Benieuwd hoe je toch gezonde keuzes kunt maken? Lees deze tips maar eens!
Eten aan tafel is leuk
Na een lange dag is het een lekker idee om gewoon op de bank neer te ploffen en daar de maaltijd te nuttigen. Maar het is een beter idee om met het hele gezin aan tafel te eten. Maak daar een gewoonte van! Als het eenmaal in je systeem zit, is het goed te doen. Maak er een leuk moment van: praat bij over de dag. En eet bewust: hier heb jij iets aan, maar ook je kinderen. Door je kids te motiveren, eten ze misschien sneller hun groente op. Leg ook uit waarom groente eten zo belangrijk is. Daar word je immers groot en sterk van! Met vitamine gummies kind kun je dit aanvullen, naast de maaltijden die je bereidt. Vraag ook eens aan je kinderen wat ze graag willen eten. En dan mag niet alleen ‘patat’ of ‘pizza’ een antwoord zijn natuurlijk.
Samen de deur uit
Het is gezellig om samen de deur uit te gaan. En daarmee combineer je twee goede stappen: je bent in de buitenlucht én komt in beweging. Maak bijvoorbeeld met het hele gezin een boswandeling. Of ga eens een dag naar het strand toe. Het is maar net waar jullie zin in hebben! Als je dit als ouder vol enthousiasme brengt, hebben je kids er ook sneller zin in.
Voordat je ouder bent
Gezonde keuzes kun je ook al maken voordat je ouder wordt. Ben je zwanger? Let dan op je voeding. Bepaalde dingen mag je natuurlijk sowieso niet nuttigen. Andere voedingsstoffen heb je juist extra hard nodig. Met zwangerschapsvitamines krijg je de nodige foliumzuur en vitamine D3 binnen, wat belangrijk is voor de groei van je baby en het ondersteunen van je weerstand. Wil je dat je kind in de eerste levensfase zo min mogelijk suiker binnenkrijgt? Dan is het slim om tijdens de zwangerschap ook al minder suiker te nuttigen.
Minder schermtijd
Het is tegenwoordig best gebruikelijk om veel tijd door te brengen achter een scherm. Soms kan dat niet anders, voor je werk bijvoorbeeld. Maar probeer verder schermtijd zoveel mogelijk te beperken. Geef hierin als ouder het goede voorbeeld: als jij niet de hele dag op je telefoon zit te scrollen, heeft je kind ook minder deze neiging. Je kunt met je kinderen regels afspreken over de hoeveelheid schermtijd per dag. Tijd voorbij? Dan kunnen ze prima spelen zonder scherm. Lekker buiten bijvoorbeeld! Maar ook binnen is er genoeg leuks te verzinnen zonder scherm.
Door op de bovenstaande punten te letten, maak je zeker gezonde keuzes! Kijk natuurlijk goed wat er wel en niet binnen jullie levens past. Zo houd je het op de lange termijn ook vol.