5 dingen die ik heb geleerd van het hebben van een eigen bedrijf

eigen-bedrijf

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik sinds een half jaar fulltime zzp’er. Naast Teddlicious en mijn andere blog Adorable Books werk ik als tekstschrijver voor onder meer KLM, Leen Bakker, Chapeau Magazine en een aantal nieuwbouwprojecten. Sinds 2013 ben ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met mijn eigen bedrijf, maar wat heb ik daar nu eigenlijk van geleerd? 

1. Voordelen en nadelen van een eigen bedrijf

Een eigen bedrijf hebben is hartstikke leuk. Als ik een kwartiertje langer in bed wil blijven liggen kan dat en ik kan ook tijd vrij maken om met een vriendin of collega freelancer een kop koffie te drinken. Aan de andere kant: je bent nooit klaar met werken. Er is altijd wel iets wat je nog kunt doen. Kortom: er zitten een heleboel voordelen aan het hebben van een eigen bedrijf, maar zeker ook nadelen. En dat heb ik wel geleerd de afgelopen tijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van nadenken over het opbouwen van pensioen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dingen waar je liever niet over wil nadenken als je pas 23 bent, maar waar je eigenlijk wél over moet nadenken. Je wil gewoon doen wat je leuk vindt (in mijn geval: teksten schrijven), maar je wordt aan de andere kant ook gedwongen om een echte zakenvrouw te zijn.

2. Administratie

Ik had het net al even over pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar wat dacht je van mijn administratie? Ook iets waar je je liever niet mee bezig wil houden, maar wat wel moet. Ik moet zeggen: ik heb er geen hekel aan. Ik hou mijn uren bij (ook handig om een inzicht te hebben in hoeveel uur je kwijt bent met een bepaald project), ik stuur mijn facturen en ik houd in de gaten of deze op tijd betaald worden. Ik doe mijn btw-aangifte ieder kwartaal en voor mijn inkomstenbelasting heb ik afgelopen jaar iemand ingehuurd die me daarbij helpt. Wel net zo makkelijk, omdat ik daar niet alles over weet. De beste keuze die ik heb gemaakt, want hij heeft me enorm geholpen! Als ik geen eigen bedrijf had, had ik nooit geleerd hoe je een administratie moet aanleggen en wat er allemaal bij komt kijken. Nooit verkeerd om zulke dingen te leren!

3. Plannen

Sinds december 2016 werk ik full time als freelancer. Dat betekent dat ik mijn eigen baas ben. In het begin moest ik even mijn draai vinden als het ging om werktijden. Ik wilde nog wel eens tot 9 uur in bed blijven liggen, want: het kon. Af en toe heerlijk natuurlijk, maar ik merk dat ik het beste werk als ik een vast ritme heb. Als je voor jezelf werkt, moet je gedreven zijn (denk ik). Juist omdat je zo vrij bent in wat je doet en niemand die je controleert, is het makkelijk om langer in bed te blijven liggen, tussendoor te Netflixen of even de stad in te gaan. Daarom werk ik gewoon op kantoortijden. Ik zit om half 9 achter mijn bureau en aan het einde van de dag sluit ik mijn computer af en doe ik de deur van mijn kantoor dicht. In mijn omgeving heb ik het al te veel mis zien gaan (lees: meiden/vriendinnen die zoveel uren maken en altijd maar bezig zijn met werk dat ze eraan onderdoor gaan). Ik wil niet dat mij dat overkomt. Ik werk hard, efficiënt en ik wil niet zeggen dat ik nooit iets in het weekend of ’s avonds doe, maar ik probeer het wel te vermijden. Ik maak tijd voor mijn vriend, voor mijn vriendinnen en familie. Want, lieve lezers, dat is óók heel belangrijk.

4. Trots zijn

Laatst zei collega-freelancer én goede vriendin Femke tegen mij – en dat vond ik een waardevolle les -: “Tedje, je moet echt trots zijn hoor, op waar je nu staat. Je bent pas een half jaar bezig!” En inderdaad. Ze heeft gelijk. Ook al ben ik pas een half jaar bezig, ik vind dat ik best trots mag zijn op de dingen die ik al voor elkaar heb gekregen. Naar mijn mening kan het altijd beter, maar ik heb niks te klagen. Ik kan mijn huur betalen, boodschappen doen, sparen en ik hou nog geld over voor leuke dingen. Waar het beter kan? Ik zou nog wel met meer mensen willen samenwerken aan projecten. Soms heb ik best eenzame dagen, alleen op kantoor. Maar nogmaals: ik ben eigenlijk pas net bezig en ik wil waarschijnlijk te hard van stapel lopen. Dat komt allemaal wel!

5. Gewoon doen

Ik krijg vaak de opmerking dat mensen het ‘stoer’ vinden dat ik voor mezelf ben begonnen. Hiervoor had ik een contract van 40 uur met veel zekerheid namelijk. Die mensen zeggen dan ook vaak: “Ik wou dat ik dat durfde.” Het eerste dat ik dan altijd zeg: “Dan moet je het gewoon doen.” Als je het écht wil, waarom niet? Oké eerlijk: voor mij was het wel het perfecte moment om de kans te wagen. Ik heb geen kinderen die ik moet opvoeden. Ik moet er alleen voor zorgen dat mijn vriend en ik te eten hebben en dat we de huur kunnen betalen. Ik snap dat als je zekerheid nodig hebt in je leven, omdat je bijvoorbeeld je kinderen te eten moet geven, dat de stap moeilijker te maken is. Aan de andere kant: als je niet gelukkig bent wat je nu doet en je wil altijd al een eigen bedrijf beginnen? Go for it! Als je er vertrouwen in hebt, straal je dat ook naar anderen uit.

Liefs,
Tedje

Volg:
Delen:

16 Reacties

 1. 20 juni 2017 / 07:59

  Leuk artikel, Tedje! Ik heb nu ook de stap genomen om te gaan freelancen en ik moet zeggen, het bevalt me mega goed! Ik werk nu nog 1 dag per week in loondienst en die kleine zekerheid ernaast is fijn, maar het freelancen bevalt meer dan prima. Ik kan me wel goed herkennen in jouw punten. Ik vind je artikelen over ondernemen echt leuk om te lezen :)

  • Tedje
   Auteur
   21 juni 2017 / 08:34

   Wat leuk om te lezen dat je ook de stap hebt gewaagd, Eleni! Heel veel succes! En toch fijn dat je 1 dagje in de week zekerheid hebt.

 2. 20 juni 2017 / 08:18

  Je kan inderdaad hartstikke trots zijn op wat je al hebt bereikt! Twee blogs, een hoop toffe opdrachtgevers en lekker in je eigen kantoor werken. Echt tof :) Ik werk zelf in het onderwijs, dus ik denk dat er niet snel een eigen bedrijf komt als freelancer, maar je weet maar nooit welke switch ik later nog eens ga maken, haha!

 3. 20 juni 2017 / 09:02

  Ik vind je ook echt wel zo’n girlboss hoor! Petje af! Ik studeer binnenkort af en ben er ook over aan het nadenken deels in loondienst te gaan en deels voor mezelf te beginnen. Vind het verdomd spannend haha.

  • Tedje
   Auteur
   21 juni 2017 / 08:35

   Haha, zo zie ik mezelf eigenlijk echt niet! Het is zéker spannend! Mocht je vragen hebben, dan weet je me te vinden he :-) En succes met afstuderen!

 4. 20 juni 2017 / 10:17

  Leuk om dit te lezen! Je mag zeker trots op jezelf zijn en op wat je bereikt hebt in de afgelopen tijd! Een eigen bedrijf hebben lijkt me echt zwaar werk, maar ook heel erg leuk en leerzaam.

 5. 20 juni 2017 / 11:00

  Plannen is echt heel erg belangrijk vooral als je deadlines te halen hebt! fijn artikel!

 6. 20 juni 2017 / 11:03

  Wat een geweldig artikel. Ik vind het zo tof dat het je gelukt is. Doe je ontzettend goed! Je mag inderdaad trots zijn op wat je al bereikt hebt.

 7. 20 juni 2017 / 11:05

  Wat een goed artikel! Ik weet niet of freelancen het voor mij zou zijn, ik vind het soms best moeilijk om me er toe te zetten. En daarnaast word ik arts en dat is vrij lastig om zelfstandig te doen, hahah! Ik vind het echt heel knap dat je voor jezelf zulke goede regels hebt en geweldig dat het je allemaal zo goed afgaat! Malou x

  • Tedje
   Auteur
   21 juni 2017 / 08:36

   Het is ook zeker niet voor iedereen weggelegd inderdaad. Wauw, arts! Knap hoor! Keep up the good work :-)

 8. 20 juni 2017 / 21:41

  Misschien gek om te zeggen, maar ik ben echt blij dat je hetgeen wat ik heb gezegd ten harte hebt genomen. Het is zo makkelijk om bepaalde zaken wanneer je die eenmaal hebt bereikt als vanzelfsprekend te beschouwen, terwijl je daar écht wel een schouderklopje voor hebt verdiend. Het is echt bizar wat jij in zo’n korte tijd voor elkaar hebt weten te boksen. Ik vind het zó knap hoe jij dat allemaal hebt gedaan. Trots dat ik met jou mag samenwerken en je ook nog een héél goede vriendin mag noemen <3

  • Tedje
   Auteur
   21 juni 2017 / 08:37

   Ah, thanks voor je lieve reactie Femke. Dat waardeer ik echt héél erg <3 Je bent een schat!

 9. 21 juni 2017 / 08:24

  Leuk om te lezen Tedje. Je bent zo goed bezig, mag je zeker trots op zijn! ;-)

 10. 21 juni 2017 / 09:22

  Wat een mooi artikel is dit! Je timmert goed aan de weg zo te lezen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *