5K @ Bredase Singelloop – het verslag

 photo singelloop.jpg

Gisteren liep ik de 5 kilometer tijdens de Bredase Singelloop, mijn tweede hardloopwedstrijd! Iets meer dan een half jaar begon ik met hardlopen en een paar weken geleden liep ik mijn eerste hardloopwedstrijd. Gisteren liep ik samen met vriendinnetje Maxime. Lees vandaag het volledige verslag op mijn blog! 

Voor mijn eerste hardloopwedstrijd in Meerssen was ik onwijs zenuwachtig. Daar hebben jullie al alles over kunnen lezen. Ik was daarom ook ontroerd toen ik over de finish kwam. Had ik dit echt geflikt? En dat terwijl de helft van het parcours berg op was?! Ik geloofde het gewoon niet. Het parcours in Breda was plat. Gelukkig! Maar nog wel één klein dingetje: ik had na mijn eerste wedstrijd eigenlijk niet heel goed meer getraind. Ik ben wel een aantal keer gaan hardlopen, maar dat ging steeds maar niet zo lekker en ik kreeg last van mijn scheenbenen. Not good, dus ik besloot de laatste week voor de Bredase Singelloop rust te nemen.

Let’s do this!
Maxime en ik spraken af vlakbij de start. Wauw, wat was het druk! Er deden 17.000 mensen mee aan de 5, 10 of de halve marathon. Verder komen er doorgaans zo’n 80.000 mensen op het evenement zelf af. Heel de stad was afgesloten en het was ontzetten druk! Heel leuk om te zien en vooral ook leuk omdat we zelf meededen en niet van een afstandje stonden te kijken. De zenuwen vielen alles mee, maar ik moest 10 minuten voordat we gingen starten toch nog wel even naar de wc. Gelukkig waren die vlakbij, anders had ik met een volle blaas moeten rennen en dan was ik minder blij geweest. Ons startschot ging om 11.20u. Ik zou eigenlijk om 11.00u starten (een half jaar geleden dacht ik dat ik de 5K wel in 27 minuten zou kunnen rennen, haha!), maar gelukkig kon ik het startvak nog omwisselen zodat ik samen met Maxime kon rennen.

Mijn vader en mijn zusje gingen mee om me aan te moedigen. Mijn vriend zou na de wedstrijd komen, omdat ‘ie net terug was van vakantie en anders te vroeg weg moest thuis. Drie keer raden wie er toch was voordat we naar ons startvak liepen? Jawel, mijn vriend! Zo ontzettend lief! I love you honey! :)

0-3K – I’m feeling good
Om iets voor 11 stonden we klaar in ons startvak. We deden nog even een warming up en de tijd vloog eigenlijk voorbij. Om 11.20u klonk het startschot en we kwamen langzaam op gang. Zoveel mensen om ons heen dat we eigenlijk geen tempo konden maken. Niet erg, ik moet toch niet te hard van start gaan, maar je voelt je wel als een sardientje in een blik. Ik snap dat het voor sommige mensen vervelend kan zijn, vooral als je voor een goede tijd wil gaan! Nu ben ik niet zo gefocust op mijn tijd (oké, ik wilde hem wel sneller lopen dan in Meerssen, omdat daar heel veel bergen waren en hier niet), dus ik heb vooral in het begin lekker genoten van de mensenmassa. Na 1K was er al een waterpunt. HEERLIJK! Ik had zin in water, want mijn keel was uitgedroogd. Ik liep helaas aan de andere kant van de weg en ik kon de oversteek door de mensenmassa niet maken om bij het water te komen. Bah, baalde ik daar even van. Ik greep wel een spons aan en kneep die leeg in mijn mond. Niet erg hygiënisch denk ik, maar ach. Ik had dorst. Maxime en ik liepen een hele tijd samen, maar toen raakte ik iets voorop op Maxime. Het ging goed! Kilometer 2 en 3 liep ik met een gemiddelde van 5:56, een snelle tijd voor mijn doen. Ik zette mijn muziek extra hard aan en ik liep in een lekker tempo. Oh yeah! Na iets van 17 minuten vond ik het tijd voor een korte pauze. Ik liep twee minuutjes en toen was Maxime daar ook ineens. HOI! Zij was ook toe aan een korte wandeling en vanaf dat punt liepen we weer samen.

3-4K – Het gaat wel….
Deze anderhalve kilometer gingen minder snel dan dan de vorige. Na onze korte wandeling kon ik er denk ik niet goed meer inkomen. Kilometer 4 liep ik in 6:50, een minuut langzamer dan de vorige twee. Aan de kant was het super druk dus dat zorgde wel voor wat afleiding. Onderweg kwam ik nog een vrouw tegen met dezelfde hardloopschoenen als ik en ik gaf haar nog een compliment. Leuk om te zien dat zulke dingen altijd goed worden opgevangen. Dat gaf me ook een boost! Maxime bleef eigenlijk de hele tijd in mijn buurt en af en toe seinden we naar elkaar of het nog ging ja of nee. Bij de 4K was weer een waterpunt, yeah! Dankbaar nam ik een bekertje aan en wandelden ik even 20 seconden om het water op te drinken. Lekker! Gek eigenlijk dat ik tijdens het trainen nooit zo’n dorst heb! Daarna liepen we weer door. Het 4K-punt kwam in zicht en ik wist dat we er bijna waren….

4-5K – Hoe lang duurt dit nog?! 
Hoe euforisch ik mezelf voelde tijdens de vorige wedstrijd op dit punt, hoe rot ik me nu voelde. Ik kon niet meer. Maxime en ik keken elkaar aan en we dachten hetzelfde: wandelen. Ik zag sterretjes en als ik nog door had gerend had ik denk ik flauwgevallen. Iets te ver gegaan. Oeps. Heel even gewandeld en toen pakte ik Maxime’s hand vast: kom, we gaan samen. Hand in hand renden we de laatste 750 meter die wel een eeuw leken te duren. We kwamen de Grote Markt op en we zagen het bord: nog 250 meter. Ik dacht: wat is dat nou? 250 meter? Helemaal niks toch? We trokken een sprintje. Ik kon eigenlijk niet meer en ik heb echt alles gegeven. 200 meter, 100 meter, 50 meter…. En toen was ‘ie eindelijk daar: de finish. Oh men, wat waren we uitgeput! We omhelsden elkaar (zo leuk, is ook te zien op het filmpje!). We stonden helemaal te shaken. We kregen een bekertje water, een medaille en een mueslireep. De ouders van Maxime stonden naast de finish en mijn vader, mijn zusje en mijn vriend stonden ons op te wachten op het Kasteelplein, waar we na de finish naartoe geleid werden. Het zat erop. WE DID IT! Eindtijd? 31.45 min. YES!

Meedoen aan hardloopwedstrijden is verslavend. Het gevoel wat je daarna hebt is onbeschrijfelijk. Je voelt je echt een kanjer en iedereen behandelt je ook zo. Zo leuk! Ik weet zeker dat dit niet mijn laatste hardloopwedstrijd was… Will be continued… 

Liefs van Tedje

Volg:
Delen:

23 Reacties

 1. 6 oktober 2014 / 07:20

  Yeaaaaah, super goed Ted! Ben heel trots op je.

 2. Maxime
  6 oktober 2014 / 08:34

  Yeaaah! WE DID IT!

 3. Fred
  6 oktober 2014 / 08:46

  goe gedaan meiden!

 4. 6 oktober 2014 / 08:55

  Ah, zo super tof Tedje! xD Ik denk dat ik dit ook maar eens ga doen

  • Tedje
   Auteur
   6 oktober 2014 / 14:44

   Moet je zeker eens doen Ellis. Het is een heel bijzondere ervaring!

 5. 6 oktober 2014 / 09:41

  Wat een leuk verslag! En goed dat je in die laatste meters toch nog een eindsprintje hebt kunnen doen :D Heb je al een nieuwe wedstrijd in gedachten om aan mee te doen?

  • Tedje
   Auteur
   6 oktober 2014 / 14:43

   Nee nog niet! Maar het lijkt me wel heel erg leuk om weer ergens naar uit te kijken :)

 6. 6 oktober 2014 / 10:51

  Woow wat goed van jullie! En zo leuk om te lezen! Xx Laura

 7. 6 oktober 2014 / 12:45

  Leuk verslag en goed gedaan! En meedoen aan hardloopwedstrijden is inderdaad verslavend! Ik heb twee weken geleden nog aan de Dam tot Damloop meegedaan, ook een superleuke loop om te doen!

 8. Eleni
  6 oktober 2014 / 14:55

  Wat goed! En goede tijd ook! Ik zou twee weken terug de Vredesloop lopen, maar was helaas ziek dat weekend. Hoop er binnenkort ergens een 5 km in de buurt is, dan ga ik zeker meedoen : )

 9. 6 oktober 2014 / 15:41

  Aaah te gek, wat ben ik onwijs trots op jullie! Super gedaan, toppers!

 10. Joyce
  7 oktober 2014 / 10:06

  Wat leuk om dit te lezen! En het lijkt me zo gaaf om daar een keer aan mee te doen en dan helemaal om binnen te komen op de grote markt! Heb je jezelf na afloop nog getrakteerd op een club sandwich bij zeezicht ;-) ?

 11. 7 oktober 2014 / 12:38

  Top! Ik wil volgend voorjaar aan wedstrijden meedoen! Lijkt me erg leuk :)

 12. Esmée
  13 oktober 2014 / 16:34

  Wowwie dat klinkt echt vet. Misschien toch maar eens proberen dan? haha neee ik laat het aan jou over! Supergoed gedaan Ted!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *