7 ergernissen tijdens een concert

Je zou kunnen zeggen dat ik een echte concertganger ben. Ik zorg altijd wel dat ik een concert heb om naar uit te kijken: van concerten in kleine zaaltjes naar concerten van wereldartiesten zoals Beyoncé of Justin Timberlake. Maar, je gaat (helaas) niet alleen naar een concert. En dan ontstaan er ergernissen die ik vandaag met je wil delen. 

1. Lange mensen

Ik ben zelf vrij lang (lees: 1.79 meter), maar als er dan iemand voor je neus staat die ruim twee meter is, zie je niks. Ik weet het, je kunt er niks aan doen, maar irritant is het wel. Zou het een idee zijn om mensen te rangschikken op lengte? ;-)

2. Schreeuwende mensen

Meezingen tijdens een concert is oké. Dat doe ik zelf ook. Maar je hoeft ook weer niet zó hard mee te schreeuwen dat ik de artiest zelf niet meer kan horen. Kijk, ik snap je enthousiasme als je fan bent van een bepaalde artiest, maar keep calm people.

3. Pratende mensen

Schreeuwende mensen zijn irritant, maar pratende mensen zijn misschien nog wel irritanter. Waarom ga je in hémelsnaam naar een concert als je met je vriend of vriendin je weekendplannen gaat bespreken? Ga dan lekker naar de kroeg. Het schijnt dat Nederlanders er nogal een handje van hebben om door concerten heen te praten. Het wordt ook wel de Dutch Disease genoemd. Er worden zelfs ‘niet-lul-lollies’ uitgedeeld om ervoor te zorgen dat mensen hun mond dichthouden tijdens een concert. Een goed initiatief vind ik, want het is echt bloed irritant als je van een concert wil genieten. Laatst was ik bij een concert van Nielson met Judy Blank in het voorprogramma. Hulde aan Judy, want na twee nummers maakte ze een opmerking over het feit dat iedereen zo door elkaar heen aan het beppen was. Go Judy!

4. Stinkende mensen

Tsja, need I say more? Sommige mensen kunnen er niks aan doen, maar people, spuit even een lading deodorant onder je oksels als je naar een concert gaat waar je als sardientjes in een blik op elkaar staat geplakt. Kijk, bij drie dagen Pinkpop snap ik dat niet iedereen meer fris ruikt na een tijdje, maar tijdens een concertavondje moet het wel lukken om verzorgd en fris voor de dag te komen, toch?

5. Mensen die eerder weggaan

Zodra mensen denken dat een van de laatste nummers is aangebroken, ontstaat er paniek in de tent. Want er zijn altijd mensen die eerder weg willen of moeten om bijvoorbeeld de laatste trein te halen. Maar dat betekent wel dat er onrust ontstaat in het publiek. Mensen willen er langs, je moet opstaan – als je een zitplek hebt – of mensen beginnen te duwen in het publiek. Irritant!! Blijf gewoon lekker tot het einde mensen, het is toch zonde om het toegift te missen?

6. Telefoons in de lucht

Stomverbaasd sta ik te kijken hoe sommige mensen hele concerten filmen met hun telefoon. En dus ook het concert beleven via hun telefoon. Dat is toch doodzonde? Kijk, ik maak ook wel eens een klein filmpje voor Instagram bijvoorbeeld, maar dat is dan maximaal een halve minuut. Ik vraag me altijd af: krijgen die mensen er geen lamme arm van? Ga gewoon lekker genieten in real life, in plaats van via een beeldschermpje.

7. Artiesten die te laat komen

Veel ergernissen ontstaan bij mensen om me heen – het publiek dus. Maar ik kan me ook behoorlijk ergeren aan het feit dat artiesten te laat komen. Er ontstaat dan altijd zo’n onrust en ongeduld in het publiek en die vibe is niet echt lekker. Kijk, vijf tot tien minuutjes vind ik nog prima, maar veel langer moet het niet duren. Je hebt je toch ontzettend verheugd op zo’n concert dat het vervolgens tegenvalt dat je nóg langer moet wachten. Maar als het dan eenmaal begonnen is, ben je weer helemaal vergeten dat je favoriete band of artiest te laat was. Dat dan weer wel.

Waar erger jij je aan tijdens een concert? 

Photo by Anthony DELANOIX & veeterzy on Unsplash

Volg:
Delen:

3 Reacties

 1. 26 november 2018 / 11:35

  Wat een ongelooflijk herkenbaar lijstje! Ik ga wekelijks naar concerten in zowel piepkleine als gigantische venues en kan me in al jouw punten vinden. Vooral dat praten vind ik gruwelijk. En dat filmen van een gans concert, why?! Ik merk wel dat je dat eerder bij concerten van erg grote namen hebt. Op intiemere shows zijn de mensen respectvoller.

 2. 26 november 2018 / 20:29

  Ik hoop niet dat ze mensen daadwerkelijk zullen rangschikken op lengte want dan eindig ik vrij achteraan met m’n 1.81m! Pratende mensen vind ik sowieso irritant, dus ja bij een concert ook 😅 Maar pratende mensen in de bios doen ook echt mijn haren overeind laten staan. Leuke lijst!

 3. Barry
  19 januari 2024 / 13:32

  Inderdaad, zelf als lange mens (maar 1.87m) al gemerkt dat anderen dat irritant vinden. Vaak dat kleinere mensen je wegduwen en ineens sta je 2 rijen achter je vriendengroep (die kleiner zijn). Als je dan een opmerking geeft of terug naar voor wil, krijg je de onjuiste opmerking dat ze er eerst stonden of dat je groot bent en maar achteraan moet staan. Dus tips om minder vriendelijk te zijn (uitkijken dat je niet voor iemands gezichtsveld staat) en je niet te laten wegduwen bij iedere opportuniteit zijn zeker welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *