9 handige tips voor Instagram die jij misschien nog niet wist

We all love Instagram, toch? Ik betrap mezelf erop dat ik – soms meer dan eens per dag – verdwaald raak in de wondere wereld van dit sociale platform. En dat terwijl ik al heel wat uurtjes – lees: ik denk hele dagen of zelfs weken – op Instagram besteed heb. In dit artikel deel ik een aantal tips voor Instagram die je misschien nog niet kende.

Instagram tips

1.Instagram Stories filter met marker

Op Instagram Stories kun je – nadat je je foto hebt gemaakt – naar rechts swipen om een filter over je foto heen te leggen. Paris, Oslo, Lagos, Melbourne, je kent ze waarschijnlijk al wel. Maar wist je ook dat je heel gemakkelijk een kleurenfilter over je foto kunt leggen? Tik op het pennetje rechts bovenin en kies voor de marker (het tweede icoontje bovenaan). Selecteer vervolgens de kleur die jij wil en houd het scherm iets langer dan een seconde ingedrukt. Je ziet dan een waas over je foto verschijnen. Handig als je er nog tekst overheen wil plaatsen en eens een keer wat anders wil op Instagram Stories!

2. Leuke bewerkingsapp voor Instagram Stories: Unfold

Als je mij volgt op Instagram (@tedjevangils) zul je het vaker voorbij zien komen: stories die anders zijn dan je ‘normaal’ kunt opmaken in Instagram. Dat klopt! Daar gebruik ik een speciale app voor: Unfold. In deze app kun je er ook voor kiezen om in één story een foto én een video te plaatsen! De app is gratis, maar je kunt – tegen betaling – meerdere templates toevoegen.

3. Meerdere links in je bio op Instagram

Instagram staat erom bekend dat ze niet zo’n fan zijn van linkjes. Zo kun je in een gewone Instagram post niet doorlinken naar een website en in je stories kun je pas een ‘swipe up’ toevoegen vanaf 10.000 volgers. De enige mogelijkheid die je hebt is je #linkinbio. Maar wist je dat je daar meerdere linkjes kunt plaatsen? Hoe dan? Je maakt een account aan op Linkt.ree. Eigenlijk maak je een landingspagina waar je bezoekers de keuze stelt: naar welke pagina wil je gaan? Ik link bijvoorbeeld door naar mijn blog, mijn zakelijke website en een belangrijk artikel, zoals informatie over de masterclass.

4. Instagram stories – highlights

Instagram stories is natuurlijk hartstikke leuk: 24 uur lang zien jouw volgers een foto. Handig voor foto’s en filmpjes die je niet per se in je feed wil delen. Maar wat nu als je content hebt die je eigenlijk blijvend wil laten zien? Daar heeft Instagram – uiteraard – ook iets op bedacht: highlights. Je kunt een story toevoegen aan highlights door op uitlichten onderaan je story te klikken. Ook handig voor ondernemers: je kunt verschillende onderwerpen instellen, zoals portfolio of behind the scenes.

5. Stories dempen

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die regelmatig stories plaatsen op Instagram. Hartstikke leuk natuurlijk, maar ik kan me ook voorstellen dat het soms allemaal wat veel wordt. Je kunt daarom stories ‘muten’ van iemand. Ga naar het profiel van de betreffende persoon en druk op de drie puntjes rechts bovenaan het scherm. Je krijgt nu drie opties: berichten dempen, verhaal uitschakelen of berichten en verhaal dempen. Kies de optie die voor jou relevant is.

6. Stories: vertel een verhaal

Stories heten niet voor niets stories. Vertel een verhaal! Ik ben er niet zo goed in – daar kwam ik achter toen @femkekamps deze tip gaf. Ik deel namelijk vaak gewoon 1 foto, that’s it. Maar Instagram wordt blij van meerdere stories per dag (zo worden ze meer bekeken, echt!), dus dan is het net zo leuk om een rond verhaal te maken, met een begin en een eind. Hier moet ik zelf nog even mee oefenen, maar ik wil jullie deze tip niet onthouden. Ik ben immers de beroerdste niet!

7. Bekijk alle posts die je hebt geliked

Je weet waarschijnlijk zelf wel welke posts je allemaal hebt geliked – je was er per slot van rekening zelf bij – maar Instagram onthoudt welke posts je allemaal hebt geliked. Ga naar je eigen profiel en druk vervolgens op de drie streepjes rechts bovenin. Druk op Instellingen en vervolgens op Berichten die je leuk vindt.

8. Foto’s verbergen waar je in getagd bent

Leuk en aardig dat iedereen je kan taggen in foto’s, maar dat betekent ook dat mensen die foto’s kunnen zien in jouw profiel (op het derde icoontje onder jouw bio). Maar, don’t worry, je kunt foto’s verbergen waar je in getagd bent! Ga naar je account, tik op de drie streepjes bovenin en ga naar Instellingen. Ga vervolgens naar Foto’s en video’s van jou en naar Foto’s en video’s verbergen. Hier krijg je een overzicht van alle foto’s waar je in bent getagd. Vervolgens kun je de foto’s verbergen die je liever niet in je profiel hebt staan.

9. Tijd op Instagram bekijken

Betrap jij jezelf er ook zo vaak op dat je regelmatig op Instagram zit? Instagram houdt precies bij hoe lang jij op het sociale platform spendeert. Ga naar je account, tik op de drie streepjes bovenin en ga naar Instellingen. bij Je activiteit kun je kijken hoeveel minuten (of zelfs uren!) je op Instagram spendeert. Handig: je kunt instellen dat je bijvoorbeeld maar maximaal een uur wil Instagrammen per dag. De app geeft dan automatisch een pop-up wanneer je je limiet hebt bereikt.

Hoeveel van deze Instagram tips kende jij al?

Foto header: Mariska van der Haven

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. 13 februari 2019 / 11:59

  Ah leuke tips! Ik ken er al een paar maar die van de marker wist ik nog niet, haha oeps! Bij punt 7. moet je overigens eerst naar account ;) en dan naar ‘Berichten die je leuk vindt’!

 2. 13 februari 2019 / 14:09

  Dat van die kleurfilter wist ik niet! Handig! Ik ben er laatst, na duizend keer proberen en met het nodige gevloek, eindelijk in geslaagd een tekst een regenboogkleurtje te geven. 😅

 3. 13 februari 2019 / 15:00

  Leuke tips! Van de kleur filter wist ik dus niet, die ga ik zeker binnenkort eens gebruiken. Ik kan alleen nog altijd geen pol of question bar doen in Instagram zo irritant!

 4. 13 februari 2019 / 16:18

  Ik kende ze allemaal, maar leuk om ze op een rijtje te zien! :)

 5. 13 februari 2019 / 21:21

  Ik ben de laatste tijd veel meer bezig met Instagram dus dit artikel komt als geroepen! #1 wist ik niet en #2 heb ik meteen gedownload! ♥ Ik ga meteen dat Unfold uitproberen :D Dankjewel voor het delen!

 6. 13 februari 2019 / 21:43

  Wat een handige tips, thanks voor het delen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *