Alles wat je moet weten over vitamine B12

Je weet vast dat er verschillende soorten vitamines zijn. De meeste mensen zijn namelijk wel bekend met de vitaminen A, B, C en D. De meeste van deze vitamines zijn onder te verdelen, zo ook vitamine B. Deze vitamine bestaat onder meer uit vitamine B12. Omdat lang niet iedereen bekend is met vitamine B12, lees je hier alles wat je over deze vitamine uit het vitamine B-complex moet weten.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is één van de acht essentiële B-vitamines. Ons lichaam kan niet zonder deze vitamine, want vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze bloedcellen vervoeren zuurstof door ons bloed, waardoor ze onmisbaar zijn. Vitamine B12 zorgt er daarnaast voor dat ons zenuwstelsel goed werkt. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende van deze vitamine binnenkrijgt.

Verschillende soorten vitamine B12

Wie denkt dat vitamine B12 slechts in één vorm voorkomt, heeft het mis. Deze vitamine heeft namelijk verschillende vormen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Methylcobalamine
Methylcobalamine draagt bij aan de werking van ons zenuwstelsel. Daarnaast zorgt deze vorm van vitamine B12 ervoor dat het algehele immuunsysteem op een hoog niveau blijft.

Adenosylcobalamine
In de weefselcellen in ons lichaam komt adenosylcobalamine voor. Deze vorm van vitamine B12 zorgt er onder meer voor dat we ons minder moe voelen.

Hydroxocobalamine
Deze vorm van vitamine B12 kan niet worden opgenomen door middel van voeding of tabletten. Wil je toch hydroxocobalamie binnenkrijgen? Dan moet je het laten injecteren.

Cyanocobalamine
Cyanocobalamine is een synthetische variant van vitamine B12 die voorkomt in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen. Doordat deze vorm van nature niet in ons lichaam voorkomt, is hij minder effectief dan de andere varianten van vitamine B12.

Waar zit vitamine B12 in?

Wanneer je goed op jouw voeding let, is de kans groot dat jouw lichaam voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Deze vitamine zit namelijk vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren, melk en leverproducten. Ben je vegetariër of veganist? Dan eet je waarschijnlijk veel minder van dit soort producten. De kans op een vitamine B12 tekort is in dat geval groter dan wanneer je wel dierlijke producten eet.

Eet je weinig tot geen dierlijke producten? Dan is het van belang om het vitamine B12-gehalte aan te vullen. Dit kun je het beste doen met voedingssupplementen. Als je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van dit soort supplementen, vraag jij je mogelijk af in welke vorm ze beschikbaar zijn. Vitamine B12 voedingssupplementen zijn eigenlijk alleen verkrijgbaar in tabletvorm. Je kunt kauwtabletten kopen, maar er zijn ook vitamine B12 smelttabletten verkrijgbaar. Ga niet alleen op de vorm van de voedingssupplementen af, maar kijk ook naar de samenstelling. Hierin kunnen supplementen namelijk flink van elkaar verschillen.

In samenwerking met Vitakruid

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *