Beginnen met bloggen: hoe pak je het aan?

 photo IMG_4990a.jpg

Ik krijg altijd heel veel vragen over hoe ik ben begonnen met bloggen. Dat is eigenlijk altijd de eerste vraag die mensen stellen als ze geïnteresseerd zijn in mijn blog. Ook krijg ik veel mailtjes van meiden die met een blog zouden willen beginnen, maar ze weten niet hoe ze het moeten aanpakken. Vandaag geef ik tips over hoe je kunt beginnen met bloggen. 

1. WordPress-account 
Toen ik in september 2011 begon met bloggen, maakte ik een gratis WordPress-account account aan. Ik zette er een standaard thema in en hallo! Teddlicious.wordpress.com (de site bestaat nog steeds trouwens!) was geboren. Je hoeft in het begin echt nog geen domein te kopen. Stel dat je het bloggen toch niet zo leuk vindt, heb je er in ieder geval geen geld voor betaald. Je kunt ook kiezen voor een account op Blogger aan te maken, maar hier kan ik niet zoveel over vertellen. Ik ben een echte WordPresser ;)

Denk ook goed na over een naam. Ik ben nu heel erg blij dat ik niet voor bijvoorbeeld Tedjebeauty of iets dergelijks heb gekozen, want dan zit je altijd aan het beautygedeelte vast. Het is handig als je naam goed te onthouden is en dus niet iets als dit: xomelissaxobeautyxxstuffxlove. Na een half jaar ben ik overgegaan op een .nl domein en toen heeft mijn neefje mijn layout gemaakt. Ook een goede tip: misschien zijn er mensen in je omgeving die al wat weten van blogs, websites of bijvoorbeeld layouts.

2. Blog waar je blij van wordt 
“Ja, maar waar moet ik dan over bloggen?” Die vraag krijg ik ook vaak. Ik ben begonnen met alleen maar artikelen over beauty, verzorging en wat celebnieuws dat ik van internet afhaalde. Ik liet niks van mezelf zien, dat vond ik allemaal maar eng. Op een gegeven moment werd er op mijn blog gevraagd naar wie ik was, wat ik deed en hoe ik eruit zag. Toen begon ik met de wekelijkse Take a look at my lifes (nu de best bezochte artikelen van de week!) en begon ik ook met schrijven over andere dingen die ik leuk vond: eten, films en series. Ik blog gewoon waar ik zin in heb en wat ik leuk vind. Ga niet bloggen over dingen die je eigenlijk niet zo interessant vindt, want ik denk dat je dan al snel afhaakt. Kies een onderwerp (of meerdere onderwerpen) waar je bij wijze van spreken over drie jaar nog niet over bent uitgepraat.

3. Blijf jezelf 
Misschien wel het allerbelangrijkste als je een blog gaat beginnen: blijf jezelf! Blog niet over dingen die je niet leuk vindt of omdat je denkt dat je hierover moet bloggen en ga ook zeker geen dingen kopiëren van andere bloggers. Dat wordt niet echt gewaardeerd. Ga ook niet bloggen voor gratis producten of geld, want zo werkt het helaas niet in de blogwereld. Ik heb kei hard gewerkt voor waar ik nu sta en ik mag met trots zeggen dat ik regelmatig leuke pakketjes ontvang en dat ik van mijn blog mijn bedrijf heb gemaakt.

4. En dan nog even dit 
Ook handig als je begint met bloggen: maak een Twitter, Facebook, Bloglovin’ en Instagram account aan voor je blog. Het liefst allemaal onder dezelfde naam. Bestaat de door jou gekozen blognaam al op social media? Dan kun je ervoor kiezen om er NL aan toe te voegen. Via deze kanalen kun je je blog promoten en kun je ook andere bloggers gaan volgen. Installeer Google Analytics. Dit is misschien voor in een later stadium, maar ik noem het toch maar even. Google Analytics is een programma dat de statistieken van je website bijhoudt. Leuk om te kijken waar iedereen vandaan komt en hoeveel mensen er eigenlijk een kijkje komen nemen op je blog. En: spread the word over je blog en vertel het ook aan vriendinnen en familie. Je volgers moeten natuurlijk ergens vandaan komen :)

5. Begin!
Een beetje voor de hand liggend, maar het is toch een drempel voor velen: begin gewoon! Ja, het is best eng, maar jij bent degene die bepaalt wat er op je blog komt! En je moet echt niet bang zijn voor de reacties die je gaat krijgen, want héél veel zijn er gewoon positief, geloof me. Open een nieuw bericht en schrijf! Zodra je eerste artikel online staat, heb je een eigen blog. Heel veel succes!

En psst, thanks sis voor het maken van de leuke foto!

Heb jij een blog of ben je van plan een blog te starten? Let me know!

Liefs van Tedje

Volg:

25 Reacties

 1. 20 januari 2015 / 07:10

  Ik ben eind december begonnen met een blog. Ik baal nog heel erg van mijn layout, maar ik denk dat ik ooit ook wel op zoek ga naar iemand die een layout en logo kan ontwerpen.
  Op mijn social media ben ik inderdaad iemand met verschillende namen, omdat alles al bezet was. Had ik er maar NL achter gezet…
  Ik heb zelf wordpress.com, maar ik hoorde/las ergens dat .org net iets beter is, omdat er meer functies beschikbaar zijn?

  • Tedje
   Auteur
   20 januari 2015 / 21:33

   Oh, daar zou ik eigenlijk geen antwoord op durven geven! Misschien dat je op internet er meer over kunt vinden?

 2. 20 januari 2015 / 08:06

  Leuk artikel! Mijn blog bestaat nu denk ik ongeveer 4 maandjes en met elke week weer is het leuk om te zien dat ik wel langzamerhand meer bezoekers krijg! Ik hoop dit jaar ergens over te kunnen stappen naar een eigen domein, ookal is dat allema best ingewikkeld, haha! En inderdaad: leuke foto!

  • Tedje
   Auteur
   20 januari 2015 / 21:34

   Ah wat leuk Amy! Ik heb mijn blog ook niet zelf over gezet hoor, daar had ik gelukkig hulp bij! Misschien is er iemand in jouw omgeving die hier handig mee is? Heel veel succes met bloggen! En thanks!!

 3. 20 januari 2015 / 08:18

  Fijne tips! Ik ben heel erg blij dat ik destijds ben begonnen met bloggen en ik kan het ook echt iedereen die van schrijven en zijn peassies delen houdt aanbevelen!

 4. 20 januari 2015 / 08:59

  Goede tips! Toen ik begon met bloggen, heb ik eigenlijk nooit echt over al deze dingen nagedacht. Dat kwam later pas. :P

 5. 20 januari 2015 / 10:23

  Wat een goede tips! Twee jaar geleden trok ik ‘de stoute schoenen’ aan en startte ik een blog. Achteraf gezien ietwat naïef. Ik had namelijk niet verwacht dat er zoveel bij kwam kijken. Maar, ik houd het nog steeds vol :-) Ik vind het geweldig om te doen! Iedere dag weer! Psst, volgende week bestaat mijn blog twee jaar en komen er spetterende winacties (yes, meerdere!) online op mijn blog.

 6. 20 januari 2015 / 10:43

  Leuke tips! Vooral je laatste tips waren echt leuk :)

 7. 20 januari 2015 / 10:51

  Goede tips voor beginnende bloggers! Ik blog inmiddels alweer 6 jaar dus het lijkt een eeuwigheid geleden toen ik begon haha. :)

 8. 20 januari 2015 / 12:39

  Hele goede tips! Wij hebben onze blog nu sinds maart en wachten ook nog met een eigen domein. Toch even aftasten of het leuk blijft en we er tijd voor hebben!

 9. 20 januari 2015 / 13:20

  Leuke tips, toen ik begin deed ik maar wat. Ik wist totaal niets van alles af en nu weet ik juist wel heel veel haha!

 10. 20 januari 2015 / 16:55

  Leuke tips! ja ik heb al een blog en ik blog sinds oktober elke dag en ik vind het super leuk om te doen

 11. 20 januari 2015 / 16:58

  Goede tips geef je!
  Het is voor veel mensen denk ik een drempel die ze over moeten, voor mij was dat in ieder geval zo, maar het is ontzettend leuk om te doen!

 12. 20 januari 2015 / 17:48

  “Blog waar je blij van wordt” vind ik een hele mooie tip, dank je wel! :)

  • Tedje
   Auteur
   20 januari 2015 / 21:35

   Graag gedaan José! Het moet natuurlijk wel leuk blijven, ook voor jezelf!

 13. 20 januari 2015 / 18:03

  Wat een leuk artikel om te lezen!
  Zo leerzaam.
  Ben de hele dag bezig om mijn blog (de posts) van blogspot naar mijn wordpress (waar mijn blog bestaat) te verhuizen. Lukt niet :(

  Xoxo

 14. 20 januari 2015 / 19:50

  leuk dat je er een artikel over hebt geschreven ik denk ook dat wordpress beter is dan blogger want veel mensen stappen na een tijdje alsnog over dus je kan beter meteen goed beginnen toch?

  • Tedje
   Auteur
   20 januari 2015 / 21:35

   Dat hoor ik inderdaad ook vaak. Precies, ben je van het gedoe af!

 15. 20 januari 2015 / 19:57

  Handige tips voor bij het beginnen!
  Leuk!

 16. 20 januari 2015 / 21:39

  Leuk dat je tips geeft aan de beginners. Ik ben inmiddels alweer 5 jaar op mijn huidige domein aan de gang, maar deed het daarvoor ook al ongeveer 5 jaar. :)

 17. 4 februari 2015 / 21:26

  Heb volgens mij nu een maandje mijn blog, ik vind het super leuk, maar heb het probleem dat ik mijn blog naam niet meer leuk vind haha.. tja. Liefs

 18. 1 juli 2018 / 10:26

  Ik blog nu sinds een maand of twee met mijn 3 vriendinnen op 4time-s.webnode.nl het is ook mooi om te zien als blogger dat je bezoekers je echt blijven volgen want ik en mij vriendinnen hebben alle 4 een eigen blog dag en als we 1 dag niet bloggen krijg je ook reacties zo van “Wat is er gebeurd waarom hebben jullie vandaag niet geblogd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *