Bewuster wijn drinken: hoe doe je dat?

Ben je een wijnliefhebber, maar wil je soms wat minder alcohol drinken? Ik snap best dat dit best een uitdaging kan zijn. Dat ene gerecht schreeuwt immers om een smaakvol glas wijn, en bij sommige gelegenheden is een goed glas wijn je redder in nood. Gelukkig hoef je niet meteen rigoureus te stoppen, maar kun je ook wijn drinken op een verantwoorde en bewuste manier. Drink met mate. Om je te helpen zet ik hieronder een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

1. Ga samen minderen

Woon je samen? Spreek dan af om samen wat minder te drinken. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om gezamenlijk door de week een glaasje minder te drinken. Het is immers knap lastig als je partner wel drinkt en de fles al open is, om zo’n verleidelijk glaasje af te slaan. Als je samen stopt of mindert, kun je elkaar bovendien ook ondersteunen en motiveren.

2. Drink een lekkere wijn zonder alcohol

Wil je, om wat voor reden dan ook, stoppen met het drinken van alcohol? Gelukkig hoef je ook dan niet buiten de boot te vallen op een feestje. Er zijn prachtige alternatieven voor alcoholvrije wijn tegenwoordig. Een lekkere bubbel zonder alcohol, of alcoholvrije rode of witte wijn smaakt minstens zo lekker als de wijnen met alcohol. Serveer in een feestelijk glas en bespaar jezelf een kater!

3. Koop verantwoord en duurzaam

Nog een manier om met een goed gevoel een wijntje te drinken: ga voor een lekkere biologische wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Deze wijnen bevatten vaak een lager sulfietgehalte dan ‘gewone wijnen,’ en zijn geproduceerd zonder chemische middelen en kunstmatige meststoffen, waardoor ze beter zijn voor mens en natuur. Bovendien zijn biologische wijnen erg vol van smaak en gemaakt met liefde en vakmanschap.

4. Zorg voor alternatieven

Niet alleen alcoholvrije wijnen zijn een mooi alternatief voor wijn met alcohol. Als je geen lekker drankje in de ijskast hebt staan voor bij het eten of na een lange dag werken, mis je de wijn vaak nog meer. Zorg daarom voor een leuke variatie aan theesoorten, vruchtensap of bronwater met een citroen- of muntsmaakje bijvoorbeeld. Schenk het in een gezellig glas, dat ziet er meteen leuk uit.

5. Drink bewust

Als je met je volle aandacht een glas wijn drinkt en de smaken echt in je opneemt, kun je er veel meer van genieten. Ook leuk: probeer de smaakprofielen van de wijn te beschrijven met een vriend of vriendin, schrijf ze afzonderlijk van elkaar op en kijk of jullie hetzelfde ervaren. Is de wijn kruidig, zuur, zoet, en welk fruit proef je? Dit is een goede manier om niet gedachteloos een glas achterover te slaan, maar bij ieder nipje de smaken te ervaren.

Kortom: genoeg manieren om bewuster te drinken, zonder dat je meteen volledig afscheid hoeft te nemen van je geliefde glas wijn. Succes!

In samenwerking met Wijnvoordeel

 

 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *