De vraag der vragen. ‘En, slaapt ze al door?’ Het is alsof het een geheime wachtwoordvraag is die je moet beantwoorden om toegang te krijgen tot de club van uitgeruste ouders.
Maar het voelt meer als een test, een soort sociale code waarbij het antwoord altijd gevolgd wordt door een veelbetekenende blik. ‘Oh, slaapt ze al door? Hoe krijgen jullie dat voor elkaar?’ of : ‘Nou, geniet er maar van zolang het duurt.’ Of erger nog: ‘Wacht maar…’
Onze dochter van 10 weken slaapt sinds twee weken door. En als ik dat zeg, doe ik het op zo’n fluistertoon dat alleen honden het kunnen horen. Want als er één ding is dat je als nieuwe ouder snel leert, is het wel dat niets blijvend is. De eerste keer dat ze écht doorsliep, verkeerden we in een soort shocktoestand. Mijn partner keek mij ’s ochtends om half 7 aan en vroeg: ‘Heb ik de nachtvoeding gemist ofzo?’ Mijn borsten hadden de memo over doorslapen blijkbaar niet gekregen. Terwijl de baby rustig in dromenland was, stonden ze op het punt van exploderen.
En dan zijn er nog die jaloerse blikken van andere ouders, die zelf nog niet zo’n geluk hebben gehad. ‘Oh, slaapt ze al door?’ vragen ze met een knikje. Maar in hun ogen zie je dat ze je bijna niet geloven. Alsof je vals hebt gespeeld en ergens een geheime knop hebt ontdekt waar ze nog nooit van hebben gehoord. De waarheid? Ik zou die knop ook dolgraag willen vinden. Als ouders vragen hoe we het doen, zeg ik dood eerlijk: ‘Ik heb werkelijk waar geen idee’.
Maar ja, doorslapen is betrekkelijk. Laten we eerlijk zijn, een baby die “doorslaapt” betekent eigenlijk dat je misschien, als de sterren goed staan en je geen dromen hebt over de was die nog gedaan moet worden, vijf of zes uur slaap krijgt. Al moet ik bekennen dat onze dochter de afgelopen dagen toch ruim 9 uur aan een stuk slaapt. Vannacht sliep ze bijvoorbeeld van 21.00 uur tot 6.00 uur. Dat is tegenwoordig het nieuwe uitslapen. Waar ik vroeger om 6 uur wakker worden een totale ramp vond, geef ik het nu een staande ovatie en kunnen we het niet geloven dat ze zó lang aan een stuk heeft geslapen. Hoe snel dingen kunnen veranderen, hè?
Dus ja, voor nu vieren we zachtjes dit tijdelijke wonder, met een sprankje hoop dat deze fase lekker lang duurt. Maar zoals elke ouder zou zeggen: ‘We zien wel.’ Want de enige zekerheid die je hebt, is dat alles verandert – en meestal rond 3 uur ’s nachts.
Liefs van Tedje