Column: Stiltecoupés

Stiltecoupés zijn irritant. Je denkt dat je er rustig kunt gaan zitten zonder dat je gestoord wordt, maar niets is minder waar. Wil je geïrriteerd worden? Ga dan in de stiltecoupé zitten.

Ik zit in de stiltecoupé vanaf Maastricht. Tegenover me vindt zich een jongen te lezen in een ontzettend dik studieboek. Hij draagt een oubollige trui met verwassen strepen en nette, donkerbruine schoenen. Ook zijn haar zit een beetje duf. Nee, het is geen stoere vent. Naast me, aan de andere kant van het gangpad, zit een oud stel. Ze zijn waarschijnlijk een weekendje in Maastricht geweest, aan hun weekendtassen en geshopte spullen te zien. Ze nemen in geuren en kleuren het gehele weekend nog eens met elkaar door.

De student tegenover me begint te zuchten als de oude dame gaat rommelen in een van de twintig plastic tasjes die ze tegenover haar op de bank heeft uitgestald. De student probeert zich duidelijk te concentreren, maar het lukt hem niet.
Ik heb geen last van het pratende stel. Ik irriteer me wel aan de student die heel de tijd gaat verzitten en boze blikken werpt op het oude stel. Als je je zo irriteert, heb dan de ballen om er iets van te zeggen, toch? Een half uur gaat het ongeveer zo door. Hij legt zo’n tien keer zijn boek weg, irriteert zich nog aan een niezend persoon en aan prullenbakjes die te hard open en dicht gaan. Dan breekt mijn klomp. De telefoon van de student gaat af. De welbekende Nokia-tune schalt met geluidsvolume 10 door de stiltecoupé. Hij schrikt zich kapot. Het schaamrood staat op zijn wangen terwijl hij in zijn degelijke koffertje zoekt naar zijn mobieltje. De oude vrouw kijkt om en zegt geïrriteerd: “Uhm, jongeman. Het is hier een stiltecoupé hoor. Wij komen hier voor onze rust.” De student wil iets terugzeggen, maar dat doet hij niet. Hij pakt zijn spullen en hij verlaat de coupé. Eindelijk rust. Voor zo lang als het duurt, want de volgende irritatie kanshebbers hebben zich alweer gemeld.
Het zal nooit stil zijn in de stiltecoupé.

– Tedje van Gils

 

Volg:

23 Reacties

 1. 5 november 2012 / 07:07

  Hahaha, geweldig column! Heerlijk om te lezen. En hélémaal mee eens, echt stil is het nooit. Maar op sommige tijden – zoals het spitsuur – zie je toch wel een heel verschil tussen de gewone coupe en de stiltecoupe! :p

 2. 5 november 2012 / 08:10

  Leuke column! Zo te lezen heb je er veel ervaring mee, ik gelukkig niet. :p

 3. moeders
  5 november 2012 / 08:48

  Heerlijk om te lezen!

 4. 5 november 2012 / 10:36

  Wat een leuke column! Het klinkt allemaal ook heel herkenbaar haha. Echt stil zal het denk ik nooit worden.

 5. 5 november 2012 / 10:39

  Haha leuke column! Die stilte coupés hebben niet echt bepaald nut idd.

 6. 5 november 2012 / 10:47

  Hahaaah, leuk geschreven. Gelukkig ga ik nooit met de trein en heb hier geen ervaring mee.

 7. 5 november 2012 / 13:19

  Heeeeeel herkenbaar!!
  Ik kan me ook dood-irriteren aan geluid in die coupé.
  Ik ga daar zitten als ik nog wat wil doornemen voor m’n studie.
  En vaak lukt dat wel. Maar af en toe, dan zitten er mensen gewoon te schreeuwen.. ZOOOO IRRITANT!
  Maar ook ik heb niet de ballen om er iets van te zeggen.. :P

 8. 5 november 2012 / 13:30

  Heel herkenbaar! Sommige mensen ergeren zich al wanneer iemand 2 zinnen uitwisselt met de buurman. Maar in alle eerlijkheid: Ik vind het ook irritant wanneer mensen luidruchtig zijn in de stiltecoupe. Ik zit daar ook om te lezen/studeren en hoop op stilte. Maar ik denk dat ik er wel iets van zou zeggen (A) Gelukkig hoef ik niet veel met de trein te reizen.

 9. 5 november 2012 / 13:36

  haha geweldig van die student zijn telefoon xD maar het is net alsof mensen het expres doen of zo :S
  Erg jammer, maar idd het zal niet veranderen!

 10. 5 november 2012 / 15:36

  Haha echt leuk om te lezen en ook zeker erg leuk geschreven! Voor mijzelf is het niet herkenbaar, want het is alweer 10 jaar geleden denk ik dat ik voor het laatst met de trein weg ben geweest. Kan me alleen wel voorstellen dat het heel irritant is als je niet voor niets in een stiltecoupé gaat zitten.

 11. 5 november 2012 / 16:28

  Erg leuk en mooi geschreven! Je hebt er echt talent voor. :)

 12. 5 november 2012 / 16:36

  Ik zat pas in stiltecoupe met luid ratelende Chineze toeristen, huilende kinderen, luidruchtige Oostblok-zakenmannen en mensen aan de telefoon. Erg fijn :’)

 13. 5 november 2012 / 17:07

  Hahaha geweldige column. Ge-wel-dig dat die vrouw dat zei ^^

  Liefs, Esmée

 14. 5 november 2012 / 18:07

  Haha, leuke column en ook leuk geschreven!

 15. 5 november 2012 / 19:23

  Hahaha wat grappig. Het is nog waar ook, haha!

 16. LaraLaurentia
  6 november 2012 / 00:49

  Heel herkenbaar, maar dat oudere stel heeft geen recht om wat te zeggen als ze gewoon aan het praten zijn. Ze zouden standaard een conducteur in de coupe moeten hebben zitten die de rust bewaard. Pas dan zal het een keer stil zijn.

 17. Joyce
  6 november 2012 / 19:34

  Haha erg herkenbaar! (behalve de eerste zin want ik zit nooit in de trein vanaf maastricht ;-) )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *