De 3 grote nadelen van freelancer zijn

IMG_7204

Freelancer zijn is heerlijk als het gaat om afwisseling, met niemand rekening te hoeven houden en, het fijnste van allemaal: je eigen tijd indelen. En roze #girlboss pakken dragen wanneer je maar wil. Maar zoals Johan Cruijff ooit heel mooi zei: ieder voordeel heb zijn nadeel. En er zitten zeker nadelen aan freelancen. Die wil ik graag met jullie delen vandaag. 

Pensioen en verzekeringen

De welbekende ‘als je ondernemer bent, moet je ook je administratie doen en dat is niet leuk’ sla ik over. Ja, je moet je administratie bijhouden, btw-aangifte doen en jaarrekeningen maken. Een heel groot gedeelte doe ik zelf, maar sinds kort heb ik iemand in de arm genomen die me daarbij helpt. Om eerlijk te zijn vind ik die administratie helemaal niet erg om te doen. Als je alles goed bijhoudt, is het prima te doen zelfs. Maar wat veel mensen vergeten is dat je als freelancer en eigen ondernemer ook moet nadenken over je pensioen en bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daar wil je eigenlijk helemaal niet over nadenken. En om eerlijk te zijn: hier heb ik ook nog niet over nagedacht. Ik ben nu iets meer dan een half jaar aan het freelancen en ik wilde even kijken hoe het me beviel, maar ik zal er nu misschien toch echt aan moeten geloven om hier regelingen voor te treffen.

Onzekerheid

Mensen verklaarden mij voor gek toen ik zei dat ik mijn 40-urige baan ging opzeggen en koos voor een freelance-bestaan. Als freelancer weet je niet zeker hoeveel geld je aan het eind van de maand hebt verdiend. Ja, dat is een risico. Toch voel ik dat op dit moment niet als een risico. In de eerste maand dat ik begon met freelancen, had ik (vind ik zelf) al een heel mooi bedrag bij elkaar gesprokkeld (want dat is immers wat je doet). Nu 7 maanden verder kan ik een mooi overzicht maken en kan ik met enige trots zeggen dat ik echt niet mag klagen over wat er maandelijks binnenkomt. Maar de onzekerheid is wel een van de dingen die je tegen kan houden om de sprong in het diepe te wagen.

Geen collega’s

Het grootste nadeel aan freelancer zijn is dat je geen collega’s hebt. Natuurlijk wist ik dit toen ik begon met dit avontuur, maar ik kan me goed voorstellen dat ik over een tijdje toch ga kijken of ik iets op parttime basis kan vinden. De combinatie freelancen + ergens anders werken lijkt me een super fijne combinatie. Ik vind het namelijk fijn om thuis te werken, je kunt je eigen tijd indelen en ik kan ook heel geconcentreerd aan het werk gaan, maar ik mis toch de gezelligheid van op een kantoor werken. Ik werk nu ook met mensen samen, maar dat is toch anders dan échte collega’s. De vrijdagmiddagborrels, of de taartjes als iemand jarig is of gewoon even kletsen over iets niet-werkgerelateerds. You get me.

Zou jij freelancer kunnen zijn? 

Liefs,
Tedje

Lees hier de update die ik laatst schreef over mijn leven als freelancer en 5 dingen die ik heb geleerd van het hebben van een eigen bedrijf

Psst. Volg je me al op InstagramFacebookTwitter

Volg:
Delen:

23 Reacties

 1. 17 juli 2017 / 06:48

  Ik heb een tijdje gefreelancet, tijdens en net na mijn studie. Ik verdiende niet genoeg, maar omdat ik thuis woonde, was het op dat moment wel goed. Ongeveer 1000 euro per maand haalde ik binnen, maar ik was ook pas 20. Voordeel is dat ik bijna geen belasting hoefde af te dragen en er dus redelijk gunstig uitkwam, haha. Prima bijbaantjessalaris. Niet veel later vond ik mijn huidige baan en daar bevalt het me op dit moment nog steeds goed. Wellicht dat ik er in de toekonst ooit weer anders over zal denken. Goed om te lezen dat het bij jou zo goed gaat. Misschien is Seats2meet (of iets soortgelijks) iets voor jou?

  • Tedje
   Auteur
   17 juli 2017 / 13:01

   Hi Shirley, wat fijn dat het zo goed bevalt bij je baan! Daar heb ik ook al wel eens aan gedacht inderdaad. Dankjewel voor je tip!

 2. 17 juli 2017 / 07:21

  Fijn dat het goed bevalt! Ik vond de onzekerheid heel lastig, en je laatste punt kwam vooral aan bij mij. Na bijna een jaar freelancen ben ik superblij met mijn 3 om 4 werkrooster. Genoeg tijd voor freelance klussen en toch ook gezellige collega’s. Ik werd gewoon een beetje een eenzaam kattenvrouwtje omdat ik alleen maar met mezelf en mijn huisdieren was. Een fulltime baan zou ik niet gauw meer doen, maar een parttime combineren met freelancen is echt super!

  • Tedje
   Auteur
   17 juli 2017 / 13:01

   Hi Ayla, wat goed om te horen dat een combinatie bij jou zo goed bevalt! Ik zit er dus ook sterk aan te denken om de twee dingen te combineren, lijkt me ideaal!

 3. 17 juli 2017 / 07:49

  Ja, ik zou het wel kunnen. Ik zou wel wat dingen missen, zoals zekerheid en collega’s. Precies de twee dingen die jij omschrijft. Pensioen en verzekeringen zou ik wel regelen, die vind ik erg belangrijk (komt toch dat zekere weer om de hoek kijken haha)!

 4. 17 juli 2017 / 08:13

  Wat ik heb beseft door freelancer te zijn, is dat je vooral die grote keuze hebt tussen zekerheid en vrijheid. Ik heb voor vrijheid gekozen en zou dat steeds opnieuw doen! Zekerheid is overrated, haha!

  • Tedje
   Auteur
   17 juli 2017 / 13:02

   Haha, leuk om te lezen Silke. Fijn dat het freelancen jou ook goed bevalt!

 5. 17 juli 2017 / 09:05

  Het zijn van een freelancer zou ik denk ik wel trekken, al kan ik deze puntjes zeker wel begrijpen!!

 6. 17 juli 2017 / 10:13

  Allereerst: dat pak staat je ZO GOED. Echt prachtig! Ik kan me voorstellen dat freelancer zijn ook zeker zo zijn nadelen heeft, dingen als verzekeringen lijken me inderdaad lastig.. Maar gelukkig heeft het ook voordelen!

  • Tedje
   Auteur
   17 juli 2017 / 13:02

   Haha, dankjewel Loes! Het heeft absoluut heel veel voordelen! Maar wilde de nadelen toch ook nog eens aanstippen. Niet heel veel mensen denken hierbij na als ze beginnen volgens mij.

 7. 17 juli 2017 / 10:24

  Als freelancer moet je toch wel ballen hebben, het is toch een risico die je neemt. Ik vind het heel knap, petje af voor jou! Ik weet niet of dat iets voor mij zou zijn, meer denk ik voor ‘erbij’. Die 3 nadelen, daar kan ik me wel in vinden en die zouden me ook wel een beetje tegenhouden haha.

  • Tedje
   Auteur
   17 juli 2017 / 13:03

   Snap ik helemaal! Je moet het echt kunnen denk ik. Tot nu toe red ik het allemaal prima, maar collega’s mis ik toch ook wel heel erg!

 8. 17 juli 2017 / 10:47

  Die collega’s zou ik ook het hardste missen, denk ik. Kan je niet op zoek naar een coworking space of iets dergelijks?

  • Tedje
   Auteur
   17 juli 2017 / 13:03

   Dat is inderdaad een goede tip, thanks Jessica!

 9. 17 juli 2017 / 12:30

  Aan de andere kant lijkt me dat je wel veel meer afwisseling hebt in opdrachten met freelancen. Dan is het inderdaad het beste als je een part time job kunt combineren om the best of both worlds te hebben.

  • Tedje
   Auteur
   17 juli 2017 / 13:04

   Ik heb absoluut heel afwisselend werk, dat vind ik ook zo leuk aan het freelancen! En in principe bepaal ik zelf welke klussen ik aanneem. Precies!

 10. 17 juli 2017 / 17:11

  Herkenbaar! Ik heb in vrije korte tijd alles ervaren. Fulltime freelancen, freelancen met een (leuke!) parttime baan ernaast en fulltime loondienst. Dat tweede beviel mij perfect, want je hebt dan inderdaad de gezelligheid van collega’s, maar toch ook ruimte voor eigen werk. Heerlijk! Helaas betrof die baan een zwangerschapsverlof en hield hij op. Daarna een fulltime functie gevonden ergens, maar dat geeft weer te weinig ruimte voor eigen werk en dus heb ik onlangs ook mijn baan opgezegd. Om weer voor mezelf verder te gaan :) Maar wat je zegt, ik denk dat ik zelf ook het liefst iets parttime erbij heb, dus binnenkort maar eens kijken wat lukt. Verder alle respect voor jou! En je mooie roze pak.

  • Tedje
   Auteur
   18 juli 2017 / 10:57

   Leuk om te horen dat de combinatie jou zo goed bevalt! Ik hoor het van heel veel mensen. Succes met je zoektocht!

 11. 17 juli 2017 / 19:32

  Ik ben nu 1 dag per week in dienst (met hele leuke collega’s) en verder freelance ik. Ik vind het inderdaad een hele fijne combinatie!

  • Tedje
   Auteur
   18 juli 2017 / 10:57

   Wat fijn dat je 1 dag in de week iets hebt gevonden! Leuk!

 12. 17 juli 2017 / 20:14

  Zelf werk ik 4 dagen voor een baas (van 10 tot 5) en ben ik dus een dag vrij in de week. 2,5 jaar geleden is mijn blog ook ingeschreven bij de KvK en op deze manier kan ik lekker aan mijn blog werken naast mijn baan. Vind dit zo fijn!

 13. 19 juli 2017 / 07:41

  Ik werk fulltime en wil daarnaast mijn eigen bedrijf starten. Dit gaat echter erg lastig als je fulltime werkt dus ik denk er sterk aan om 4 dagen te gaan werken. Dat lijkt me zo heerlijk! <3 En dan heb ik ook meer tijd voor mijn blog. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *