De allereerste keer met de trein

 

Zoals jullie misschien wel weten, ik reis veel met de trein. Ik zit in Tilburg op school en ik woon vlak bij Breda, dus dan neem ik altijd de bus en daarna de trein vanaf Breda naar Tilburg. Ook reis ik vaak naar Maastricht, waar mijn vriend woont. Zijn jullie benieuwd naar de allereerste keer dat ik met de trein ging? 

In 2008 ging ik voor het eerst, helemaal alleen met de trein. Het was september en ik was nét 15 geworden. Ik ging naar Maastricht, omdat mijn vriend daar woonde (jup, mijn huidige vriend!). Super spannend natuurlijk. Ik had precies opgeschreven hoe laat de trein langs welk station zou komen, zodat ik precies wist.. Ja wat wist ik eigenlijk precies? Dat ik wist hoe laat de trein aan zou komen in Eindhoven en dat ik dan alvast bij de deur kon gaan staan? Waarschijnlijk is het dat geweest, want ik was als de dood dat ik vergat uit te stappen of iets dergelijks. Ik was al zenuwachtig om naar mijn vriend en zijn familie te gaan, en toen moest ik ook nog met de trein en overstappen in Eindhoven.. Pfff lastig hoor.
Nou, mijn moeder bracht me naar het station in Breda en zette me (letterlijk) in de trein. Daar zat ik dan, met mijn weekendtas. Ik durfde geen muziek te luisteren omdat ik bang was dat ik de omroeper niet zou horen in de trein. Het eerstvolgende station was Tilburg. Ik keek op mijn schemaatje: yes het klopte precies! Op naar Eindhoven, hier moest ik overstappen. Je hebt maar 2 minuten om over te stappen (tijd zat, maar toen dacht ik: neee dat ga ik nooit halen!!) 5 minuten voordat de trein zou arriveren in Eindhoven, stond ik al bij de deur. Nu kijk ik mensen raar aan als ze al zo vroeg opstaan om bij de deur te gaan staan. Maar als ik dan zie dat het een meisje van 15 is denk ik, ohhhh zo was ik ook. Dat geeft niet meiske.

Het was zover: ‘Wij naderen station Eindhoven. U kunt hier overstappen in de richting Weert, Roermond, Sittard, Heerlen en Maastricht. Stationnnnn Eindhoven.’ Yes! Weer goed! De deuren gingen open (ik deed dat zelf niet, maar iemand anders die achter mij stond. Wist ik veel hoe die deuren open moesten, ik dacht dat die vanzelf opengingen!) en ik stapte uit. Goed uitkijken dat ik niet op mijn snufferd viel, want dat is dan ook weer typisch Tedje. Mijn vriend had gezegd dat ik gewoon de trein aan de andere kant van het perron moest hebben. Makkelijk! Ik loop het perron over en ik ga in de andere trein zitten. Zo! Weer gelukt!

Ik smste mijn moeder en mijn vriend dat ik was overgestapt. Zo, nu kon er niks meer verkeerd gaan! Maastricht is de eindbestemming van de trein namelijk. Weert en Roermond volgden en net voordat ik in Sittard kwam smste mijn vriend: ‘Zit je eigenlijk wel in het goede deel?’ Huh? Goede deel? Bleek dat het voorste gedeelte naar Maastricht gaat en het achterste gedeelte naar Heerlen. ‘Ja dat staat op zo’n bordje bij de deur!’ Ik zag nergens een bordje. Shit. Het gevoel van nervositeit kwam opzetten. Buikpijn, ik kreeg het ineens warm. Zo meteen zat ik in de verkeerde trein. Shit. In Sittard wordt de trein namelijk gesplitst. Het voorste gedeelte rijdt door naar Maastricht, het achterste gedeelte naar Heerlen. Wist ik veel in welke trein ik zat? ‘Ja vraag het anders even aan iemand!!’ smste mijn vriend. Oke, ik ging het vragen. Aan wie moest ik het vragen? Uiteindelijk had ik alle moed verzameld om het aan iemand te vragen. ‘Uhmm… Mevrouw? Gaat deze trein naar Maastricht?’ ‘Och kind, neee! Deze gaat naar Heerlen. Ja ik snap het niet want meestal roepen ze dat om! Je moet zo meteen even uitstappen en wat verder naar voren lopen. Je ziet dan op een gegeven moment waar de treinen aan elkaar gekoppeld zijn, meisje.’ Ze zag dat ik zenuwachtig was en dat ik in de stress raakte. ‘Oke, dankjewel mevrouw.’ Pffff zat ik ook nog eens in het verkeerde deel. Godsamme. Toen we Sittard binnenreden, liep ik gauw naar de deur. Toen de trein stil stond, stapte ik uit en rende ik een heel eind naar voren, net zo lang tot ik bij de allereerste coupé was. Nu wist ik zéker dat ik in het goede gedeelte zat.

Uiteindelijk viel alles hartstikke mee. Ik kwam erachter dat het helemaal niet zo moeilijk is! Nu reis ik al 4 jaar overal naartoe, en ik vind het toch wel fijn dat ik op zo’n jonge leeftijd alleen heb leren reizen met de trein. Alles moet je voor de eerste keer doen, en dat is soms best wel spannend!

Voor mijn jonge lezeressen: ben jij al wel eens alleen met de trein gegaan? Vond je dat spannend? En voor de lezeressen die al vaker met de trein zijn gegaan: weet jij nog dat je voor de allereerste keer met de trein ging?

Liefs van Tedje

Volg:

31 Reacties

 1. 8 juni 2012 / 07:13

  Mijn ervaring was erg slecht ;) De trein die enkel die kant op ging reed nier waardoor ik eerst allerlei andere moest hebben. Uiteindelijk ipv 1,5 heb ik er 3 uur over gedaan.

 2. 8 juni 2012 / 07:50

  Leuk verhaal, de stress is zo herkenbaar. Heb jaren lang naar mijn ex gereisd en was iedere x blij als ik bij het goede station was.
  Zo’n verhalen zijn leuk om af en toe te lezen!

 3. 8 juni 2012 / 08:55

  Haha wat herkenbaar! De eerste keer dat ik met de trein terug naar huis ging van Antwerpen had ik ook niet door dat ze splitste. Ik kwam erachter omdat we verdacht lang stilstonden in een bepaald station (uiteraard had ik wel muziek op, dus ik had de omroeper niet gehoord) :D

 4. 8 juni 2012 / 08:59

  Haha wat leuk om te lezen. Van breda naar Maastricht is idd wel een super lange reis!

 5. 8 juni 2012 / 09:13

  Haha leuk zeg!!! Ik weet het niet meer hoor.. eerste keer trein. Moet ik echt even goedddddddd en lang nadenken.. :D

 6. 8 juni 2012 / 09:26

  Die 2 delen in de trein vanuit Eindhoven zorgen altijd weer voor verwarring. Ik reis iedere vrijdag naar Heerlen en er zijn altijd weer mensen (meestal oude vrouwtjes, haha) die verkeerd zitten en beginnen te stressen.

  De eerste keer dat ik zonder ouders met de trein ergens heenging, ging ik met vriendinnen naar Scheveningen. Toen is er zover ik weet helemaal niks fout gegaan en we hebben het hartstikke leuk gehad die dag :)

  • Tedje
   Auteur
   8 juni 2012 / 14:33

   Haha dat heb ik ook regelmatig! Reis nu al bijna 4 jaar naar Maastricht, waar mijn vriend woont, en bijna iedere keer wel weer mensen die vragen: dit is toch wel het gedeelte naar Maastricht he?? ;)

 7. 8 juni 2012 / 11:45

  Bij mij was het voor het eerst in april denk ik. Ik kon niet eens eten van de zenuwen en ik vroeg heel de tijd of ik in de goeie trein zat. hhihi

 8. 8 juni 2012 / 12:05

  Hahaha, wat leuk om te lezen. In 2008 ging ik ook voor het eerst met de trein, alleen!
  Liefs, xxx

 9. 8 juni 2012 / 12:22

  Jaa, de allereerste keer is best eng! Inmiddels is ’t een piece of cake haha!

 10. 8 juni 2012 / 13:58

  Hihi herkenbaar! Zenuwachtig dat je dan bent!
  Ik heb het nog wel eens als ik op een vreemd station moet overstappen.
  Mijn eerste keer was toen ik 17 was, op weg naar school, maar dat was heel simpel en ik was die route al vaak met andere gegaan.

 11. 8 juni 2012 / 15:31

  Ik ben nog nooit echt ver gereisd met de trein of ik ga naar Heerlen of ik ga naar Maastricht, lekker simpel ik woon er tussen in, wel iets meer aan de kant van Heerlen!

  Liefs

 12. Klaud.
  8 juni 2012 / 16:00

  Haha, ja ik was 12 en ik was doodsbang dat ik op het verkeerde station uit zou stappen!

 13. 8 juni 2012 / 16:26

  Ik reis ook al sinds een jaar of 4 alleen met de trein maar dit was vanaf mijn dorpje naar leiden of naar Haarlem.
  Dus of ik pakte de trein de ene kant op, of de andere.
  Hier kon niks foutgaan.
  Op mijn 15e heb ik vanuit Parkpop in den Haag wel een keer de foute trein gepakt en eindigde ik in Amstedam, dom dom!

  En nu, ben ik 18, en ik zit altijd nog met mij blackberry in mijn hand, treinschema erop. Nee, ik faal nog steeds in treinreizen ;)
  liefs.x

 14. 8 juni 2012 / 16:38

  Ik heb 13 bijna 14, en ik ben nog nooit helemaal alleen gegaan alleen met vriendinne. maar ik snap echt niks van al die trein borden, haha! laatst gingen we met de trein en de trein waar we in moesten reed net voor ons weg. toen moesten we een half uur wachten dus wij ging in die trein bleek dat we moesten overstappen, dat hadden we dus aan de conducteur gevraagd. We moesten dus anderhalf uur wachten tot half 12 ’s avonds op de volgende trein… oeps. Haha. Maar meestal zoek ik het ook helemaal op op internet. xo.

 15. 8 juni 2012 / 17:40

  ik ben ook nog nooit alleen met de trein geweest. ik denk dat mijn eerste keer net zo erg wordt als die van jou haha.

  • Tedje
   Auteur
   8 juni 2012 / 18:58

   Komt vast helemaal goed! Bij mij is het ook allemaal goedgekomen uiteindelijk~!

 16. 8 juni 2012 / 18:17

  Ik moet nog een 1e keer en ik denk dat het echt niet goed zal gaan , haha.

  • Tedje
   Auteur
   8 juni 2012 / 18:58

   Natuurlijk wel! Het is helemaal niet moeilijk :) Ik was ook zenuwachtig zoals je hebt kunnen lezen, maar het is allemaal goedgekomen :)

 17. 8 juni 2012 / 22:13

  Ik ben nog nooit helemaal alleen met de tein geweest, wel al met mijn jongere zus. Dat is toch nog anders dan alleen :D
  xx Elize

 18. 9 juni 2012 / 07:21

  Ik was 14 en ging van Den Haag naar Dordrecht (om een hamster te halen, hahaha) naar Zaandam (om d ie hamster te brengen) en gewoon een gezellige dag te hebben. Het lukte niet helemaal maar het was wel top, dat weet ik nog.

 19. 9 juni 2012 / 12:22

  hahaha echt heeeeel herkenbaar! Heb dit zelf ook gehad. haha

 20. 10 juni 2012 / 13:32

  leuk om te lezen en heel herkenbaar!
  ik ben nog nooit alleen met de trein gereisd, wel met een vriendin en dat was ook wel spannend haha.

 21. 10 juni 2012 / 16:31

  Treinen dat vind ik leuk maar echt alleen ben ik nog nooit heel ver geweest. Dat word wel spannend aangezien ik 3:27 ga treinen en twee keer moet overstappen. Al weet ik natuurlijk dat het goed komt. Alleen zolang in je eentje. Dat is nog wel een opgaven.

  Leuk verhaal zo!!!

 22. 10 juni 2012 / 20:41

  Ik zit in een rolstoel en ben erg afhankelijk van taxivervoer. Word meestal opgehaald door dezelfde chauffeur (schoolvervoer) maar als we een vervangende chauffeur onverwacht kregen dan schoot ik in het begin vaak in de stress of ik wel de goede taxi bus had haha!

 23. 10 juni 2012 / 22:51

  Bij treinen die gaan splitsen ga ik altijd helemaal voorin zitten (als het voorste deel mijn richting uit gaat) zodat ik zeker weet dat ik goed zit, en dan blijk ik alsnog in het verkeerde deel te zitten want dan ging de trein een bochtje maken zodat het achterste deel ineens vooraan is – en dat dus het gedeelte is dat mijn richting op gaat. Dat gebeurt me echt altijd!

  Maar verder ben ik dol op treinreizen, dat vind ik een heel stuk leuker dan met de bus. Binnenkort ga ik weer naar school, dan ga ik lekker weer dagelijks met de trein. Vertragingen vind ik ook nooit erg, op een station is altijd wel wat te zien, en anders heb ik altijd nog een boek bij me.

 24. Femke
  11 juni 2012 / 21:20

  Leuk stukje!
  Ik was precies een maand toen ik voor het eerst in een trein zat, en sindsdien waarschijnlijk wel 100den keren meer. Tja dat heb je als je ouders geen auto hebben :P. Voor het eerst was vorige zomer, van Nijmegen naar Breda, om daar opgehaald te worden. Later nog 3x Nijmegen-Den-Bosch, om met een vriendin te gaan shoppen :)

  I<3Treinen

  Groetjes, Femke

 25. Claudia
  8 augustus 2012 / 14:41

  Haha, kwam toevallig je site tegen omdat ik op internet aan het zoeken was hoe je van de binnenkant van de trein kunt zien of je in het juiste gedeelte van de trein zit of niet :-(
  Mijn zoontje en ik zitten nu in de trein van Eindhoven naar Heerlen en geen idee of we goed zitten.
  Het zweet breekt me een beetje uit maar ach ja, dan komen we maar in Maastricht uit, dat zien we dan wel weer want we hebben nog geen kaartjesknipper gezien ;-)
  Mijn zoontje is meer nerveus als ik merk ik: “Mama, zitten we in de goede trein???”
  Komt goed!
  Groetjes Claud en Sam

  • Tedje
   Auteur
   8 augustus 2012 / 16:51

   Bij de bovenkant van de deur staan treinstel nummers. Als je Roermond voorbij bent, roept de machinist altijd nog even om welke treinstel nummers waar naartoe gaan. Heel veel succes!
   Het voorste gedeelte gaat naar Maastricht, het achterste gedeelte naar Heerlen. Als je het niet zeker weet, vraag het dan gerust! Is helemaal niet gek, ik moest het zelf in het begin ook vaak zat vragen omdat ik het niet zeker wist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *