Dingen die niemand tegen je zegt als je moeder wordt

Over kwaaltjes tijdens de zwangerschap wordt constant gepraat: moe, misselijk, veel plassen, bandenpijn en opgezwollen enkels. Maar over kwaaltjes na de bevalling houdt iedereen zijn mond. Stuwing, lekkende borsten, urineverlies… Niet de meest sexy onderwerpen om over te praten, maar daarom vind ik het juist extra belangrijk om hier aandacht aan te besteden en het taboe te doorbreken!

Stuwing

Natuurlijk heb je wel eens gehoord over stuwing – maar dat het zo pijnlijk is, vertelt niemand je. Op dag 3-4 na de bevalling komt de borstvoeding goed op gang en zijn je borsten in volle productie. Koude compressen zijn dan érg welkom. Mijn kraamverzorgster gaf als tip om appelstroop in een boterhamzakje in de vriezer te doen, zodat je deze in een hydrofiel washandje in je bh kan doen. En dat was een gouden tip! Heerlijk die verkoeling. 

Lekkende borsten

Ik hoorde wel eens dat moeders die borstvoeding geven lekkende borsten krijgen als ze een ander kind horen huilen in de supermarkt. Maar ik hoor niemand over ‘s nachts wakker worden met een doorweekte bh. Zeker als je baby besluit langer door te slapen. Yay voor de baby natuurlijk, maar nay (en au!) voor jouw borsten. Tip voor mommy’s to be als je borstvoeding gaat geven: koop een paar (minstens 4 of 5) fijne voedingsbh’s die je ‘s nachts aan kan houden. En zoogcompressen. Heel. Veel. Zoogcompressen.

Naweeën

Niemand praat over naweeën. Maar au, wat zijn die pijnlijk! Naweeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier die je na je bevalling kan voelen. Door deze samentrekkingen krijgt je baarmoeder zijn oude vorm weer terug. De een heeft er veel last van, de ander weinig. Tijdens het geven van borstvoeding trekt je baarmoeder samen, au au au! Vervelend, maar het zorgt er ook voor dat je baarmoeder sneller herstelt. Alles voor het goede doel zullen we maar zeggen.

Zweten

In de eerste weken na de bevalling werd ik niet alleen wakker van een doorweekt t-shirt van mijn lekkende borsten, ook werd ik badend in het zweet wakker. Oké, het was hoogzomer toen onze dochter geboren werd, maar ik heb in mijn leven nog nooit zoveel gezweet als die eerste weken. 

Dorst

Niet echt een kwaaltje, maar ook iets wat niemand tegen me had gezegd: wat heb je veel dorst na je bevalling!! Volgens mij heeft het ook met borstvoeding te maken, maar ik sleep overal mijn literfles mee naartoe. Die wordt meerdere keren per dag gevuld – in de eerste weken vlogen de flessen ranja de deur uit. Goed drinken met dat weer, zeg ik dan altijd maar.

Urineverlies

Ik verlies druppeltjes urine als ik moet hoesten of niezen. There. I said it. Niet sexy, niet leuk en al helemaal niet fijn en fris. Ik ben bij een bekkenfysio geweest, en die zei dat dit heel normaal is. Gelukkig! Ik heb oefeningen meegekregen om mijn bekkenbodem te trainen, zodat ik hopelijk sneller van dit kwaaltje af ben. Sowieso zou iedereen die bevallen is naar een bekkenbodemfysio moeten gaan om het daar beneden te laten controleren. 

Bekken- en heupklachten 

Het is niet voor niets dat ze zeggen dat je na de bevalling zo min mogelijk trappen moet lopen en zo min mogelijk mag tillen. Je bekken hebben een behoorlijke optater gekregen en je hebt tijd nodig om te herstellen. Op het moment van schrijven ben ik 8,5 week geleden bevallen en ben ik voor de tweede keer bij de bekkenfysio geweest. Ik gaf aan dat traplopen nog wat pijnlijk is, en dat was heel normaal zei ze. Traplopen is zwaar voor je bekken en je bekkenbodem. Ze heeft mijn heupen flink gemasseerd (au!).

Stoelgang

Yep, weer zo’n gevalletje too much information, maar ik wilde dat iemand me hierop had voorbereid! Dus hoop ik in ieder geval één persoon ermee te helpen. Poepen na de bevalling is retespannend. Letterlijk en figuurlijk. Waar ik voor mijn zwangerschap een snelle (soms iets te snelle) stoelgang had, hoopt het zich nu op. Niet gek als je beseft dat je darmen een compleet andere positie hebben ingenomen tijdens de zwangerschap. Ik heb zakjes gekregen van de dokter om de boel weer op gang te helpen. Heb je na je bevalling ook last? Trek aan de bel, want de huisarts en ook de bekkenfysio kunnen je hiermee helpen. En je bent dus niet de enige… 

Welke kwaaltjes had jij allemaal na je bevalling? 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *