DIY: kralen van papier

DIY: kralen van papier

 photo IMG_6831.jpg

Één, twee, drie vier, kraaltje van papier. Afgelopen weekend heb ik een workshop gehad in het maken van kralen van papier. De zus van een vriendinnetje gaat binnenkort haar eigen gemaakte ‘paper beads’ sieraden verkopen en ook workshops geven. Wij waren proefpersonen! 

Huh, kralen van papier? Dat was mijn eerste gedachte toen bekend werd dat we eigen sieraden gingen maken. In Amerika is het helemaal hot. Oorspronkelijk komt het uit Afrika, waar vrouwen de kralen maken van gerecycled papier.

 photo IMG_6821.jpg

Toen we aankwamen stond alles al klaar wat we nodig hadden.
❤ papieren reepjes van tijdschriftenpapier
❤ lijm
❤ vernis
❤ kwastjes
❤ cocktailprikkers
❤ elastiek om armbandjes van te maken

Frederiek begon met het uitleggen van hoe je papieren kralen maakt. Uit tijdschriften haalt ze bladzijden en die plakt ze aan elkaar, drie of vier achter elkaar. Hoe meer bladzijden je aan elkaar plakt, hoe dikker je kraal wordt. Vervolgens begint ze met tekenen van lijnen op het papier. Dit doet ze in langwerpige driehoek vormen. Deze knipt ze allemaal zorgvuldig uit. Je kunt de papieren op kleur achter elkaar leggen, waardoor je een bepaald soort kleur kraal krijgt, maar je kunt ook gewoon random papieren achter elkaar leggen. Net wat jij leuk vindt.

Alle reepjes papier lagen gesorteerd op kleur in verschillende bakjes.

 photo IMG_6823.jpg

Dit moet het resultaat worden! Deze kralen heeft Frederiek zelf gemaakt, knap hè?

Toen mochten we zelf aan de slag. Je hebt een cocktailprikker nodig om het papier omheen te draaien. De kant die je zichtbaar wil zien, moet aan de bovenkant van de prikker. De binnenkant van het papier dat je dus niet wil zien moet tegen de prikker aan. (Snappen jullie het nog?) Zorg ervoor dat je het papier er strak omheen rolt. Als je bijna bij het einde bent, dus bij het smalste gedeelte, dip je het einde in lijm. Vervolgens doe je er een laagje vernis overheen en laat je het drogen aan het stokje. Als je wil kun je de kraal na het vernis op een ander prikkertje doen, anders blijft de kraal misschien vast zitten aan het prikkertje. Daarna kun je weer verder gaan met het maken van je volgende kralen. Alle kralen hebben twee laagjes vernis nodig, dus dat kun je tussendoor doen.

 photo IMG_6827.jpg

Zo ziet het er dan uit als je meerdere kralen hebt gemaakt! Het is even oefenen maar op een gegeven moment krijg je het goed onder de knie en wordt het steeds makkelijker. Handig om ze zo in aluminiumfolie te steken. Dan kunnen je stokjes niet omvallen en kunnen de kralen goed drogen.

Het is ontzettend leuk om zo creatief bezig te zijn en het resultaat is echt super leuk! Je kunt zoveel variëren als je wil met kleuren, lengte en breedte. Onwijs gezellig om te doen met je vriendinnen of bijvoorbeeld met een vrijgezellenfeest.

 photo IMG_6829.jpg

Voor meer informatie over de sieraden van Frederiek en haar workshops kun je mailen naar frederiekf@hotmail.com

Wat vinden jullie van paper beads? 

Liefs van Tedje

Volg:

21 Reacties

 1. 18 maart 2014 / 07:16

  Wat leuk zeg! Ik heb dit vroeger ook weleens gemaakt :)

 2. 18 maart 2014 / 07:39

  Wauw dit ziet er zk gaaf uit!! Ze zijn echt heel mooi. Dit wil ik wel eens proberen!

 3. 18 maart 2014 / 08:01

  Wauw wat een gaaf effect! Super super mooi, klinkt heel leuk!

 4. 18 maart 2014 / 09:52

  Deze heb ik vroeger ook gemaakt :)

 5. 18 maart 2014 / 10:17

  Wauw, dit is wel heel erg bijzonder en een heel erg leuk resultaat. Dat dat kan zeg!

 6. 18 maart 2014 / 10:27

  Wow ziet er kei leuk uit zonder dat het echt kinderachtig is ofzo! Ik snap je uitleg niet helemaal, maar ik ben ook meer visueel ingesteld haha! Lijkt me wel leuk om te doen!

  • Tedje
   Auteur
   18 maart 2014 / 13:46

   Haha! Het is niet zo moeilijk hoor. Je plakt een aantal pagina’s uit tijdschriften achter elkaar en knipt deze in dunne stroken die in het begin dikker zijn dan aan het eind. Dan ga je die stroken om een cocktailprikkertje rollen. Vastplakken met lijm, vernis eroverheen en klaar!

 7. margriet kuper
  18 maart 2014 / 20:27

  super leuk!!

 8. Frederiek
  19 maart 2014 / 22:05

  Wat leuk dat jullie zo enthousiast zijn :) een waarschuwing: papieren kralen maken is erg verslavend! ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *