Eczeem: What to do?

Eczeem: What to do?

Eczeem is een huidaandoening die voor de meeste mensen als ‘vies’ wordt beschouwd. Ze denken dat het besmettelijk is en durven mensen die eczeem hebben daardoor niet goed aan te kijken, laat staan aan te raken. Eczeem is een hele vervelende ziekte, want dat is het eigenlijk. Ik spreek uit ervaring, ik heb het namelijk ook. Ik heb constitutioneel eczeem, dit is een aangeboren vorm van eczeem. Daar wil ik jullie wat meer over vertellen. Ben jij benieuwd wat de absoulte do’s en don’ts zijn van eczeem?  Lees dan door. 

Constitutioneel eczeem (of atopisch eczeem) is een vorm van eczeem die op iedere leeftijd kan voorkomen. Bij een hoog percentage van patiënten met constitutioneel eczeem ontstaat de aandoening in het eerste levensjaar. Er verschijnt dan een rode, jeukende, vochtige uitslag met blaasjes, kloofjes, schilfers en korstjes. Bij de meeste kinderen verdwijnt het eczeem rond de leeftijd van 3 of 4 jaar.

Constitutioneel eczeem kan ook op latere leeftijd optreden. Dan zijn met name de ‘buigzijden’ van de ledematen aangedaan. In veel gevallen is er sprake van een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van een overgevoeligheid vor stoffen uit de omgeving (allergenen). Ook kunnen niet-allergene prikkels (warmte, droge lucht, (chemische) stoffen als zeep en wol) het eczeem nadelig beïnvloeden. Ook heeft stress een negatieve invloed op hoe erg de huidaandoening is. Eigenlijk is constitutioneel een constante (chronische) ontsteking van je opperhuid.

Hoe ziet het eruit?
– Roodheid. Je huid is rood, dit komt door de ontsteking die zorgt voor een versterkte doorbloeding van de huid.
– Jeuk. Eczeem jeukt altijd. Door te krabben wordt jeuk tijdelijk verlicht, maar als je dan weer stopt, gaat het weer jeuken en pijn doen. Er ontstaat dus een jeuk-krab-jeuk cyclus.
– Een eczeemhuid wordt gekenmerkt door droogheid en schilfertjes
– Lichenificatie: door krabben ontstaat na verloop van tijd een verdikking van de huid en vergroving van huidstructuren.

Pigmentverandering
Door wrijven in de ogen kan na verloop van tijd een donkere verkleuring van de oogleden optreden. Wanneer eczeem tot rust komt, kunnen plekken van de huid waar het eczeem gezeten heeft lichter gekleurd zijn dan de normale huid (hypopigmentatie). Bij mensen met een donker huidtype kan er ook juist sprake zijn van een donkere verkleuring van de huid (hyperpigmentatie). Deze kleurveranderingen verdwijnen meestal in de loop van de tijd.

Je kunt eczeem niet genezen, maar wat kun je wel doen om de klachten zo min mogelijk te laten worden?
Do’s 
– Douche zo kort mogelijk, niet langer dan 10 tot 15 minuten. Water droogt je huid uit en dat is nou net wat je niet wil als je eczeem hebt. Je huid is dan al erg droog.
– Douche zo lauw mogelijk. Warm water droogt je huid ook uit!
– Insmeren. Houd je huid vet. Zorg dat je huid rustig blijft en dat het geen explosie wordt. Keep the skin hydrated. 
– Ga naar een dermatoloog en vraag alles wat je erover wilt weten. Dermatologen schrijven vaak hormoonzalven voor, hiermee kun je je huid ‘onder controle’ houden.
– Smeer je huid goed in nadat je in de douche bent geweest.

Don’ts
– Krabben. Hierdoor wordt het alleen maar erger!
– Zeep gebruiken. Gebruik zo min mogelijk douchegel en gebruik een shampoo speciaal voor de droge huid zonder parfum.
– Afwasmiddel en andere schoonmaakmiddelen gebruiken die je huid (met name je handen) uitdrogen.
– De warmte ingaan. Hierdoor verergert het eczeem en gaat je huid broeien.
– Zweten. Als je zweet, komt er zout op je huid en dat gaat prikken. Hierdoor ga je weer krabben en kom je in de jeuk-krab-jeuk cyclus.
– Blootstelling aan chemicaliën, schoonmaakmiddelen, zeep, parfum, wol, synthetische kleding, stof en sigarettenrook.

Waar komt eczeem voor?
– Gezicht
– Hoofdhuid
– Armen
– Handruggen
– Knieholtes
– Elleboogplooien
– Binnenbenen
– Romp

Waardoor wordt constitutioneel eczeem erger?
– Stress. Helaas is het vermijden van stress vaak makkelijker gezegd dan gedaan…
– Een droge huid is een uitlokkende factor voor constitutioneel eczeem. Vooral in de winter is de lucht erg droog door de verwarming die aan staat. Dit, gecombineerd met guur weer buiten zorgt voor een droge huid. Iedereen heeft in de winter last van een drogere huid dan normaal. Daarom is het erg belangrijk dat je je huid vet blijft houden!

Ik hoop dat jullie dit artikel leuk vonden om te lezen. Willen jullie dat ik er ook een persoonlijk stukje over eczeem schrijf?

Liefs van Tedje

Bron: www.uptodate.com

Volg:

3 Reacties

  1. Danique
    7 december 2011 / 08:32

    Ik heb er ook continue last van. Over mn hele lichaam en met name gezicht nek en knieholtes. bij mij zeiden ze ook :gaat na 4jaar weg. 18jaar later loop ik er nog mee rond. Erg goed artikel !!

  2. 7 december 2011 / 09:30

    Gelukkig heb ik hier bijna nooit last van. Maar het is wel heel vervelend als je het hebt.
    Liefs, xxxx

  3. 13 december 2011 / 19:36

    Nuttig artikel! Ik heb vervelende plekjes bij mijn pols en die plekjes zouden best wel eens eczeem kunnen zijn; nu maar hopen dat je tips helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *