Films die ik de laatste tijd heb gezien

Films die ik de laatste tijd heb gezien

 photo CollageImage4-2.png

Zoals jullie weten, ben ik een echte filmfreak. Als het even kan, kijk ik een film en daar kan ik dan ook echt van genieten. Vandaag zet ik op een rijtje welke films ik de laatste tijd heb gezien en wat ik ervan vond.

Dallas Buyers Club

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) wordt ontslagen uit het ziekenhuis wanneer bij hem aids wordt geconstateerd. De dokters geven hem nog één maand te leven, maar Ron accepteert dit niet.Hij begint met het smokkelen van illegale alternatieve medicijnen om zichzelf en zoveel mogelijk andere aidspatiënten een betere kans te geven. Dallas Buyers Club heeft 3 Oscars in de wacht gesleept, waaronder de Oscar voor Beste Acteur (McConaughey) en de Oscar voor Beste Mannelijke bijrol (Jared Leto).

Dallas Buyers Club vond ik een erg interessante film. Een knap staaltje acteerwerk van McConaughey. Na de flutfilm (die ik stiekem erg vermakelijk vind) How to Loose a Guy in 10 Days krijgt hij het toch maar voor elkaar om briljante rollen te spelen in The Wolf of Wall Street en nu in Dallas Buyers Club.

IMDB-cijfer: 8
Mijn cijfer: 7,8

Hartenstraat

In de Hartenstraat in Amsterdam lijkt iedereen op zoek naar liefde: rokkenjager Bas (Tygo Gernandt), de gestoorde Mara (Georgina Verbaan) en het stel Rein (Egbert-Jan Weeber) en Jacob (Sieger Sloot). Daan (Marwan Kenzari) is niet op zoek naar de liefde. Hij woont met zijn dochter Saar boven zijn eigen traiteur in de Hartenstraat. Dan komt er een nieuwe winkel naast de zijne. Modeontwerpster Katje (Bracha van Doesburgh) opent daar haar eigen modezaak. De twee zijn elkaars tegenpool. Hij is zachtaardig, zij zo hard als steen. Tenminste, dat lijkt zo.

Een nieuwe Nederlandse romantische komedie, alweer? Dat dacht ik toen ik hoorde dat Hartenstraat uitkwam. Geregisseerd door Sanne Vogel, dat vond ik dan wel weer interessant. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik vond het een geweldige romantische komedie. Een van de leukste Nederlandse films die ik tot nu toe heb gezien. Vogel slaat de spijker volledig op zijn kop. Hartenstraat is een lieve, zoete en frisse film met humor op de juiste momenten. De casting is geweldig. Heerlijk om Jan Kooijman als lachende homo door het beeld zien te paraderen en Georgina Verbaan speelt de psychopathische stalker van Daan wat zorgt voor veel lachmomentjes. Hartenstraat is een echte must see feelgood film. Heerlijk voor een avond met vriendinnen, je zus of met je moeder. Ik kan niet wachten tot Vogel haar tweede film gaat maken.

IMDB-cijfer: 6,5
Mijn cijfer: 8

12 Years a Slave

12 Years a Slave is gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor). Hij leefde in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, als vrije zwarte man met zijn gezin in New York. Dan wordt Solomon ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hij vecht om niet alleen te overleven, maar ook zijn waardigheid te behouden. Als slaaf wordt hij geconfronteerd met de verschrikkelijke wreedheid van een slaveneigenaar (Michael Fassbender) en onverwachte vriendelijkheid. Na 12 jaar ontmoet hij een Canadees (Brad Pitt) die zijn leven voorgoed verandert.

Als filmfreak moest ik deze film natuurlijk gezien hebben. 12 Years a Slave heeft de Oscars voor Beste Film gewonnen, Beste Vrouwelijke Bijrol en Beste Bewerkte Scenario. Ik vond dit een ontzettend ontroerende film en ik heb het ook zeker niet droog kunnen houden. Je kunt niet heen om het verstikkende leed waarmee 12 Years a Slave vol zit. Het is een lawine aan droefenis, maar zo doeltreffend neergezet dat het nooit aanvoelt als geknutseld. De slavernij komt in deze film verontrustend dichtbij. De acteurs spelen ijzersterk en alles is prachtig in beeld gebracht.

IMDB-cijfer: 8,3
Mijn cijfer: 8,3

Saving Mr. Banks

Geïnspireerd op het bijzondere, onbekende achtergrondverhaal hoe Disney’s klassieker Mary Poppins op het witte doek tot leven kwam. Walt Disney (Tom Hanks) is uit op de rechten van Mary Poppins, geschreven door P.L. Travers. Tijdens zijn missie stuit Walt op een humeurige en onbuigzame schrijfster die er niet aan denkt om haar kinderjuffrouw in handen te geven van de Hollywood-machine. Tijdens de twee weken waarin de bewerkingsplannen van Disney worden voorgesteld aan Travers, haalt Disney alles uit de kast. Alle vrolijke liedjes van Mary Poppins komen voorbij.

Wat heeft deze film mij verrast! Ik verheugde me al op deze film, want hij gaat over de totstandkoming van één van mijn favoriete Disneyfilms: Mary Poppins. De film heb ik een heleboel keer gezien en ook ben ik naar de musical geweest. Tom Hanks speelt Walt Disney zoals ik hem had voorgesteld. Een echte feelgood film door alle vrolijke liedjes, maar toch zit er ook een heftig en emotioneel verhaal onder. Ik heb onwijs moeten lachen om het humeur van mevrouw Travers. Wat een typische Britse tante is dat!

Om Saving Mr. Banks te kunnen volgen, is het niet noodzakelijk Mary Poppins te hebben gezien, maar om er echt van te genieten is het wel aan te raden. Vanwege de liedjes, maar ook vanwege Travers’ zware jeugd in Australië. Dit is namelijk de inspiratiebron van de schrijfster. Saving Mr. Banks is een film met een lach en een traan.

IMDB-cijfer: 7,7
Mijn cijfer: 8

Benieuwd naar alle films die ik kijk? Ik doe ook dit jaar weer mee aan de Movie Challenge. De films die ik tot nu toe in 2014 heb gezien, vind je hier.

Liefs van Tedje

Volg:
Delen:

16 Reacties

 1. 27 maart 2014 / 07:41

  12 years a slave zou ik nog dolgraag willen zien, dan wel het liefst op DVD, het lijkt me echt een hele goede, aangrijpende film! Daarnaast ook nog Hartenstraat, lijkt me wel geinig, hihi :-)

 2. 27 maart 2014 / 08:52

  Ik heb gisteravond Hartenstraat in de bios gezien en ik vond hem echt heel erg leuk! De andere films ken ik nog niet. Ik ben heel benieuwd naar 12 years a slave.

 3. 27 maart 2014 / 09:21

  De enige film die ik hiervan gezien heb ik hartenstraat en dat vond ik een hele leuke film!

 4. 27 maart 2014 / 09:48

  Hartenstraat wil ik ook nog heel graag zien! Net zoals Saving Mr. Banks. Als disney-liefhebber mag ik die natuurlijk niet missen.

 5. 27 maart 2014 / 13:25

  Oehh, ik ben zo benieuwd naar Harten straten! Lijkt me heel leuk!

 6. 27 maart 2014 / 13:39

  Hartenstraat en 12 years a slave wil ik ook nog zien!

 7. 27 maart 2014 / 14:24

  Je schrijft er prachtig over zonder veel te vertellen over het verhaal. Ik heb laatst ook de dallas buyers club gezien. Wauw wat is matthew mccougnehey daar onherkenbaar zeg. Ik herkende hem eigenlijk alleen aan zijn stem.

 8. 27 maart 2014 / 16:50

  Ik heb 12 years a slave in de bioscoop gezien en ik vond het ook een heel mooie en ontroerende film. Die film heeft terecht de Oscar voor beste film gewonnen.

 9. 27 maart 2014 / 19:55

  Jaa Hartenstraat, ik heb m dinsdag gezien en ik vond m zo leuk. Dit is ook het genre waar ik van hou: niet bij nadenken, geen ondertiteling, happy ending, Amsterdam en veel liefde.
  En dan vervolgens ga ik naar Amsterdam en dan heb ik niet zo’n happy feeling als ik daar ben dan al die mensen in de film haha.

 10. 27 maart 2014 / 21:15

  Hartenstraat en Saving Mr. Banks wil ik echt nog heel graag zien! Maar ik zit nu midden in de tentamens dus als ik klaar ben dan trakteer ik mezelf op een Pathe Unlimited pas haha.

 11. 27 maart 2014 / 21:57

  Hartenstraat wil ik zien! Ik hou wel van (goede) Nederlandse komedies. We hebben best wat leuke acteurs en actrices hier in Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *