Films die ik de laatste tijd heb gezien

 photo film.jpg

De Movie Challenge is weer in volle gang bezig en ik heb alweer een heleboel films gezien de laatste tijd. Animatiefilms, drama’s, actiefilms, van alles heeft de revue gepasseerd. Vandaag een aantal recensies van films die je als filmliefhebber gezien moet hebben! 

Nightcrawler (2014) 

Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) verdient geld met de verkoop van gestolen bouwmaterialen. Als hij op de snelweg rijdt, ziet hij hoe cameramannen een spectaculair auto-ongeluk filmen. De beelden worden verkocht aan een televisiestation. Lou staat versteld en koopt meteen een videocamera en een politiescanner. Hij neemt zelfs een dakloze stagiair aan, terwijl hij zelf maar amper weet waar hij mee bezig is. Samen gaan ze naar ieder ongeluk en elke moord die hij via zijn radiootje hoort. Als hij zijn beelden wil verkopen aan een televisiestation, ontmoet hij nieuwsregisseuse Nina. En daar heeft hij een goede aan. Hij kan veel verkopen aan haar, omdat hij schokkende beelden levert.

Nightcrawler is een ontzettend spannende film. Jake Gyllenhaal is geknipt voor deze rol, al herken je hem bijna niet meer terug. Hij is 10 kilo afgevallen voor deze rol. Lou Bloom is een psychopaat met een gladde babbel, een sociaal gestoorde rare vent en een ontzettende eikel. Hij liegt, bedriegt en wil alles onder controle hebben. Hij kan niet met mensen overweg: “It’s not that I don’t hate people, I just don’t like them”, zegt hij dan ook in de film. Gyllenhaal krijgt het voor elkaar om dit karakter perfect neer te zetten. Al gauw gaat Lou (letterlijk) over lijken. Hij leert van Nina dat zwarte crime in blanke buurten het best scoren. De misdaadcijfers mogen dan wel dalen, de kijkcijfers moeten stijgen. Nightcrawler is zo’n film die je niet snel vergeet.

Cijfer IMDB: 8.0
Mijn cijfer: 8.0

The Best of Me (2014)

Ik heb een zwak voor films van Nicholas Sparks. The Notebook, Dear John, The Lucky OneSafe Haven, ik vind ze allemaal mooi. De films spelen zich eigenlijk allemaal af in het zuiden van de VS, goddelijke man en knappe vrouw uit verschillende klassen worden verliefd op elkaar en er gaat altijd iets fout. Zonsondergangen, prachtige beelden, zoenen in de regen. Oh, en de filmposters lijken ook allemaal nog eens op elkaar. Dat is een Nicholas Sparks film. Of het erg is? Nee, absoluut niet. Ik smul van dit soort films. En ik ben niet de enige geloof ik. Het concept werkt gewoon.

De tienerversies van Amanda en Dawson worden gespeeld door Liana Libretto en Luke Bracey. De jonge Dawson lijkt meer op een jonge versie van Heath Ledger dan de jonge James Marsden, maar dat zien we dan maar even door de vingers. Hij werkt met een bezweet lichaam in de tuin, ik bedoel, dat hebben we hem al lang vergeven. Dawson komt uit een niet zo’n leuk gezin. Hij wordt mishandeld en zijn familie loopt met wapens op zak, terwijl Amanda uit een rijk gezin komt waar haar vader bereid is om Dawson 80.000 dollar te betalen om Amanda te verlaten.

Toch heeft The Best of Me geen typisch goed aflopend einde. Veel ga ik er niet over verklappen, maar ik wil je wel aanraden, net als Yara, om er flink wat tissues bij te pakken. Als je het droog kunt houden tijdens de film, dan ben je wel een tough cookie.

Cijfer IMDB: 6.6
Mijn cijfer: 7

Big Hero 6 (2014)

Een vrij nieuwe film in animatiefilmland: Big Hero 6. De film gaat over de veertienjarige Hiro, een jongen die heel goed is in robotvechten. Zijn oudere broer Tadpashi vindt het maar niets en moedigt hem aan om iets nuttigs te doen, zodat hij naar de universiteit kan gaan. Hiro activeert per ongeluk de robot van zijn broer, Baymax. Een grote, witte, ballonachtige lieve robot. Zijn broer heeft hem geprogrammeerd als robot in de gezondheidszorg.

Dit is een van de leukste animatiefilms tot nu toe gemaakt. Ik heb zo hard moeten lachen bij sommige stukjes en de film is ook nog eens ontzettend spannend. Dit is echt een hele leuke animatiefilm!

Cijfer IMDB: 8.0
Mijn cijfer: 8.0

Fifty Shades of Grey (2015)

Als je de boeken van E.L. James hebt gelezen, kun je bijna niet anders dan heel benieuwd zijn naar de film. Ik was dat namelijk wel. De Fifty Shades boeken waren een ontzettende hype en ik was heel benieuwd naar hoe deel 1 verfilmd zou worden. Ik had er eigenlijk niks van verwacht en ik ging blanco de bioscoop in. Oké, ik had de trailer gezien en ik had natuurlijk al een aantal liedjes uit de film gehoord (zoals de nieuwe versie van Crazy in Love van Beyoncé), maar verder waren mijn verwachten niet hooggespannen. Jamie Dornan is niet mijn Mr. Grey. Ik had meer een gladgeschoren Christian Bale verwacht, al is die natuurlijk wel een stuk ouder dan de 27-jarige Mr. Grey. Toch kon ik op een gegeven moment wel wennen aan Jamie als Christian Grey. Soms kwam hij ineens heel sexy uit de hoek. Ik vond de spanning tussen Ana en Christian goed vastgelegd op camera. Toch had de passie wel wat meer van het scherm af mogen vliegen. Ook de locaties waren precies zoals ik ze had bedacht in mijn hoofd. Vooral het huis van Christian met de trap en de vleugel. Fifty Shades of Grey krijgt een 4 op IMDB, wat ik eigenlijk nogal een laag cijfer vind. De film is niet Oscar-waardig, maar zó slecht was hij nou ook weer niet. Critici zeggen dat de film te braaf is vergeleken met het boek. Ja, dat is zo. Maar voor Amerikaanse standaard is er al heel veel bloot te zien in Fifty Shades. Zou ik de film nog een keer kijken? Dat misschien niet, maar ik denk dat als je de boeken hebt gelezen, dat het wel leuk is om de film te gaan bewonderen in de bioscoop. Critici kunnen zeggen wat ze willen, maar de film wordt wel massaal goed bezocht…

Cijfer IMDB: 4.0
Mijn cijfer: 6.5

The Grand Budapest Hotel (2014)

Een film die al lang bovenaan mijn to watch list stond was The Grand Budapest Hotel. Ik had er veel goede recensies over gelezen en de film trok ook mijn aandacht bij het zien van de trailer. De film gaat over de eigenaar van het hotel, Zero Moustafa, die vertelt over zijn verleden als lobby boy. Het hotel is in verval geraakt, maar in de gloriedagen was het een prachtig en populair hotel in Zubrovska voor de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelt over Monsieur Gustave, de conciërge van het hotel. Dit is zo’n film die je niet echt goed in woorden kunt beschrijven. Het verhaal is eigenlijk ondergeschikt aan het camerawerk, het acteerwerk, de sfeer, de styling en de locaties. The Grand Budapest Hotel is een film die je als filmliefhebber niet overgeslagen mag hebben.

Cijfer IMDB: 8.1
Mijn cijfer: 7.6

Whiplash (2014)

Nog zo’n film die hoog op mijn lijstje stond. Whiplash gaat over de 19-jarige ambitieuze drummer Andrew Neyman. Hij zit op het beste muziek conservatorium van Amerika en hij krijgt les van docent Terrence Fletcher, een arrogante muziekleraar die zo zijn eigen manier heeft om les te geven. Hij is sadistisch en zijn stemmingen zijn onmogelijk te peilen. Als je één noot vals speelt, word je meteen het ensemble uitgegooid. Zijn studenten zijn nooit goed genoeg, ook al oefenen ze tot hun vingers bloeden. J.K. Simmons vertolkt de rol van horror docent Fletcher uitmuntend. Tijdens de film word je bang van hem en hoop je dat je nooit zo’n docent voor je neus hebt staan. Ook Miles Teller speelt zijn rol als loner Andrew erg goed.

Cijfer IMDB: 8.6
Mijn cijfer: 8.8

Films die ik ook nog heel graag wil zien zijn: The Imitation Game, Boyhood en Birdman. Welke films wil jij nog graag zien? 

Liefs van Tedje

Volg:
Share:

13 Reacties

 1. 18 februari 2015 / 08:06

  Bedankt voor de tips! 50 shades wil ik ook heel graag nog zien! ;)

 2. 18 februari 2015 / 09:41

  Ik wil de the best of me en fifty shades of grey graag nog bekijken!

 3. 18 februari 2015 / 10:44

  Ik heb 50 shades vorige week in de bios gezien en vond het gewoon een heerlijke film om te kijken. Ondanks dat ik belangrijke aspecten miste. Slecht was hij zeker niet. En the best of me lijkt mij echt een prachtige film!

 4. Henderica
  18 februari 2015 / 11:48

  Leuk lijstje! The Grand Budapest Hotel heb ik nog niet gezien, maar de bluray al in huis (vind de films van Wes Anderson bijna altijd tof :P). Ben nu ook wel benieuwd geworden naar Nightcrawler en Whiplash. En wil Birdman ook nog graag zien.

  • 18 februari 2015 / 12:14

   Ik ben super benieuwd wat jij van The Grand Budapest Hotel vindt! :) En Nightcrawler en Whiplash zijn echte aanraders!

 5. 18 februari 2015 / 13:14

  The Imitation Game moet je snel gaan kijken, die is echt goed! :D

 6. 18 februari 2015 / 18:52

  Ik wil Whiplash nog heel erg graag zien, en Fifty Shades of Grey zal ik ook binnenkort wel eens gaan bekijken. Alledrie de films die nog op jouw lijstje staan heb ik gezien, alledrie erg goed, vooral The Imitation Game vond ik geweldig :)

 7. Sandra(hpw)
  19 februari 2015 / 00:48

  The Best of me heb ik het afgelopen weekend gekeken. En god, op het einde heb ik ‘m verschillende keren moeten pauzeren om even te slikken.. jemig, wat ’n mooie film. Mooie mensen :)
  En inderdaad een onverwacht einde, dat wel. Had liever ’n happy ending gehad natuurlijk, maar ja.. iets anders is ook wel ’n keer prima :)

  50 Shades of Grey wil ik ook nog zien en Big Hero 6 lijkt me ook wel leuk :)

  • 19 februari 2015 / 11:44

   Ik moest ook zo hard huilen! En ik ben het met je eens: een happy end had eigenlijk veel mooier geweest.. Alle ellende was helemaal niet nodig!!

 8. 19 februari 2015 / 20:03

  Big Hero 6 wil ik heel graag zien, leuk dat je er zo enthousiast over bent!

 9. 20 februari 2015 / 22:15

  Leuke films. Ik heb The best of me vorige week gezien en ook ik zag het rot einde niet aankomen. Baalde zo erg! Ik dacht echt dat ze bij haar man zou weggaan en hij zou komen or whatever en dat ze lang en gelukkig zouden leven haha. Maar ach, het had niet zo mogen zijn.

 10. 23 februari 2015 / 18:40

  Ik heb Whiplash toevallig vandaag gezien en wat een film! Nightcrawler moet ik ook nog zien, eigenlijk Birdman ook maar die trekt me toch niet zo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.