Fit For Summer: 1/10 – Cardio

Ik volg Annemerel al een hele tijd en ik heb bewondering voor haar hardloopprestaties. Ik zou er bijna zelf van gaan hardlopen. Ik en hardlopen gaan echter niet samen (lees: slungelige, lange benen die niet weten welke kant ze op moeten en geen conditie), daarom was ik zo enthousiast over de tien weken durende Fit For Summer challenge die Annemerel opstelde. Ben jij benieuwd wat deze challenge inhoudt en hoe ik er nu voor sta? Klik dan verder.

Annemerel omschrijft de Fit For Summer challenge als volgt: ‘Als we de komende tien weken nou eens met zijn alle ons klaar gaan maken voor de zomer door middel van tien challenges?! Nee, geen levensgevaarlijke uitdagingen, maar gewoon dingen als een week lang 2 liter water per dag, een week lang geen suiker, vijf keer een 30 minuten work-out. Challenges die niet heel moeilijk te volbrengen zijn, die gewoon kunt combineren met je dagelijks leven, maar die er wel voor zorgen dat je net even wat lekkerder in je vel zit voordat het bikini seizoen aanbreekt.’ 

Vooral haar omschrijving ‘challenges die niet heel moeilijk te volbrengen zijn’, sprak me erg aan. Ik ging de challenge met mezelf (en nog zo’n 500 andere volgers van Annemerel) aan. De eerste week was cardio week. Vijf keer dertig minuten in de week.

Wat is cardio? 
Denk aan lopen, hardlopen, roeien, zwemmen, fietsen, maar ook apparaten in de sportschool zoals steps en crosstrainers. Cardio is ervoor bedoeld om je longinhoud te vergroten en je conditie omhoog te brengen.

Hoe is het bij mij gegaan vorige week? 
Maandag: 8 kilometer op het strand, door de duinen en door het bos gewandeld.

Dinsdag: een half uur op deze steps, afgewisseld met de trap als steps. Saai, maar met party party muziekjes maakt het al een stuk leuker.

Woensdag: 6,94 kilometer gewandeld (dus zeg maar gerust 7 kilometer) in anderhalf uur. Ik moet hier wel bijzeggen dat we soms afgeleid waren en dus stil bleven staan, om bijvoorbeeld foto’s op hekken te maken en dat soort fratsen. We hadden wel ontzettende wind tegen, dus dat was wel even een extra weerstand!

Donderdag: Een uur zumba met gelijk daar achteraan een kwartier buik- en rugspieroefeningen. Sinds tijden niet meer naar de zumba geweest, dus dat voelde heel goed! Het kwartier daarna voelde daarentegen niet goed, ik heb namelijk last van mijn rug. Au, au, au!

Vrijdag: Rust! Gelukkig maar, want het buik/rugspierkwartier heeft me niet echt goed gedaan. Ik had overal spierpijn! Zelfs tussen mijn ribben. Ik wist niet dat je daar spierpijn kon hebben, maar mijn vriend maakte mij duidelijk dat daar de muculus intercostalis zit. Ook ontdekte hij dat ik ook last had van mijn musculus serratus anterior  Pfoe, dat heb ik geweten! Vrijdagavond kon ik niet eens op mijn zij in slaap vallen.

Zaterdag: Zaterdagochtend had ik nog steeds last van spierpijn. ’s Middags was het tijd voor de laatste cardio van deze week. Ik liep samen met mijn vriend in drie kwartier 3,8 kilometer. Nog een kleine toevoeging: ook renden we twee keer super hard voor de bus die uiteindelijk niet reden. De eerste reed überhaupt niet en de tweede hadden we gemist omdat de halte waarbij we stonden was opgeheven en we niet op tijd naar het station konden rennen. Ook best een work out dus.

Zondag: Rustdag.

Week 2 staat in het teken van 2 liter water per dag drinken. Daar vallen ook groene en witte thee onder. Geen frisdrank en sappen uit pak. Zelfgemaakte juices mag dan weer wel. Cardio gaat deze week gewoon door, maar dan drie keer een half uur in plaats van vijf!

Doe jij ook mee aan de Fit For Summer Challenge?

Liefs van Tedje

Volg:

27 Reacties

 1. 7 april 2013 / 06:56

  Ik las het helaas te laat om de eerste challenge mee te doen. Maar ik doe wel mee met de tweede challenge! Ik ben benieuwd hoe dat gaat verlopen. -xx

 2. 7 april 2013 / 07:04

  Wauw goed bezig!!! Knap hoor :) ik heb cardio overgeslagen .,..

 3. 7 april 2013 / 08:39

  Leuke challenge! Ik doe niet mee, want ik ben zelf 2 maanden geleden al begonnen met fitnessen (gewoon thuis hoor, met behulp van de YouTuber Blogilates!), gezonder eten, veel water en thee drinken en ik heb heel veel snoep en andere slechte dingen laten staan! Voelt goed hoor ;) Succes met de challenges, gaat helemaal goed komen!

 4. 7 april 2013 / 08:46

  Heel leuk en extra leuk, omdat er zoveel meedoen aan de fit for summer! De eerste week is je goed afgegaan.

 5. 7 april 2013 / 09:15

  Nou dat heb je heel goed gedaan hoor, veel succes de komende week ;-)

 6. 7 april 2013 / 09:41

  Mijn eerste vraag is waarom maar 10 weken? Als je fit wilt worden en wilt blijven zul je dit soort dingen niet 10 weken moeten doen, maar alles, tegelijkertijd en voor de rest van je leven. Het is een goed begin, maar als je na 10 weken stopt ben je binnen een week alweer terug bij af. Je kunt niet fit worden voor de zomer, net zo min dat je kan sporten om even goed in je bikini te passen. Als je vervolgens weer niks doet, had je het net zo goed niet kunnen doen. Fit zijn is het resultaat van een goede basis conditie (en die moet je onderhouden) gecombineerd met goede en gezonde voeding (en ook daar gaat tijd en moeite in zitten). Nu klink ik waarschijnlijk als een enorme zeur, maar 10 weken even opletten met een beetje dit en een beetje dat zet geen zoden aan de dijk. Je moet er een routine in vinden die voor jezelf vol te houden is. Alleen dan heeft het echt nut.

  • 7 april 2013 / 10:12

   Daar heb je wel gelijk in ja maar misschien dat mensen zo wel aan alles een beetje kunnen snuffelen en er dan uiteindelijk wel goede gewoontes aan overhouden! Net zoals de 30 Day Shred, dat resultaat gaat ook weer weg op den duur maar misschien denken mensen dan wel ‘dat halfuurtje sporten per dag is eigenlijk best fijn’.

  • Tedje
   Auteur
   7 april 2013 / 10:31

   Hi Maaike, dat ben ik helemaal met je eens! Deze tien weken challenge is een motivatie voor mij om het sportritme weer op te pakken. Ik moet mezelf een beetje uitdagen en dan ga ik er vanzelf plezier in hebben. En voor de mensen die hiervoor nooit echt gingen sporten, is het natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Beter iets dan niets!

   • 7 april 2013 / 12:47

    Beter iets dan niets is zeker waar, maar het gaat er ook om dat je vindt wat jij leuk vindt en wat je vol kan houden. Tig programma’s proberen en aan challenges mee doen is dan niet de oplossing volgens mij. Dan begin je ergens aan en als je dan halverwege stopt omdat je het niet leuk vindt of omdat het niet bij je past, krijg je uiteindelijk het gevoel dat je niets kunt en ga je sporten en gezonde dingen met negatieve ervaringen associëren. Eerst uitzoeken wat werkt (met andere woorden research doen) en tijd investeren in het ontdekken van je eigen kunnen en mogelijkheden zijn stap 1. Pas daarna kun je ergens aan beginnen waar je dan vervolgens nooit meer mee kunt stoppen.

    Ik ben hier heel erg mee bezig, dus forgive the critical note. Ik weet ook: het gaat niet over 1 nacht ijs, maar ook niet over 10 weken. Ik ben al 4 jaar bezig en heb nu eindelijk het gevoel dat ik op de goede weg zit. En dan ben ik nog geen maatje 36 of de fitste persoon op deze aardbol. Just trying to keep it real. ;-)

    • Tedje
     Auteur
     7 april 2013 / 13:14

     Daar heb ik niks op in te brengen, true that! Ik ben gewoon heel nieuwsgierig naar de challenge, omdat je nog niet weet welke challenges er gaan komen. En na de tien weken ga ik zeker proberen om het ritme vol te houden en te kijken wat ik het leukst vind :-) Inderdaad zoals jij zegt: je moet het volhouden. Wat knap dat je al zo lang goed bezig bent :-)

     • Liselot
      9 april 2013 / 13:30

      Voor mij is zo’n challenge juist goed! Ik doe nu 30 day shred en als het werkt ga ik daar na die 30 dagen gewoon mee verder, ik vind het ook heel erg leuk en het motiveert me :) Als ik bezeig ben met een challenge heb ik ook minder behoefte om te snoepen, win-win situatie dus ;)

 7. 7 april 2013 / 10:11

  Leuke challenge! Lijkt me best moeilijk een week alleen water drinken. Succes aankomende week!

 8. 7 april 2013 / 10:16

  Haha lol ik moest wel lachen om de zin ‘Ik zou er bijna zelf van gaan hardlopen’ :’) De FitForSummer challenges vind ik wel een leuk idee, al doe ik zelf niet mee.

 9. 7 april 2013 / 10:17

  Leuk! Een mede challenger! Veel succes met week 2!

 10. 7 april 2013 / 10:49

  Goed beziggg! Ik doe ook mee, maar ik doe eigenlijk meer mijn eigen ding, ik probeer goed te eten, en elke dag wel te bewegen, ik doe niet mee met de workouts, omdat ik dat gewoon niet aan kan. Maar ik probeer wel 1 keer in de week te hardlopen! Good job hoor :)

 11. 7 april 2013 / 10:54

  Wat goed! Lekker bezig dus :)
  Het lijkt me best leuk om mee te doen aan de Fit for summer challenge :D

 12. 7 april 2013 / 22:12

  Knap gedaan! Ik zou het niet kunnen.
  2 liter water ga ik toch eens proberen, maar ik drink spuitwater en dat geeft wel snel een vol gevoel waardoor het moeilijk is om er zoveel van te drinken.

 13. 7 april 2013 / 22:18

  Goed bezig! Ik ga ook meedoen, heb zelfs door Annemerel een abbo op de sportschool aangeschaft na een jaar niet te hebben gesport!
  We can do it! ;)

 14. 9 april 2013 / 18:14

  Ik doe nóg niet mee, maar door jouw post ben ik toch wel zeker bereid om dit te gaan proberen. :)

 15. 17 april 2013 / 21:12

  Leuk om te lezen wat jij aan beweging doet, ik doe ook mee!

 16. 8 mei 2013 / 22:56

  Wat knap van je om de challenge aan te gaan. Respect! Misschien dat ik me later in de zomer er aan toe kan voegen als ik ben bevallen. De zwangerschapskilo’tjes eraf sporten. Wel let ik op wat ik eet en drink, zoals niet te veel suikers en ongezonde dingen. Ik drink daarom nu wel 2 liter water of thee per dag, de sapjes en frisdrank laat ik staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *