Hoe kun je als student besparen op de maandpremie?

In Nederland is iedere inwoner verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit geldt echter alleen voor de volwassenen. Als je al studeert maar nog geen 18 jaar bent, hoef je jezelf dus niet te verzekeren voor de zorgkosten. Op het moment dat je volgens de wet volwassen wordt, moet dit dus wel. Uiteraard is dit spannend om te doen, je hebt immers nog nooit eerder een zorgverzekering afgesloten. Ook zul je mogelijk schrikken van de kosten die hieraan verbonden zijn. Als student is het echter wel mogelijk om wat geld te besparen op de maandpremie. Hieronder geef ik tips hoe je dat het beste kunt doen!

Maak gebruik van een studentenverzekering

Als je een zorgverzekering 18 jaar af moet sluiten en een student bent, kan het slim zijn om de studentenverzekeringen eens te bekijken. Dit zijn speciale pakketten voor studenten die door veel zorgverzekeraars aangeboden worden. Met zo’n polis zal een kunstgebit of steunkousen niet vergoed worden, maar dat hebben de meeste studenten natuurlijk niet nodig. Daarom is het een goed idee om voor zo’n pakket te kiezen, je zult dan namelijk niet voor dekkingen hoeven te betalen die je toch niet gebruikt. Kijk bijvoorbeeld eens op Vinkvink.nl, dit is een aanbieder van een studentenverzekering en op deze website kun je er meer informatie over vinden.

Regel je zorgtoeslag

De kans is groot dat je zorgtoeslag kunt krijgen als student, wat een financiële steun is van de belastingdienst. Hierdoor kun je de zorgpolis blijven betalen. Je moet voor de zorgtoeslag minstens 18 jaar oud zijn en een zorgverzekering hebben afgesloten. Ook mag je niet meer verdienen dan het jaarlijkse inkomen dat vastgesteld is. De meeste studenten komen dan ook in aanmerking voor de zorgtoeslag. Handig!

Verhoog je eigen risico

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je eigen risico te verhogen, wat veel invloed zal hebben op de maandpremie. Dit is echter niet altijd verstandig om te doen. Verwacht je weinig medische kosten te hebben? Alleen dan doe je er goed aan om het eigen risico hoger te zetten, al kun je uiteraard niet in de toekomst kijken. Dit jaar kon het eigen risico op maximaal 885 euro gezet worden, terwijl het altijd minimaal 385 euro is. Hoe hoger je dit bedrag zet, hoe lager je maandpremie zal zijn. Wel moet je dan meer zelf betalen als je toch gebruik maakt van de zorg.

In samenwerking met Vinkvink

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *