Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé?

Hoe houd je een goede balans tussen werk en privé? Een vraag die mij als zzp’er regelmatig wordt gesteld. In dit artikel geef ik tips hoe je kunt zorgen voor een goede balans tussen werkzaken en privézaken. 

Ik begin maar meteen met de harde cijfers. Allianz heeft onlangs een onderzoek gedaan onder 750 zzp’ers en mkb-bedrijven. De belangrijkste manieren om deze balans te bewaren zijn het hebben van een aparte werkruimte (56%), het aanhouden van duidelijke werktijden (28%), het plannen van vaste pauzes zonder afspraken (23%) en regelmatig sporten (23%). 

Zorg dat je alles op orde hebt

Het geeft veel rust als je een aantal zaken hebt geregeld, zoals je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Heb jij al eens nagedacht over een aov verzekering bijvoorbeeld? Iets waar je als zelfstandig ondernemer waarschijnlijk buikpijn van krijgt als je eraan denkt, omdat je het nog niet hebt geregeld. Je hoopt natuurlijk dat je nooit arbeidsongeschikt raakt, maar toch kan het gebeuren dat je door ziekte of een ongeval tijdelijk niet meer kunt werken. Als zelfstandig ondernemer betekent dit dat je inkomen wegvalt. Daarom is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten om dit te voorkomen.

Tip: plan een middagje in om jezelf te verdiepen in een aov verzekering en andere verzekeringen die voor jou als ondernemer handig zijn. Dat geeft zoveel rust! En daardoor slaap je ’s nachts ook beter. Een win-winsituatie voor je balans tussen werk en privé. 

Tip: ga sporten

In het onderzoek geeft bijna een kwart (23%) van de zzp’ers aan dat zij hun werk en privéleven gescheiden houden door regelmatig vóór of na het werk te sporten. En dat snap ik helemaal! Ik sport meestal twee of drie keer in de week, direct na het werk. In een uur heb ik mijn dag afgesloten en is mijn hoofd helemaal leeg. Daarna ga ik koken en kan mijn avond beginnen. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik ’s avonds niet werk – behalve als het echt nodig is natuurlijk. Dat geeft rust! Wist je trouwens dat wandelsport (36%) en individueel fitnessen (16%) het populairst zijn onder zzp’ers? 

Driekwart van de zzp’ers geeft aan zich fitter te voelen als ze sporten. En fitter betekent: meer energie en minder stress! En daardoor kun je je werk ook veel beter doen, toch? 

Thuiswerk tips

Het is helaas nog steeds de realiteit: veel mensen werken thuis. Ik ook! Sinds een half jaar heb ik geen werkplek meer op een kantoor, maar werk ik dus weer gewoon aan de keukentafel. Of ik een eigen werkplek mis? Absoluut. Ik weet zeker dat ik in de toekomst weer iets buiten huis ga regelen, maar voor nu is het even zoals het is. Gelukkig heb ik mijn weg gevonden in het thuiswerken en kan ik echt heel erg productief zijn. Wat voor mij bijvoorbeeld werkt is: aankleden en schoenen aantrekken. Als ik de hele dag in mijn joggingbroek zit, heb ik het idee dat ik ziek ben, en ben ik ook minder snel geneigd om even een rondje te wandelen ‘want dan moet ik me helemaal omkleden’. Lees ook hoe je meer kunt bewegen op je thuiswerkplek

Zoals uit het onderzoek naar voren komt is het belangrijk om pauzes in te plannen zonder afspraken. Ik doe dat door te wandelen. Iedere dag wandel ik een rondje. Ik haal alvast boodschappen, ik breng een pakketje weg of ik luister een luisterboek. Word ik op dat tijdstip gebeld? Dan bel ik later wel terug. Pauze is pauze! Benieuwd hoe jij ook productief thuis kunt werken? In dit artikel geef ik productiviteit tips voor thuis

In samenwerking met Allianz

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *