Is een duurdere wijn altijd lekkerder?

Wijnen. Je hebt ze in tal van verschillende varianten, afkomstig van tal van verschillende druivenrassen, zodat er voor iedere smaak wel een passende wijn is. En voor iedere portemonnee, want een fles wijn is niet altijd goedkoop. Je zou kunnen denken dat een duurdere wijn ook altijd beter is, en lekkerder vooral. Maar is dat wel altijd zo? 

Ontzeg je jezelf iets als je doorgaans voor een wat goedkopere wijn kiest? Of zijn de verschillen tussen een goedkopere en een duurdere wijn minder groot dan je denkt?

Hoe exclusiever, hoe duurder

Er zijn heel veel verschillende druivenrassen, verspreid over een groot deel van de wereld. De Bordeaux wijn uit Frankrijk kennen we bijna allemaal wel, maar wist je dat er binnen de Bordeaux ook weer een heleboel verschillen zijn? De goedkoopste fles heb je al voor een paar euro in huis, terwijl de prijzen op kunnen lopen tot zeker enkele honderden euro’s. En zo gaat het met de wijnen uit andere gebieden of van andere rassen ook. Zo zijn ook Gruner Veltliner wijnen er in verschillende prijsklassen, al zijn de verschillen daar wat minder groot.

Over het algemeen kun je zeggen dat een duurdere wijn een betere kwaliteit heeft. Dit is echter wel wat kort door de bocht gesteld. Het kan namelijk ook simpelweg zo zijn dat een bepaalde wijn exclusiever is, omdat er minder van in omloop is. Als iets minder makkelijk te koop is, als er minder van is, dan gaan de prijzen vaak omhoog. Ook een wijn die uit ‘een goed jaar’ komt, een jaar waarin de druiven buitengewoon goed waren, kan om die reden een hogere prijs kennen. Over het algemeen geldt hoe exclusiever een wijn is, hoe schaarser en hoe lastiger om te vervaardigen, des te hoger ook de prijs zal liggen. Vaak is de smaak hiermee wel verbonden, we zouden niet zo’n moeite doen om van een exclusieve druif die vreselijk vieze wijn oplevert, toch wat flessen te bottelen, maar helemaal één op één kun je het niet stellen.

Uiteindelijk draait het om jouw persoonlijke smaak

Naast zoiets als de kwaliteit van de wijn, is er namelijk ook nog jouw persoonlijke smaak. De kwaliteit van de meeste wijnen die je kunt kopen in Nederland is prima. De smaak ook, maar of deze aansluit bij wat jij lekker vindt, dat is altijd afwachten.

Daardoor kan het zo zijn dat een dure, exclusieve wijn in jouw beleving een stuk minder lekker smaakt dan een huiswijn. De dure wijn is objectief gezien misschien beter, maar wat heb je aan objectiviteit als het om smaak gaat? Die is en blijft nu eenmaal altijd heel subjectief en heel persoonlijk.

In samenwerking met Wijnbeurs.nl

Foto’s: Unsplash

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *