Kleding huren bij Iconic Wardrobe

Kleding huren. Het klinkt gek en onwennig, maar eigenlijk is het een hartstikke goed idee. Hoe vaak komt het bij jou voor dat je kleding koopt, één of twee keer draagt en daarna in de kast laat hangen? Precies. Waarschijnlijk vaker dan je wil. Ik maakte vorige maand kennis met het fenomeen ‘kleding huren’ en ik vertel je mijn bevindingen.

Robin van Iconic Wardrobe stuurde mij een berichtje met de vraag of ik een paar items uit haar kast wilde proberen. Huh, kleding huren? Waarom zou je dat doen? En hoe is Robin op dit idee gekomen om zo’n soort bedrijf te beginnen? Zoveel vragen!

Even terug naar het begin. “Ik hou van mode”, vertelt Robin. “Ik ga altijd mee met alle trends. Voorheen kocht ik alles bij fast fashion ketens, zoals H&M. Toen ik me ging verdiepen in de industrie, de duurzaamheid van mode, kwam ik erachter dat mode eigenlijk heel slecht is voor het milieu. Hoe vaak komt het voor dat je een item bestelt bij een webshop en te lui bent om terug te sturen? Of een miskoop doet? Dat wilde ik gewoon niet meer. De vraag die ik mezelf stelde was: hoe kan ik mooi consumeren op een verantwoorde manier én met de trends meegaan? Ik ging investeren in luxe items, bijvoorbeeld designer tassen en andere mooie items. Toen kwam ik bij het idee van een huur concept. Want hoe zonde is het om je spullen in de kast te laten staan, terwijl anderen er ook gebruik van kunnen maken?”

Steeds populairder
“We willen een betere toekomst hebben, maar de verleiding is groot om te kopen wat je maar wil”, vertelt Robin. “We zien niet hoe kleding wordt gemaakt in Bangladesh, dat staat te ver van ons af. Ik weet zeker dat tweedehands kopen en huren steeds populairder wordt. Kijk maar naar Vinted, dat is ontzettend populair. En hartstikke goed natuurlijk! Mensen vinden het idee van kleding huren niet per se aantrekkelijk als ze erover horen, maar dat is echt een mindset waar je even in moet komen. Starten met duurzame kleding is het ontdekken van je kledingstijl. Want als je weet wat je kledingstijl is, maak je ook betere keuzes.”

Ik kreeg drie items van Robin om te proberen. Hoe leuk! Een leren jasje van Ivy & Oak, een beige broekpak van CLOSED en een jasje van Selected Femme. Ik wist al meteen dat het leren jasje mijn favoriet zou worden, want – mensen die mij kennen weten dit – ik lééf ongeveer in leren jasjes.

Als je bij Robin kleding huurt, huur je het voor een maand. Onwijs leuk om nieuwe kledingstukken uit te proberen! Waar ik het vooral een ideale oplossing voor vind is als je bijvoorbeeld een feestje hebt – zoals een bruiloft. Op de volgende bruiloft wil je toch weer wat nieuws, je kunt moeilijk aan komen met weer datzelfde jurkje, toch? Het is toch zonde om een jurkje maar één keer te dragen? Dan is het heel fijn om jurkjes te huren. Ik ga Robins kledingkast zeker in de gaten houden voor als ik een bijzonder feestje of bruiloft heb!

Wat nu als er een glas rode wijn over het item gaat of een kledingstuk gaat stuk? “Dat heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt. Ik stoom alles zelf, dus de meeste vlekken krijg ik er wel uit. Als het écht niet meer te maken is, vraag ik wel of de klant 100% van het bedrag wil vergoeden.”

Neem zeker eens een kijkje op de website van Robin en snuffel tussen haar items. Ze heeft ook een online 8-daagse cursus waarin ze handvatten geeft over hoe je je kledingstijl kunt ontdekken én je kledingkast kunt opruimen. Wil je het helemaal goed aanpakken? Dan komt Robin naar je toe om live stijladvies te geven. Op naar een duurzamere kledingkast!

Heb jij wel eens kleding gehuurd? 

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. 28 augustus 2021 / 09:54

    Wat super handig dat deze optie er is! Zeker met jurken zou ik zoiets willen doen, ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *