Afgelopen maandag ging ik naar een kookworkshop met een aantal andere bloggers. De workshop vond plaats bij Nadia Zerouali (jullie kennen haar misschien wel van 24Kitchen!) ter ere van de lancering van haar kookboek Melk en Dadels. Een kookboek met 100 recepten van Marokkaanse moeders. Ik heb een heleboel foto’s gemaakt van al het lekkere eten dat we hebben gemaakt…
Bij binnenkomst kregen we melk en dadels, een Marrokkaanse traditie. Het gerechtje wordt vaak geserveerd bij bruiloften en geboortes, maar ook als je bij iemand op bezoek gaat. “Om de ergste honger een beetje te stillen”, vertelt Nadia. Yum, wat smaakte dat lekker zeg! De dadels zijn gevuld met amandelspijs en daaroverheen rozen. Lekker zoetig!
Let’s begin! We waren met een klein clubje: Frances, Mascha, Kelly en Cynthia, super gezellig!
Tijd voor thee! We dronken gunpowder-thee. De theesoort lijkt namelijk op kleine kogeltjes. Eerst wordt er een beetje kokend water bij de gunpowder gedaan, vervolgens wordt het afgegoten in een aparte beker. Daarna spoelde Nadia de theekan twee keer, om hem vervolgens helemaal te vullen met heet water, veel suiker en munt en het eerste restje gunpowder-thee.
Nadia schonk de thee hoog, zodat er een schuimkraagje ontstond. Die theepot is trouwens prachtig, vinden jullie ook niet?
Tijd om echt aan de slag te gaan met koken! We maakten zoete couscous, die in deze stoompan werd gemaakt.
Nadia’s moeder hielp bij de workshop, echt zo leuk! Zij was verantwoordelijk voor de couscous. Een heel werkje, deze moet namelijk drie keer gestoomd worden en tussendoor steeds losgemaakt worden.
Nadia aan het werk.
Loskloppen van de couscous. Tussendoor werd ook nog een beetje olijfolie toegevoegd.
De kip werd goed schoongemaakt en gevuld met groenten.
Ook de kip werd gestoomd, dus er kwam geen oven aan te pas! Grappig, ik wist eigenlijk niet dat dat kon.
Ik ging samen met Cynthia en Kelly aan de slag om een aantal salades te maken: een bietensalade, een wortelsalade en een salade met komkommer en tomaat.
Iedereen druk aan de slag: foto’s maken en filmen!
Salade met komkommer, tomaat, rode ui, peterselie, zout en Marokkaanse azijn.
Salade met rode bietjes, een rode ui, peterselie, olijfolie, peper en zout en Marokkaanse azijn.
Toen werd het toetje gemaakt door Nadia en haar moeder: M’hanncha met chocolade en dadels.
De dadels en de amandelen in de keukenmachine.
Chocolade smelten en mengen met het dadels- en amandelmengsel.
Rollen in filodeeg!
En oprollen als een slang.
Nog een toetje: sinaasappels met oranjebloesemwater.
Het gezellige interieur van Nadia.
Daarna met z’n allen aan tafel en smullen maar! Ik was nog niet zo heel bekend met de Marokkaanse keuken, maar ik weet zeker dat ik heel veel recepten uit Melk en Dadels ga maken. Yum, wat was het allemaal heerlijk zeg!
Ik wil Nadia ontzettend bedanken voor de gastvrijheid. Het was super gezellig!
Melk en Dadels is het kookboek van 2014 geworden, super leuk! Het boek is verkrijgbaar voor €24,95 op o.a. Bol.com.
Het ziet er heerlijk uit. Wat leuk dat je bij zo’n kookworkshop mocht zijn, leuk en leerzaam. Mijn tante is Marokkaans en zij kookt ook altijd heerlijk. Misschien vraag ik het boek wel voor kerst. Xx Laura
Ziet er super leuk uit!
Wat een mooie foto’s heb je gemaakt! Ik heb ook echt genoten van de dag en vond het leuk om je weer eens gezien te hebben! Ik ga vanavond het eerste recept maken met mijn couscouspan!
Auteur
Thanks Kelly! Vond het ook leuk om jou weer eens te zien :) Oeh, ben benieuwd of het is gelukt!
Oeh dit ziet er zo lekker uit ik ben echt fan van dadels en die combinatie lijkt me zoo heerlijk haha! De workshop lijkt me ook erg tof!
Oh, ik heb nog niet gegeten en nu heb ik nog meer honger ;)
Heel graag gedaan!! En veel plezier met het koken uit Melk en Dadels :-)
Liefs Nadia
Auteur
Aaah lief Nadia, dankjewel!! Ik vond het echt heel erg leuk!
Wat zien de gevulde dadels er lekker uit! Wat een leuke workshop om bij te wonen, erg leuk zo een kijkje in een andere keuken.
Wat moet dat een leuke dag geweest zijn! Ik ben gek op Marokkaans eten en ga dit kookboek eens even goed doorbladeren en op mijn verlanglijst zetten :-)