Lees jij ieder jaar je nieuwe polisblad?

Misschien kijk je er ieder jaar al naar uit, en zit je er klaar voor om hem goed door te pluizen. Het polisblad van je zorgverzekering. Ieder jaar, meestal in november, stuurt je zorgverzekeraar het je toe. Lees jij het altijd helemaal door? Of denk je ‘oké, bedankt’, en berg je het ongelezen weer op? Heel veel mensen vallen in deze laatste groep. Of dat verstandig is, dat valt maar te bezien.

De dekking van je verzekering kan in het nieuwe jaar namelijk erg verschillen met die van het jaar ervoor. Dat betekent dat je niet meer goed verzekerd bent voor zaken waarvan je denkt dat je goed zit, met alle nare verrassingen van dien. Maar het kan ook betekenen dat je meer premie gaat betalen, omdat er dekkingen zijn toegevoegd waar je nooit gebruik van zal maken. In beide gevallen is de kans groot dat het je extra geld gaat kosten, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Bekijk je polis heel goed

Zodra je je polis voor het nieuwe jaar toegestuurd hebt gekregen, moet je eigenlijk even een uurtje inruimen om deze goed na te kijken. Het is vooral aan te raden om je polis van het huidige jaar er even naast te leggen, en te bekijken waar de dekkingen zijn aangepast. Zijn er zaken verdwenen of verminderd die je gebruikt? Of zijn er juist nieuwe dingen bijgekomen, ook zaken die je waarschijnlijk helemaal niet gaat gebruiken? Is het aantal behandelingen fysiotherapie dat je krijgt vergoed gelijk gebleven, en hoe zit het met orthodontie voor de kinderen? Allemaal zaken die je even moet checken, om te voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Niet alleen de dekking verandert jaarlijks, ook de premie blijft meestal niet gelijk. Doorgaans wordt deze wat hoger, omdat de zorgkosten nu eenmaal ook ieder jaar een beetje stijgen. Zijn ze naar je gevoel echt te hoog aan het worden in vergelijking met de zorgkosten die je maakt, kijk dan eens of je niet te hoog verzekerd bent. Misschien betaal je wel voor allerlei aanvullende verzekeringen die je helemaal niet nodig hebt.

Vergelijk hem eens met die van andere aanbieders

Aan het einde van het jaar, voor 1 januari, kun je ook van zorgverzekering overstappen. Als je huidige verzekering niet meer aansluit bij wat je nodig hebt, omdat hij te weinig dekt of juist te veel, of omdat je hetzelfde pakket elders goedkoper kunt krijgen, is dat vaak een goed idee. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een contract afsluiten bij een nieuwe zorgverzekering. Deze neemt vervolgens het opzeggen bij je huidige verzekering voor zijn rekening, dus daar heb je doorgaans geen omkijken meer naar.

In samenwerking met Menzis 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *