Leuke dingen om te doen in Ossenzijl – Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nederland staat bekend om zijn pittoreske dorpjes van noord naar zuid en van oost naar west. Ossenzijl in Overijssel is zo’n dorpje, gelegen aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Perfect voor een weekendje weg met vrienden of familie! Deze dingen kun je allemaal doen tijdens je verblijf aan Ossenzijl.

Ossenzijl is een klein dorpje in de provincie Overijssel, verscholen in het weelderige Nederlandse landschap. Ossenzijl ligt aan de Kalenbergergracht, deze verbindt de Weerribben met de Friese meren. Met zijn charmante huisjes en kronkelende waterwegen is dit de perfecte bestemming voor een weekendje weg. Wat Ossenzijl echt bijzonder maakt, is de nabijheid van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa.

Wandelen in de natuur

Ossenzijl fungeert als toegangspoort tot het natuurreservaat Weerribben-Wieden. Trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekking! Het park staat bekend om zijn uitgestrekte moerassen, rietlanden, meren en mysterieuze watergangen. De wandelpaden nemen je mee door weelderige rietvelden, schilderachtige bossen en langs serene meren. Een favoriete route is ‘Wiedenpad’. Dit natuurgebied is de kraamkamer van de otter. Misschien heb je geluk en kun je ‘m spotten! Vergeet niet om je camera mee te nemen, want elke bocht onthult een nieuw panorama dat het vastleggen waard is. Een paradijs voor natuurliefhebbers!

Varen door Nationaal Park Weerribben-Wieden

Een andere leuke manier om het natuurgebied te verkennen, is per boot. Weerribben sloep huren is dan ook een mooie belevenis om te doen. Een rustige tocht over de glinsterende wateren geeft je de kans om de ongerepte natuur van dichtbij te ervaren. Het riet langs de oevers wiegt zachtjes in de wind, terwijl watervogels elegant over het water glijden.
Tip: buiten de drukke weekenden en vakanties is Ossenzijl een rustige vakantiebestemming. Toch is het handig – zeker met mooi weer – om van tevoren een sloep te reserveren.

Vogels spotten

Vogelliefhebbers opgelet, want in dit natuurgebied kun je perfect vogels spotten. Weerribben-Wieden herbergt een breed scala aan vogelsoorten, variërend van kleurrijke ijsvogels tot majestueuze zeearenden. Voor de ultieme ervaring is het raadzaam om vroeg in de ochtend of laat in de middag op pad te gaan, wanneer de vogels het meest actief zijn

Op culinaire toer

Na een dag in de natuur is het tijd om te genieten van de leuke lokale restaurants van Ossenzijl. Loop een rondje door de charmante straatjes van Ossenzijl, waar traditionele boerderijen en knusse huizen getuigen van een rijk agrarisch verleden. Neem een kijkje bij de gezellige eetcafés en probeer de lokale kaas of de gerechten met verse vis uit de nabijgelegen meren.

Uitje naar Giethoorn

Wil je Ossenzijl combineren met een dagje Giethoorn? Dat kan makkelijk! Op een steenworpafstand van Ossenzijl bevindt zich Giethoorn. Giethoorn staat ook wel bekend als het Venetië van het Noorden. Huur een bootje en verken de grachten en bruggen van dit schilderachtige en toeristische dorp. Verken de geplaveide straatjes te voet of huur een fiets om de groene omgeving te verkennen. Moet je een keer gezien hebben in je leven!

Overnachten in Ossenzijl

Voor diegenen die de betoverende sfeer van Ossenzijl langer willen ervaren, zijn er verschillende accommodatiemogelijkheden beschikbaar. Van gezellige bed and breakfasts tot leuke campings aan de waterkant, de overnachtingsmogelijkheden sluiten naadloos aan bij het rustieke karakter van het dorp.

Ossenzijl, met zijn idyllische setting aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden, biedt een ontsnapping aan de hectiek van het dagelijks leven. Of je nu per boot de waterwegen verkent, wandelt of fietst door de weelderige natuur of geniet van lokale lekkernijen, dit dorpje heeft voor elk wat wils. Dus, wanneer je de drang voelt om te ontsnappen aan de stadsdrukte, overweeg dan een weekendje weg naar Ossenzijl.

Ben jij al eens in Ossenzijl geweest?

 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *