Personal update: een half jaar freelancen

freelance-update

In januari schreef ik een artikel over hoe ik het vond om van een fulltime baan te switchen naar een freelance bestaan. We zijn inmiddels weer een paar maanden verder en dat betekent dat ik alweer bijna een half jaar aan het freelancen ben. Ben je benieuwd of het nog steeds goed bevalt? Lees dan verder. 

Ik ging verhuizen van Brabant naar Maastricht en daarbij wisselde ik ook nog eens van baan. Twee best grote veranderingen in mijn leven waar ik (wie niet?) best even aan moest wennen. Een nieuw appartement, weliswaar in een omgeving die al bekend was, maar als echte inwoner kende ik Maastricht nog niet zo goed. Het scheelde dat mijn vriend er vandaan komt en zijn familie en vrienden hier wonen, dus helemaal nieuw was het niet meer. En het freelancen was ook niet helemaal nieuw voor me, daar was ik namelijk tijdens mijn studie journalistiek al aan begonnen. Maar fulltime freelancen was toch wel andere koek.

Meer freelance klussen

Vanaf maand 1 heb ik al niet mogen klagen over mijn inkomsten uit mijn freelancewerk. Ik had namelijk gedacht dat het allemaal niet zo snel zou gaan, maar dat ging het eigenlijk wel als ik zo terugkijk naar de urenregistratie van de eerste maand. Ik had meteen al veel klussen en als ik daar niet aan werkte, werkte ik aan Teddlicious.nl of Adorablebooks.nl. Dit zijn -niet te vergeten- ook gewoon mijn bedrijven, ook al voelt het niet als echt werk-werk. In de loop van de tijd kreeg ik steeds meer andere freelance klussen erbij. Meestal kwamen die uit mijn netwerk zelf, maar ik heb ook een opdracht binnengesleept waar ik op heb gesolliciteerd, via een Facebook-groep welteverstaan.

Afwisselend werk

Het aller leukste aan mijn werk vind ik op dit moment dat ik lekker veel verschillende klussen heb. Wat dan, vraag je je wellicht af. Nou, bijvoorbeeld voor het frequent flyers magazine van KLM (Flying Dutchman). Daar ben ik verantwoordelijk voor een bepaald katern. Ik (her)schrijf hier stukken voor, heb contact met heel veel klanten en met de vormgeefster en corrector en ik moet ervoor zorgen dat het katern regelrecht naar de drukker gestuurd kan worden. Daarnaast werk ik als content coördinator en creator voor Gusto Media en ben ik verantwoordelijk voor de content van de blogs, nieuwsbrieven en social media van Strijp R, een nieuwbouwproject in Eindhoven. Een ontzettend leuk project om te doen en weer eens iets totaal anders dan ik normaal gesproken doe. Ook ben ik beautyredactrice bij Chapeau Magazine en heb ik sinds kort een nieuwe klus waarbij ik blogs ga schrijven voor verschillende grote merken. Daarnaast heb ik nog wat losse klusjes bij bedrijven, zoals het beheren van social media accounts, het schrijven van blogs en interviews en e-mailmarketing. De combinatie die ik nog steeds kan maken met mijn eigen blog en Adorablebooks.nl vind ik super!

Voordelen en nadelen

Het grote voordeel van freelancer zijn is dat je je eigen tijd kan indelen. Ik kan op woensdagmiddag gewoon een kopje koffie met een vriendin gaan drinken in de stad, want dan werk ik gewoon nog wat langer door om mijn taken af te maken. Ook kan ik zelf weten wanneer ik op vakantie ga, maar dat is dan ook weer meteen een nadeel: als je op vakantie bent, verdien je niks. En als freelancer ben ik eigen baas en heb ik dus geen vakantiegeld of dertiende maand. Bovendien weet je ook niet wat je iedere maand gaat verdienen, dus ook dat is een risico. Gelukkig heb ik een paar vaste adressen waar ik maandelijks facturen naar kan sturen. Ook moet je rekening houden met allerlei verzekeringen en dan heb ik het nog niet eens gehad over pensioenregelingen en administratie. Tsja, het gaat niet allemaal over rozen, maar gelukkig vind ik administratie en facturen maken niet erg om te doen.

Heb jij vragen over freelancen? Stel ze gerust hieronder, dan maak ik er in de toekomst wellicht nog een artikel over! Ik merk namelijk dat jullie nieuwsgierig zijn over wat ik zoal doe. Alleen maar leuk natuurlijk, ik beantwoord namelijk met alle liefde jullie vragen.

Liefs,
Tedje

Psst. Volg je me al op InstagramFacebookTwitter

Volg:
Delen:

14 Reacties

 1. 3 mei 2017 / 12:56

  Wat leuk dat het ook succesvol is! Veel succes nog :)

 2. Simone
  3 mei 2017 / 13:43

  Wat fijn dat het allemaal zo goed gaat! Heel knap van je, ook dat je die stap hebt durven nemen!

 3. 3 mei 2017 / 16:06

  Ja als je op vakantie gaat verdien je inderdaad niets, maar je krijgt wel meer voldoening (kan ik me zo voorstellen) als je op vakantie gaat/kan gaan. Super leuk dat het zo goed gaat! Knap hoor :)

 4. 3 mei 2017 / 18:03

  Fijn dat het zo goed gaat ! Dat is wel een nadeel van als je op vakantie gaat dan verdien je helaas niks.

 5. 3 mei 2017 / 18:20

  Zo knap van je dat je gewoon heerlijk die stap genomen hebt! Het motiveert dan natuurlijk ook super veel, omdat het nu al zo lekker loopt! Keep up the good work, super leuk!

 6. 3 mei 2017 / 18:46

  Ah echt fijn dat het zo top gaat! Ik heb geen specifieke vragen die ik weet alleen een artikel met info over dit onderwerp vind ik altijd interessant!

 7. 3 mei 2017 / 19:43

  Wat goed dat het zo lekker gaat! Vraagje: hoe stap je in het freelancen? Hoe lastig is het om een eerste opdracht binnen te slepen? Ik zou namelijk niet eens weten waar ik moest beginnen!

  • Tedje
   Auteur
   4 mei 2017 / 11:22

   Ik zal je vraag meenemen in een Q&A over freelancen, Daphne!

 8. 3 mei 2017 / 20:19

  Wel fijn dat het zo goed gaat en je veel voldoening haalt uit de leuke opdrachten. Daar gaat het om!

 9. 3 mei 2017 / 21:15

  Wauw. Wat knap dat je deze stap hebt genomen en wat gaaf dat je met allerlei leuke maar ook zeer diverse opdrachten bezig bent. Geniet er van! <3

 10. 4 mei 2017 / 13:12

  Bewonderenswaardig dat je de stap gezet hebt! Ik ben blij voor je dat het zo goed gaat. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *