Q&A Freelancen: nieuwe opdrachtgevers en vakantie als ondernemer

Al meer dan 1,5 jaar ben ik fulltime freelance content creator. Ik schreef er al meerdere artikelen over, maar er blijven vragen komen – steeds nieuwe, leuk! – over het ondernemerschap en hoe ik dat nu allemaal doe. Tijd om mijn boekje open te doen. 

Hoe run je je bedrijf als je op vakantie gaat? Neem je je laptop mee? 
Een veelgestelde vraag de laatste tijd. Binnenkort ben ik aan het roadtrippen met mijn vriend in Amerika en we blijven drie weken weg. Ik neem mijn laptop niet mee, want: vakantie is vakantie. Anders weet ik precies hoe het gaat: dan ben ik in Amerika gewoon aan het werk. En dat is nou juist even niet de bedoeling van vakantie. Ik probeer zoveel mogelijk vooruit te plannen voor verschillende opdrachtgevers. Helaas gaat dat niet voor iedere opdracht, en moet ik bijvoorbeeld ook één coördinatie-traject uit handen geven. Drie weken op vakantie betekent eigenlijk drie weken geen inkomen. Dat zijn de nadelen van zelfstandige zijn. Aan de andere kant: als je goed vooruitwerkt en plant, hoef je niet eens zoveel opdrachten (en dus geld) mis te lopen. Een ding weet ik zeker: mijn out of office gaat aan en ik ga tijdens mijn trip ook echt niet kijken op mijn mail.

Heb je nog nieuwe opdrachtgevers erbij gekregen de laatste tijd? 
Nou, toevallig heb ik de afgelopen tijd verschillende potentiële nieuwe klanten en opdrachtgevers. Ik weet alleen nog niet honderd procent zeker of dit allemaal doorgaat. Dat is altijd een beetje het nadeel van freelancen: je gaat een gesprek aan voor een nieuwe opdracht, en je weet nooit zeker of je de opdracht ook daadwerkelijk krijgt. Meestal zijn er namelijk meerdere freelancers bij betrokken en is het eigenlijk een sollicitatie. Even afwachten dus, spannend! Edit: inmiddels heb ik een interview voor De Limburger mogen maken, leuk! Nooit gedacht dat ik nog eens wat voor de krant zou gaan doen ;-)

Hoe begin je een eigen bedrijf als je nog ergens anders in dienst werkt? 
Goede vraag! Hier heb ik zelf ook ervaring mee gehad. Toen ik nog niet fulltime voor mezelf werkte, had ik een 40-urig contract bij een bedrijf. Tijdens mijn studententijd – ik heb journalistiek gestudeerd – deed ik al wel wat freelanceklussen, maar toen ik eenmaal fulltime ging werken toen ik afgestudeerd was, had ik daar eigenlijk geen tijd meer voor. Voordat ik fulltime ZZP’er werd, ging ik twee maanden parttime werken, zodat ik mezelf wat tijd gunde om mijn freelanceklussen wat op te pakken. In twee maanden bouw je natuurlijk geen volledig klantenbestand op, maar ik had in ieder geval al wel een beginnetje gemaakt. Ik had één terugkerende klus – die ik overigens nog steeds heb – en voor de rest had ik niks. Pas toen ik fulltime ging freelancen, kwamen er meer opdrachten. Als jij nog ergens in dienst bent en ook voor jezelf wil beginnen, kijk dan samen met je baas of je ook een dergelijke constructie kunt vinden. Wie weet kun je na een tijdje je baan wel opzeggen en – net als ik – fulltime van je eigen bedrijf leven.

Klik hier voor nog meer ondernemersartikelen.

Ben jij ook zelfstandig ondernemer? 

Liefs,
Tedje

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 18 mei 2018 / 08:26

  Hi Tedje!

  Ik vroeg me af of er nog een keer een masterclass voor beginnende content creators van jou en Femke komt? De afgelopen twee keer kwamen mij namelijk niet uit en het lijkt me nog steeds heel tof om zo’n masterclass bij te wonen!

  • Tedje
   Auteur
   18 mei 2018 / 10:07

   Hi Lilian! Yes, houd onze blogs/Facebooks/Instagrams/LinkedIns (haha) in de gaten, want er komt er inderdaad weer eentje aan! We’ll keep you posted!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *