Q&A: Ondernemen en bloggen #1

Tedje-4

Time flies, ik ben al bijna een jaar fulltime aan het freelancen! Via Instagram deed ik een oproepje om vragen aan mij te stellen over ondernemen en bloggen. Tijd om ze te beantwoorden! 

Hoe begin je met een eigen onderneming?
Daar heb ik eigenlijk maar één antwoord op: gewoon beginnen. Vorig jaar ging ik van een fulltime baan van 40 uur naar niks. Ik had al wel wat freelancewerk gedaan tijdens mijn studie, maar ik had eigenlijk maar 1 opdracht, plus Teddlicious en Adorable Books. Ik nam dus eigenlijk een mega sprong in het diepe, zonder te weten wat me te wachten stond. Ik wist dat ik mijn tijd wel gevuld kreeg, ik kon altijd aan de blogs werken, maar kreeg ik het laatje ook gevuld met geld? Dat wist ik niet! Als je nieuwsgierig bent naar wat voor freelance klussen ik allemaal doe: neem eens een kijkje op mijn portfolio site!

Wanneer is het juiste moment om een onderneming te starten?
Ik denk dat je dat nooit zeker weet. Ik ging verhuizen, waardoor ik niet meer bij mijn toenmalige werkgever kon blijven werken. Voor mij was dat het juiste moment om een onderneming te starten, maar ik denk dat het voor iedereen verschillend is. En het is bovendien ook altijd heel spannend, want je weet nooit hoeveel geld je komende maand gaat verdienen.

Nam je jezelf wel serieus omdat je concurreert met mensen die meer ervaring hebben? 
Pfoe, wat een goede vraag! Natuurlijk ben je nieuw op de markt en heb je nog niet zoveel ervaring als mensen die al twintig jaar meegaan. Maar ik denk dat als je met een onzekere instelling gaat ondernemen, je dat ook uitstraalt. Je moet in jezelf geloven en er vanuit gaan dat het werk dat jij aflevert, ook goed van kwaliteit is. Ik had al wat ervaring met freelance tekstschrijven tijdens mijn studie opgedaan en ik heb daarna 1,5 jaar in vaste dienst gewerkt, waar ik ook weer een heleboel heb geleerd. Je bent nooit uitgeleerd, maar door die ervaring en het runnen van twee blogs (dat eigenlijk gewoon twee bedrijven zijn), had ik al wel de kennis om klussen aan te pakken.

Hoe heb je de stap gemaakt om van je blog een onderneming te maken?
Mijn blog startte ik in 2011 en in 2013 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Ik kreeg steeds meer aanvragen voor betaalde samenwerkingen en ik wilde me ook inschrijven voor mijn freelance tekstschrijvers klussen. Dus dat was eigenlijk een mooi moment om me in te schrijven, geen moment spijt van gehad!

Hoe zorg je ervoor dat je je bezoekers houdt op je blog?
De eerste 4-5 jaar plaatste ik iedere dag een blog online. Dat is nogal wat! Nu publiceer ik nog 3 tot 4 artikelen per week. Niet zoveel meer als eerst dus, maar ik denk dat het wel belangrijk is om in ieder geval met regelmaat te posten. Dus niet 3 artikelen achter elkaar en dan weer een paar weken niet. Verder probeer ik natuurlijk altijd leuke artikelen voor jullie te schrijven, maar ik denk dat regelmaat en consistentie toch wel belangrijke factoren zijn.

Hoe kom je aan opdrachten?
Ik kom aan opdrachten op twee manieren: uit mijn netwerk en van werkgevers die ik zelf benader. Het meeste werk komt uit mijn netwerk dat ik heb opgebouwd (en nog steeds aan het opbouwen ben) tijdens de studie journalistiek en de stages die ik daar heb gelopen. Maar ik heb ook een paar opdrachten binnen weten te slepen omdat ik die opdrachtgever zelf heb benaderd!

Heb jij nog meer vragen over bloggen of ondernemen? Stel ze hieronder en dan kan ik misschien een deel 2 maken!

Liefs,
Tedje

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. Jeanne
  20 oktober 2017 / 13:07

  Goed gedaan Tedje ga zo door

 2. 20 oktober 2017 / 13:11

  Heel interessant artikel voor mij als beginnende blogger! Ik wil in een volgend artikel nog wel wat lezen over het benaderen van mogelijke werkgevers/bedrijven voor samenwerkingen.

  • Tedje
   Auteur
   23 oktober 2017 / 10:34

   Die vraag zal ik zeker meenemen in een volgende editie!

 3. 22 oktober 2017 / 19:51

  Interessant artikel dit! :) Heb ik zeker iets aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *