Q&A: Ondernemen en bloggen #2

QA ondernemen bloggen

Deze maand ben ik een jaar fulltime freelancer! Hoog tijd om jullie brandende vragen te beantwoorden die ik regelmatig via mijn blog, Instagram en de mail krijg. Lees hier deel 1 van de Q&A mocht je die gemist hebben. 

Hoe ziet een dag als freelancer eruit?
Een van de meest gestelde vragen denk ik! Snap ik ook wel, want iedere zelfstandig ondernemer doet dit weer anders. Ik probeer echt kantoortijden aan te houden, dus rond half 9/9 uur zit ik achter mijn bureau en ik stop rond 5 uur/half 6. Ik probeer werken in de avonduren en weekenden te vermijden, want er zijn heus leukere dingen dan werk (al vind ik mijn werk ook héél erg leuk). Het gebeurt wel eens dat ik een deadline heb en ’s avonds of in het weekend moet doorwerken. Ik begin altijd met mijn mail, daarna social media updaten voor de blogs en verder lunch ik altijd achter mijn bureau en dan zet ik ondertussen een YouTube-video op. Ik probeer iedere dag altijd even naar buiten te gaan. Vaak ga ik dan even boodschappen doen of iets halen in de stad als ik dat nodig heb. De meeste dagen zit ik gewoon de hele dag achter mijn computer, maar ik heb natuurlijk ook af en toe afspraken met klanten of moet ik ergens naartoe voor een interview. Er zijn weken dat ik soms twee afspraken per dag heb, maar er zijn ook weken dat ik geen afspraken heb. Het wisselt echt heel erg en iedere dag ziet er anders uit.

Zie je je blog als onderdeel van je freelance werk of apart ervan?
Oeh, goede vraag! Ik zie mijn freelance content creator werk wel echt als mijn hoofdinkomen (dat is het ook), maar ik steek natuurlijk ook een heleboel tijd in mijn blogs (Teddlicious en Adorable Books). Hier verdien ik ook af en toe geld mee, maar daar kan ik niet van rondkomen. Ik zie mijn blogs dus zeker als een onderdeel van mijn freelance werk, maar het is niet zo dat het 50/50 is qua inkomsten.

Hoe benader je werkgevers en bedrijven voor een samenwerking? 
Voor mijn blog benader ik eigenlijk bijna nooit bedrijven voor een samenwerking! Die komen vaak naar mij! Ik zou hier veel actiever in kunnen zijn, maar ik wil ook weer niet dat mijn blog een groot commercieel platform wordt. Ik vind het prima zoals het nu gaat! Wat betreft mijn freelance klussen: het meeste werk heb ik tot nu toe gehaald uit mijn netwerk, dus via via. Vorige week heb ik weer een nieuwe klus gekregen en dat is via een vriendin van de opleiding gegaan. Over twee weken heb ik een afspraak bij de Belgische vestiging van het bedrijf waar ik tijdens mijn opleiding stage liep. Tot nu toe heb ik twee opdrachten uit het actief benaderen van werkgevers gehaald, maar het meeste gaat dus via via. Hoe ik deze heb benaderd, zul je je misschien afvragen. Gewoon, mailen of bellen! Een opdracht kreeg ik via een oproep in de Ambitieuze Meisjes Facebookgroep, de andere heb ik gewoon gemaild. Toen mocht ik op gesprek komen, heb ik verteld waarom ik van toegevoegde waarde zou kunnen zijn en toen mocht ik voor ze aan de slag. Zo kunnen dingen gaan! Ik reageer vaker in Facebookgroepen voor ondernemers, maar heel vaak loopt dit op niks uit. Je zou dit kunnen zien als een teleurstelling, maar zo zie ik het eigenlijk niet. Er komt vast wel weer wat anders op mijn pad!

Mocht je benieuwd zijn wat voor klussen ik allemaal doe, neem dan een kijkje op mijn zakelijke website! Heb jij nog meer vragen? Stel ze hieronder in de comments, stuur een mailtje naar info [at] teddlicious.nl of stuur een berichtje op Instagram!

Zou jij eigen baas kunnen zijn? 

Liefs,
Tedje

Lees hier de 3 grote voordelen van freelancer zijn en 5 dingen die ik heb geleerd van ondernemen

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *