Review: Geluk is een jurk – Cécile Narinx

Ik lees al een hele poos de ELLE en mijn favoriete stukje van het blad is toch elke maand weer de editorial van hoofdredacteur Cécile Narinx (Maastricht, 1970). Ze is inmiddels al 7 jaar hoofdredacteur van het prachtige modeblad ELLE. Toen ik ontdekte dat Narinx een boek op de markt ging brengen, kon ik niet wachten om het te lezen. 

Vijftien jaar geleden begon ze op de redactie van de Nederlandse ELLE; inmiddels geldt Cécile Narinx, die niet terugschrikt voor hakken van 15 centimeter, als een van de mode-iconen van het land. In Geluk is een jurk biedt ze ons een vrolijke blik achter de schermen van de internationale modewereld. Zo spreekt ze het orakel Lagerfeld en het echtpaar Beckham en ondervindt ze bij Jan Taminiau de weelde van couture aan den lijve. Daarnaast brengt ze odes aan smaakbepalers als Carine Roitfeld en Suzy Menkes, maar ook aan evergreens als de LBD, Le Smoking en het Chanel-jasje. Met aanstekelijk enthousiasme en kennis van zaken laat Narinx zien dat kleren wel degelijk de man en de vrouw maken, en zelfs levens kunnen veranderen.  

Geluk is een jurk, de modewereld van binnenuit. Als lezer neem je een piepklein kijkje in het leven van Narinx. Ze neemt je mee naar het land der mode. Ze vertelt over de aanschaf van haar eerste designerjurk, een memorabel moment. Ook schrijft ze over dé rode zool van Christian Louboutin en over modellen die dun zijn, en dat anorexia volgens haar eigenlijk niks van doen heeft met de modewereld, maar met een negatief zelfbeeld. Ze neemt je mee naar haar eerste modeshow en ze vertelt uitgebreid over haar eerste jurk op maat, van eerste afspraak tot laatste afspraak, gemaakt door Jan Taminiau.

Ze beantwoordt vragen als: ‘Wanneer ben je nu eigenlijk een échte modestilist?’ Is dat een jongen of meisje die ‘iets’ met mode wil doen, en die best goed zijn in het combineren van kleren en kleuren, of is een modestilist meer dan de ware en ambachtelijke zin van het woord, een klerenaantrekker? Ook beschrijft ze, sans gêne, het moment dat ze zowaar staat te bedelen om korting bij een Italiaans luxemerk. Ook vertelt ze in wat voor soort jurk ze getrouwd is, dit verwacht je niet van de hoofdredacteur van ELLE. En, hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe bij een modeshow en waarom zijn Chanel-jasjes zo duur? Last but not least: hoe word je intens gelukkig van een jurk?

Geluk is een jurk is een heerlijke afwisseling van hilarische columns, mooie portretten van de meest bijzondere en invloedrijke mensen uit de modewereld, de mooiste uiteenzettingen over iconische kledingstukken en de fijnste adresjes in Maastricht, Amsterdam, Milaan, Rome en natuurlijk Parijs.

Dit boek is uitermate geschikt voor modeliefhebbers, maar ook voor leken: Narinx legt namelijk de belangrijkste modebegrippen uit. Narinx schrijft met zelfspot, wat ik persoonlijk erg leuk vind, ze is humoristisch, maar ook kritisch als het moet.

Geluk is een jurk is te koop op bol.com voor 18,95 maar voor dezelfde prijs bestel je hem op elle.nl en dan krijg je een speciaal gesigneerde editie!

Liefs van Tedje

Volg:

6 Reacties

  1. 23 maart 2012 / 09:41

    Dat boek lijkt me best wel leuk! Denk dat ik ‘m ga bestellen in april (dan heb ik weer loon haha )! :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *