Route en tips voor je roadtrip door IJsland #1

Roadtrip door IJsland maken? Ik ben eind oktober/begin november in IJsland geweest met vijf vriendinnen en ik heb hier de ultieme route voor je roadtrip door IJsland voor je. Het duurde even voordat dit blog over IJsland online kwam, maar dan heb je ook wat. Dit is deel 1 van de reis.

Roadtrip door IJsland

IJsland. Niet per se een land waar je als eerst aan denkt als vakantiebestemming. Maar nadat wij er zijn geweest kunnen we maar één ding zeggen: Ga. Naar. IJsland. Wat een overweldigende natuur, wat een aardige mensen en wat een bijzondere reis. Ik heb flink wat foto’s gedeeld op mijn Instagram en ik kreeg zoveel vragen over onze route in IJsland en of het écht zo duur is, dat ik besloot om er een reisverslag van te maken en onze tips voor IJsland met je te delen.

In totaal zijn we 9 volle dagen in IJsland geweest. Op dag 10 vlogen we terug. Of dit te lang of te kort was? Nee, precies goed! Iedere dag hadden we een behoorlijk vol schema en we waren vaak van 8.00 uur tot een uur of 17.30 on the road.

Dag 1: Reykjavik

We hebben een vroege vlucht van Amsterdam naar Keflavik: om 6.50 vliegen we vanaf Schiphol. Op het vliegveld halen we onze huurauto’s op. Zonder auto geen roadtrip natuurlijk. We zijn met z’n 6’en en we huren twee keer de Hyundai i20. De auto’s boekten we bij Sunny Cars en we hebben geen extra verzekering afgesloten in IJsland. Nadat we de kou hebben getrotseerd – op de dag dat we aankwamen was het echt heel koud – rijden we naar Reykjavik. We verblijven bij A Part Of Reykjavik Apartments. Onderweg doen we boodschappen bij Kronan. We droppen onze spullen en lopen de stad in. Reykjavik is niet heel groot. In heel IJsland wonen ongeveer 360.000 mensen en tweederde hiervan woont in Reykjavik. We hebben mega veel honger en we belanden bij Salka Valka (Skólavörðustígur 23). Voor een lunchgerecht (veel van ons namen roggebrood met zalm) en een drankje erbij betaalden we per persoon ongeveer 15 euro, dat viel ons alles mee!

De bekende regenboogstraat in Reyjkjavik. 

De Hallgrímskirkja – Uitzicht vanaf de Hallgrímskirkja. 

Harpa (concerthal) – The Sun Voyager. 

We struinden wat rond door de stad en we bezochten de Hallgrímskirkja. Je moet betalen om naar boven te gaan, maar wij zijn gewoon de lift in gestapt en hebben dus zo 8 euro per persoon bespaard ;-) Om op te warmen drinken we koffie en eten we een taartje bij Brass (Laugavegur 66). We zijn hier 10 euro per persoon kwijt. Dat is natuurlijk best prijzig voor een kopje koffie en een taartje. We bezoeken nog wat leuke winkeltjes – die zitten er genoeg in Reykjavik! ’s Avonds koken we zelf in het appartement.

Dag 2: Golden Circle

De Golden Circle is een van de bekendste routes van IJsland om te rijden. Deze leg je in één dag af (je kan hem ook in twee dagen doen als je er de tijd voor hebt). Ideaal als je maar kort in IJsland verblijft, dan moet je deze route echt meepakken. We staan vroeg op en onderweg zien we de zon opkomen, wat een magisch moment!

Terwijl de zon opkomt rijden we naar Thingvellir. Even stoppen onderweg om te genieten van het mooie uitzicht. – Het eerste uitkijkpunt bij Thingvellir. 

De eerste stop is Thingvellir. Thingvellir is één van de drie nationale parken van IJsland en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit park is met name bekend vanwege de breuklijn tussen de tectonische platen van Europa en Amerika. Je betaalt hier per auto 750 ISK (ongeveer €5,50) Wij hebben een wandeling gemaakt in het park naar een waterval en we wandelen over schattige bruggetjes.

Eens in de paar minuten ‘barst’ de geiser uit. 

Bijna niet vast te leggen op foto: Gulfoss. Deze waterval is zó groot! 

Daarna rijden we door naar het geisergebied Geysir. Super indrukwekkend om te zien! Daarna drinken we even koffie in het restaurantje dat ernaast ligt. De volgende stop is Gulfoss, een van de bekendste watervallen van IJsland. Ook dit is weer super indrukwekkend. Ongelofelijk hoeveel water hier naar beneden gestort komt. Toen wij er waren, was het hier steenkoud. De waterval was ook deels bevroren en er waaide een ijzig koude wind.

Faxi waterval. 

Gauw door naar de volgende stop: Faxi (je betaalt hier €5 entree). Hier was – in tegenstelling tot bij Gulfoss  – niemand. Een heel leuk contrast! Daarna reden we door naar de Kerio krater (hier betaal je ook entree, ik geloof 2 euro per persoon). Het kratermeer was bevroren. Je kunt ook een wandeling maken bovenop de krater, erg leuk om te doen.

’s Avonds verblijven we in het Artic Nature hotel in Selfoss. De northern light radar geeft aan dat er kans is om het noorderlicht te zien, dus we gaan op jacht. We rijden 10 minuutjes totdat we nergens lichten meer om ons heen zien en jawel, we hebben het gewoon gezien! Super bijzonder om te zien, echt een bucketlist dingetje. Je krijgt het lastig vastgelegd met je telefoon, maar toch is het nog redelijk goed gelukt!

Dag 3: Watervallen

Ook vandaag vertrekken we lekker op tijd om op watervallenjacht te gaan. De eerste stop zijn Gljufrabui en Seljalandsfoss. Je kunt hier gratis parkeren: rijd simpelweg de betaalde parkeerplaats voorbij en aan de rechterkant kun je je auto gewoon gratis zetten.

Gljufrabui – Seljalandsfoss. 

Eerst lopen we naar Gljufrabui, een waterval die in een kloof ligt. Het was behoorlijk koud toen wij er waren, dus het water dat uit de kloof stroomde was deels bevroren. Ik dacht: ik ga wel eens even koekeloeren in die kloof, maar het was verraderlijk glad waardoor ik uitgleed. Tot zover het Gljufrabui-avontuur. Naast de Gljufrabui waterval ligt Seljalandsfoss, een super indrukwekkende waterval. Normaal gesproken kun je er dicht bij komen, maar omdat ‘ie deels bevroren was, was het glad en was een gedeelte afgezet.

Drangshlid. 

Skogáfoss.

Daarna reden we door naar Drangshlid, IJslandse huizen die verscholen tegen een berg aan liggen. Je krijgt hier echte Game of Thrones-vibes. De volgende stop is Skogáfoss, ook een hele bekende waterval in IJsland. De waterval is 62 meter hoog en 15 meter breed. Zo indrukwekkend om te zien! Hoe dichter je richting de waterval liep, hoe gladder het werd. Maar ondanks mijn valpartij eerder die ochtend, trotseerden we de gladheid. Alles voor de foto natuurlijk ;-) Je kunt ook naar boven lopen – best een flinke klim! Vanuit hier heb je mooi uitzicht over de waterval. Daarna lunchen we bij een van de tentjes Bistro Bar en nemen we een hamburger (ongeveer 15 euro).

Kvernufoss. 

Een van de mooiste ervaringen deze reis was de hike naar Kvernufoss, op 5 minuten rijden van Skogáfoss. Dit is echt een verborgen parel waar we zo goed als alleen waren. Je moet even weten hoe je er moet komen, daarom is het er niet druk. Navigeer naar Kvernufos en parkeer op de parkeerplaats. Loop rechts om het gebouw heen en vervolgens loop je eventjes rechtdoor door het gras. Op een gegeven moment zie je rechts een boeren hek/trap, waar je overheen moet. Volg het ‘olifantenpad’ en volg het pad links. Eenmaal bij de waterval – de hike er naartoe is ook al prachtig – kom je in een oase van rust. Normaal gesproken kun je achter de waterval komen, maar omdat het deels bevroren was, ging dat nu niet. Maar desalniettemin, wat een prachtige plek! We hebben hier echt lang doorgebracht om te genieten van de stilte en de natuur.

Daarna rijden we door naar Reynisfjara beach, een prachtig zwart strand met een mooie fraaie basaltformatie. Achter de basaltformatie bevinden zich een paar grotten. De golven bij Reynisfjara zijn bijzonder sterk en onvoorspelbaar, dus kijk uit als je naar die grotten loopt. Voor je het weet heb je natte voeten ;-) En nee, ik spreek niet uit eigen ervaring, maar ik heb wel mensen gezien die getroffen werden door de zee. We overnachten Solheimahjaleiga Guesthouse, een leuke accommodatie waar je gewoon kunt koken! ’s Ochtends kun je aanschuiven voor een lekker ontbijt.

Dag 4: Vik, gletsjermeren en Diamond Beach

Prachtige zonsopkomst bij Reynisfjara beach. 

Vanuit Solheimahjaleiga rijden we naar Reynisfjara beach, waar we op dag 3 ook waren. Maar de zonsopgang was zo mooi dat we deze even op het strand wilden bekijken. Daarna rijden we door naar Vik, waar we boodschappen doen. We nemen even een kijkje bij de kerk, hier heb je een mooi uitzicht over Vik.

Daarna rijden we door naar Fjadrarglufur canyon. Een kloof waar Justin Bieber in 2015 een clip opnam (I’ll show you). En dan denk je: ja, dus? Maar deze actie had behoorlijke gevolgen. Sindsdien wordt de plek overspoeld door bezoekers en heeft de intensiteit van de wandelpaden grote schade aangericht aan de kwetsbare vegetatie, waardoor lokale autoriteiten gedwongen werden het te sluiten voor het publiek. Toen wij er waren (november 2019) was het gelukkig weer open, waardoor wij konden genieten van het mooie uitzicht. Het was er totaal niet druk trouwens.

Daarna rijden we naar Systrafoss om te hiken, maar we besluiten niet te hiken naar de waterval, omdat we nog een drukke dag voor de boeg hebben. Daarna rijden we door naar Stjórnarfoss, een kleine waterval waar niemand is. Doordat we wat langer in IJsland zijn (10 dagen in totaal), hebben we ook de tijd om te stoppen bij deze kleine watervallen. Dat vond ik persoonlijk echt een toevoeging aan de reis.

Het adembenemende gletsjermeer Fjallsárlón. 

Gletsjermeer Jökulsárlón. 

De volgende stop is Fjallsárlón. Deze gletsjer is een onderdeel van IJslands grootste gletsjer, de Vatnajökull. Ik had nog nooit een gletsjermeer gezien, maar wauw, wat was dit indrukwekkend! Daarna rijden we door naar Jökulsárlón, het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. Ik vond zelf Fjallsárlón mooier, maar het is allebei sowieso de moeite waard om te zien.

De laatste stop van de dag was Diamond Beach. We kwamen er aan toen het begon te schemeren, waardoor we nog net even die ‘golden hour’ konden meepakken. Wauw, wauw, wauw. Wat een prachtige plek is dit! Ik bleef maar foto’s maken. Tip: het is hier erg toeristisch, vooral op de eerste 50 meter van het strand staan heel veel mensen. Loop even wat verder door, het hele strand ligt bezaaid met ijsblokken. Maar verderop is het stukken rustiger. We verblijven bij Reynivellir 2, een schattige cottage. Wel klein voor 7 personen en de keuken en keukenspullen zijn niet je-van-het, maar gezellig was het wel.

Dag 5: Hofn

Vandaag rijden we naar het meest oostelijke punt van onze reis, namelijk naar Hofn.

Het oude ‘Vikingdorp’. 

Batman mountains Vestrahorn. 

De eerste stop is Stokksnes, waar we een bezoek brengen aan een oud Vikingdorp dat ooit voor een filmset is gebouwd, maar nooit is gebruikt. Daarna rijden we door naar het zwarte strand, waar je een geweldig uitzicht hebt op de ‘batman mountains’: Vestrahorn. Daarna rijden we door naar Hofn, waar we lunchen bij Pakkhus Restaurant, waar ze allemaal traditioneel IJslands eten serveren. We gaan voor de traditionele visstoof en die was echt heerlijk! Het is hier wel redelijk prijzig, maar dat is het eigenlijk overal in IJsland.

Daarna rijden we terug naar National Park Skaftafell, waar we een hike doen naar waterval Svartifoss. Het is een flinke klim van ongeveer 45 minuten. Maar zó de moeite waard! De waterval is omgeven door kolommen van zwart basalt. De basaltkolommen zijn ontstaan doordat lava zeer langzaam heeft kunnen afkoelen waardoor het gesmolten gesteente heeft kunnen kristalliseren. We verblijven ’s avonds in Horgsland Cottages, wat voor 6 personen erg klein is. De keuken is mini en ook keukengerei is nauwelijks aanwezig. Improviseren dus, maar uiteindelijk is het gelukt. Maar goed, we verblijven er toch maar 1 nacht!

Zo. Dat was deel 1 van onze IJsland roadtrip! Binnenkort komt deel 2 online. Ik ga – daar was veel vraag naar – ook onze kosten op een rijtje zetten. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust in de comments. En wil je meer foto’s zien van IJsland? Check dan mijn Instagram én Instagram highlight over IJsland.

Liefs van Tedje

Volg:

6 Reacties

 1. 2 januari 2020 / 23:09

  Wauw, wat een gigantisch mooie reis moet dit geweest zijn! Wat een toffe foto’s en wat een plek!

 2. 6 januari 2020 / 15:23

  wauw wat een prachtige en robuuste natuur zeg, ziet er echt geweldig uit!

  • Tedje
   Auteur
   15 januari 2020 / 13:24

   Het was ook echt fantastisch! Ik zou het iedereen aanraden!

 3. 6 januari 2020 / 20:10

  Wat super gaaf! Mijn vriend en ik willen er ook nog ooit heen!

  • Tedje
   Auteur
   15 januari 2020 / 13:24

   Ik zou het je zeker aanraden! Echt een prachtig land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *