Tag: Gewoon Nederlands

 photo Nederland.jpg

Kaas, tulpen, windmolens, klompen, gezelligheid: zomaar wat typische voorbeelden van Nederland. Ik zag deze Gewoon Nederlands tag voorbij komen bij Dagmar en ik vond hem zo leuk, dat ik hem over wilde nemen. Eigenlijk ben ik dol op Nederland. We hebben prachtige steden zoals Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Breda en: we hebben strand! Heerlijk om even uit te waaien op het strand in Zeeland of om gezellig een drankje te doen en te chillen in Scheveningen. Let’s go!

1. Eén koekje bij de thee of meerdere?
Meerdere natuurlijk! Ik kan het nooit laten om meer koekjes te pakken. Helemaal als de koektrommel op tafel staat. Mijn favoriete koekje? Pfoe, daar vraag je me wat. Alles met chocolade is natuurlijk lekker, maar ik vind stroopwafels ook erg lekker. En van die droge mariakaakjes. En Oreo’s natuurlijk! Nu moet ik zeggen dat ik niet heel veel koekjes eet, maar als ik ze eet, zijn het er minimaal twee, haha!

2. Wat is je favoriete stamppot?
Stamppot op zijn tijd vind ik wel lekker, maar ik zou het niet iedere dag kunnen eten. Ik vind zuurkool met worst altijd wel lekker (alleen als het écht koud is!) en verder kun je me altijd verblijden met rode kool, aardappels en een gehaktbal, maar dan wel gemaakt door mijn oma. Laatst had mijn moeder een lentestamppotje gemaakt, ook erg lekker!

3. Wat is je favoriete Nederlandse feestdag?
Kerstmis vind ik heerlijke feestdagen, maar die zijn natuurlijk niet typisch Nederlands. Dan ga ik toch voor carnaval! Ik ben een echte Brabander, dus dan kan carnaval vieren natuurlijk niet ontbreken. Sinds ik een relatie heb met mijn vriend die in Maastricht woont, ga ik ieder jaar carnaval vieren in Maastricht. Geweldig! Verder vind ik Koningsdag (ik ben nog steeds niet gewend aan het woord) ook een geweldige feestdag. Heel het land staat op zijn kop en overal zijn feesten, markten en kraampjes. Geweldig!!

Breda, misschien wel mijn favoriete stad van Nederland!

4. Wat is je favoriete accent?
Dat is geen moeilijke vraag. Brabants natuurlijk! Als je me kent, zul je weten dat ik met een zachte G praat en dat alles behalve een harde R heb. And you know what? Ik vind het mooi! Als ik met mensen praat die boven de rivieren wonen, denken ze vaak dat ik uit België kom. Of nog erger: uit Limburg, haha! Mensen boven de rivieren moeten eens wat meer in die accenten duiken, zodat ze weten dat Belgisch en Brabants wel degelijk van elkaar  verschilt. Ik praat zelf niet plat Brabants, maar ik vind het wel heerlijk om aan te horen. Voelt als thuis!

5. Welk woord vind jij typisch Nederlands?
Oef, moeilijke vraag! Ze zeggen altijd dat gezellig een typisch Nederlands woord is. Dus dat dan maar!

6. Welk Nederlands gebruik vind je het leukst?
Het is nogal lastig om Nederlandse gebruiken te herkennen als je zelf niet anders gewend bent. Toch ga ik een poging doen :) In Brabant vind ik de gastvrijheid het gezelligst. Iedereen kan zomaar onverwacht langskomen en dat is dan geen probleem. Verdere leuke gebruiken: beschuit met muisjes als er iemand is geboren, drie zoenen geven als er iemand jarig is of als je iemand tegenkomt, kaas en worst op een verjaardag (zo slecht, maar stiekem toch erg lekker).

7. Wat is je favoriete Nederlandse gezegde?
Goh, ik vind er zoveel leuk! “Geen hoge pet van iemand ophebben”, of “de kat uit de boom kijken”, “dat kostte een rib uit mijn lijf”, “na regen komt zonneschijn”, of “daar is geen land mee te bezeilen”, “het regent pijpenstelen”, of “het onderspit delven”. Super leuke gezegdes allemaal en ook zo grappig dat (bijna) iedereen weet wat het betekent. Nog een leuke: “iemand de stuipen op het lijf jagen”. Of “iets op iemands mouw spelden”. Haha!

8. Welke winkel van Nederlandse bodem vind je het leukst?
Hema natuurlijk! Ik kom er best vaak en ik kom dan nooit met lege handen thuis. Ik moet altijd wel een notitieboekje meenemen, of een ander leuk en handig ding. Ik maakte laatst nog een shoplog met wat Hema dingetjes :)

9. Wie vind je de leukste BN’er?
Oeh, lastig! Ik vind Jeroen van Koningsbrugge altijd erg grappig, maar Manuel Broekman blijft natuurlijk de knapste. Of Benja Bruijning. Of Dennis Storm.

10. Wat is je favoriete Nederlands-talige liedje?
Ik vind de nummers van Acda & de Munnik en Blof altijd erg goed. Ik kan niet echt een favoriet noemen, alhoewel ik Liefs uit Londen van Blof wel honderd keer kan luisteren.

11. Haring, ja of nee?
Uhg, nee absoluut niet! Ik vind vis heerlijk, maar haring niet! Ik moet zeggen dat het alweer een hele tijd geleden is dat ik haring heb geproefd, dus misschien moet ik het toch nog maar een kans geven.

Voor degenen die de tag willen overnemen: voel je vrij! Laat even weten als jij de tag ook hebt ingevuld, vind ik leuk om te lezen!

Liefs van Tedje

 

Volg:
Delen:

16 Reacties

 1. Jeanne
  1 november 2014 / 09:42

  Je moet maar snel een keertje komen eten Tedje

 2. 1 november 2014 / 11:20

  Ahhhh dit vind ik echt een toffe TAG! En de foto van Breda hihi.. <3

 3. 1 november 2014 / 19:54

  Leuk ingevuld! Moest door carnaval en haring denken aan de afgelopen carnaval, opeens vond ik haring super lekker en ik heb er wel 5 op tijdens carnaval, een week later had ik er weer zin in en bleek ik het helemaal niet te lusten, kwam gewoon door de wijntjes dat ik het met carnaval opeens wel lekker vond, haha.

 4. 1 november 2014 / 20:03

  Aah zo leuk hoe je het hebt ingevuld, jeroen en dennis zijn echte helden haha <3

 5. 1 november 2014 / 23:18

  Ik heb hem pas ook ingevuld. De mijne komt maandag online. Leuk om jouw antwoorden te lezen. Ik zie wel wat overeenkomsten.

 6. 25 april 2015 / 20:40

  Super leuke tag! Ik ben hem nu aan het invullen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *