Tanden bleken, ja of nee?

 photo IMG_1915a.jpg

Mijn tanden zijn van zichzelf niet zo mooi. Ze staan wel recht doordat ik een beugel heb gehad (alhoewel mijn gebit nu ook alweer begint te verschuiven), maar mijn tanden zijn niet echt wit-wit en er zitten ook kleine donkere plekjes op. Vandaag zet ik de voor- en nadelen van tanden bleken op een rijtje. 

Wie wil er nou geen stralend wit gebit? Ik kan me voorstellen dat mensen soms onzeker zijn over hun tanden, dat ben ik soms ook. Rode lippenstift is prachtig, maar als ik mijn mond opendoe, lijken mijn tanden nog geler. Aan de andere kant denk ik dan: jammer hoor, niemand heeft een perfect gebit behalve super modellen. Tip: roze lippenstift past beter bij gele tanden, omdat die meestal een blauwe ondertoon hebben. In rood zit een gele ondertoon en dat accentueert je tanden.
Ik heb mijn tanden nog nooit gebleekt, maar het leek me eens leuk om de voor- en de nadelen tegenover elkaar te zetten.

Wat is tanden bleken eigenlijk? 
Als je je tanden bleekt, haal je eigenlijk een laagje van je glazuur af. Daarom worden je tanden witter. Je kunt je tanden laten bleken bij de tandarts of een professionele instelling, maar je kunt tegenwoordig zelfs ook thuis aan de gang. Bijvoorbeeld op de website van Tanden Bleken kun je allerlei sets bestellen voor thuis.

Waardoor worden je tanden donkerder? 
Je tanden kunnen verkleuren door kleurstoffen van bijvoorbeeld koffie, thee, frisdrank en rode wijn. Ook roken is funest voor de kleur van je tanden.

Voordelen van tanden bleken:
– Je tanden worden witter dan eerst
– Je zult je een stuk zelfverzekerder voelen over je gebit
– Verkleuringen of beschadigingen kunnen minder zichtbaar gemaakt worden
– Het is een eenvoudige procedure

Nadelen van tanden bleken: 
– Je tanden kunnen gevoeliger worden voor bijvoorbeeld koud of warm eten/drinken
– Je tanden zullen weer gaan verkleuren na verloop van tijd
– Voor een blijvend effect zou je je tanden om de twee of drie jaar moeten bleken
– Je glazuur kan poreuzer worden

Er zitten dus voordelen aan tanden bleken (hallo witte tanden!!), maar er kunnen ook zeker nadelen bij komen kijken. Laat je altijd goed informeren als je je tanden wil gaan bleken.

Heb jij je tanden wel eens laten bleken of zou je het willen laten doen? 

– Gesponsorde post

Volg:
Delen:

19 Reacties

 1. 4 juli 2014 / 07:34

  Ik heb hier eerlijk gezegd vaak over nagedacht, ik wil het zo graag! Het is niet dat m’n tanden ontzettend geel zijn, maar voor mijn gevoel kan het echt wel wat witter. Het zou zo veel mooier zijn! Helaas werkt het kostenplaatje ook niet mee, erg jammer dat je het zo vaak opnieuw moet laten doen!

 2. 4 juli 2014 / 09:37

  Denk er wel goed over na en laat het goed gebeuren. Tanden worden niet alleen geel door invloeden van eten of drinken, maar ook door ouder worden. Wanneer je ouder wordt, houd je steeds minder glazuur over. Glazuur is over het algemeen wat je tanden wit maakt (tenzij het geliger is geworden door eten of drinken). Doordat er minder glazuur overblijft, zie je het tandbeen steeds beter. Je tandbeen is geel en daardoor worden je tanden daardoor ook geler. Steeds een laagje glazuur erafhalen, zal dus niet blijvend werken. Laat je goed informeren door een tandarts en ga niet zelf ermee aan de slag. Dat is tenminste mijn tip!

  • Tedje
   Auteur
   4 juli 2014 / 10:26

   Dat is nog een goede toevoeging aan het artikel. Dankjewel voor je informatie!

 3. 4 juli 2014 / 09:49

  Ik zou het zo graag willen doen! Ik weet dat er via eBay en omgeving van die strip te koop zijn (kijk naar de youtube filmpes van Shaaanxo enzo…) en het resultaat vind ik mooi. Ik wil geen spierwitte tanden, maar 2 tinten lichter zou ik erg graag willen!

 4. 4 juli 2014 / 10:57

  Ik ga het laten doen. Ik ben nu meer dan een jaar gestopt met roken, maar je blijft het zien aan mijn tanden. Nu nog uitzoeken waar ik het laat doen, maar het gaat gebeuren!

  • Tedje
   Auteur
   4 juli 2014 / 11:23

   Oeh spannend Anouk! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

 5. 4 juli 2014 / 11:27

  Ik zou het niet doen. Toevallig heb ik er eens een artikel over geschreven: http://karinkay.nl/beugel/tanden-bleken-na-beugel/ In principe is het van toepassing voor iedereen, niet voor iemand die net een beugel heeft gehad. Kortom: het is leuk voor korte duur, maar daarna wordt (of heb je het gevoel) het misschien wel erger dan eerst.

  Over wat je zei dat je tanden een beetje zijn verschoven sinds dat je beugel er uit kwam… Ik wil je als tip geven bij je tandarts en/of een orthodontist te informeren naar een retentiespalkje, dat is zo’n ijzerdraadje achter je tanden. Zo’n 10 jaar geleden merkte ik dat mijn tanden ook gingen verschuiven nadat mijn beugel was verwijderd, maar ik wilde er niets aan doen want ik had het dragen van een beugel zo vreselijk gevonden. Echter 10 jaar daarop waren mijn tanden zo scheef gegroeid dat ik vorig jaar weer een jaar een slotjesbeugel heb gehad…

  Clou van het verhaal: je tanden houden niet zomaar op met verschuiven. Van nature hebben je tanden de neiging om terug te gaan naar hun beginpositie, of ze worden een andere kant opgeduwd. Door nu een retentiespalkje te nemen voorkom je dat het erger wordt en net zoals ik op volwassen leeftijd nog een keer een beugel neemt…

  • 4 juli 2014 / 11:43

   Nu ik het teruglees klinkt het nogal dramatisch, haha. Grote kans dat het bij jou niet zo erg verschuift als bij mij, maar ja, nu kun je nog actie ondernemen. Ipv te laat zijn zoals ik :p

  • Tedje
   Auteur
   4 juli 2014 / 15:12

   Hi Karin! Dat is een beetje een probleem: ik heb zo’n draadje achter mijn tanden!

   • 5 juli 2014 / 00:11

    Misschien even laten checken of hij nog goed vast zit? Soms kunnen verstandskiezen ook de boosdoener zijn :(

 6. 4 juli 2014 / 19:04

  Ik wil het ook wel laten doen, maar hoor er wel vaker slechte dingen over.

 7. 4 juli 2014 / 20:11

  Oef ik zou dit ook zo graag willen doen, maar ik wil niet zo’n knalwit gebit en ik ben bang dat mijn tanden er wellicht onder gaan leiden….:(

 8. 4 juli 2014 / 22:06

  Ik zou het ook wel willen doen, net een paar tintjes witter. Maar ik hoor er goede en slechte dingen over, dus ik twijfel echt enorm. Toch maar eens laten informeren bij de tandarts :).

 9. 4 juli 2014 / 22:27

  Ik vind je tanden – zeker met een roze lippenstift inderdaad – best een prima tint hebben hoor! Die van mij zijn niet heel veel witter denk ik. Mijn rechtervoortand is alleen dood en heeft dus een beetje een grijze ondertoon, in bepaald licht zie je dat en dat vind ik wel echt verschrikkelijk. Maar goed, valt niet echt op gelukkig en op mijn 18e kan ik voor een implantaat gaan. Je hebt wel mooie tanden vind ik, niet te groot maar ook niet te klein (dan vind ik ze altijd schattig worden haha)! Alleen zooo zonde als het weer gaat verschuiven!

 10. 5 juli 2014 / 11:13

  Zou opzich best een keer mijn tanden willen laten bleken maar heb al best wel gevoeldige tanden, dus dat wordt geen succes denk ik haha!

 11. Chantal
  6 juli 2014 / 12:22

  Ik heb een aantal jaar geleden mijn tanden laten bleken bij Wit. Ik ben er echt super tevreden over. De eerste 24 uur mag je geen kleurstoffen binnen krijgen met eten/drinken en je tanden zijn ietswat gevoelig. Het uiteindelijke resultaat is dat mijn tanden echt op zijn witst waren. Maar in verloop van de tijd kleuren ze we iets terug als je normaal eet en drinkt.
  Wil je langer van je witte kleur genieten dan moet je wijn, koffie en thee e.d. vermijden.
  Daarnaast mag je je tanden ook maar 1x in de 3 jaar bleken.

 12. 6 juli 2014 / 20:35

  Ik zou het wel willen, maar het heeft weinig zin. Ik heb namelijk twee kronen in mijn gebit en die kleuren niet mee. Aangezien die krengen nogal kostbaar zijn om te vervangen begin ik er maar niet aan.

 13. 8 september 2014 / 20:30

  Dag Tedje,

  Eerst en vooral; je tanden zien er prima uit hoor, ik zou me geen zorgen maken over je glimlach!
  Voor wie op zoek is naar objectieve informatie over hoe je je tanden kunt bleken en wat de voor-en nadelen zijn, op http://www.mijnglimlach.be kan je er heel veel artikels over vinden. Het is een consumentensite waar je zowel natuurlijke huismiddeltjes vindt, maar ook alle soorten producten en technieken (van doe het zelf tot bij de tandarts)
  Een laatste tip nog: op 21 jaar zou ik zeker mijn tanden nog niet beginnen bleken tenzij het echt heel erg is bv door bepaalde medicijnen. Je tandglazuur verzwakt door bleken waardoor je tanden achteraf nog sneller vatbaar worden voor verkleuring..
  Nog veel succes met je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *