Een tegengeluid: Instagram is niet meer echt

Schermafbeelding 2017-08-09 om 13.17.11

Laatst schreef ik al een artikel over Instagram en waarom ik er een haat-liefdeverhouding mee heb. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met mooie foto’s maken voor mijn Instagram-account, maar de werkelijkheid wordt vaak niet weergegeven op Instagram. Daarom heb ik een tweede Instagram-account aangemaakt: @therealteddlicious

Therealteddlicious is een Instagram-account waar ik foto’s op plaats die ik normaal gesproken nooit op Instagram zou zetten. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een berg afwas op het aanrecht, een mislukte latte macchiato en mijn kantoor dat een complete zooi is. Eerlijk is eerlijk: als ik naar mijn eigen Instagram-account kijk, zie ik alleen maar leuke dingen voorbij komen. Het lijkt alsof mijn leven een groot feest is, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Ik wil niet zeggen dat mijn account nep is (ik photoshop niks en ik maak al mijn foto’s zelf), maar je ziet natuurlijk alleen maar de highlights.

Om een tegengeluid te geven op Instagram heb ik dus een tweede account aangemaakt. Hier plaats ik foto’s die compleet onbewerkt zijn, dus écht #nofilter. Tot nu toe zijn de reacties die ik heb gehad op mijn nieuwe Instagram-account al súper positief, en dat vind ik natuurlijk alleen maar leuk. Ik ben blij dat meer mensen met hetzelfde denken als ik. Niet dat het een wereldprobleem is (mijn hemel, zéker niet), maar ik zie op veel accounts toch wel dingen voorbij komen waarvan ik denk: goh, is dit echt??

Minder zelfvertrouwen door Instagram?

Vrouwen in bikini of sportoutfit helemaal in shape bijvoorbeeld. We weten allemaal hoe we het voordeligst op de foto staan en als we onze buik nu even inhouden en net vanuit de goede hoek fotograferen, heb je ineens een ass om trots op te zijn en lijkt je buik ook nog eens plat. Natuurlijk zullen er meiden bij zijn die er écht zo uit zien, maar er verschijnen ook steeds meer voor- en na-foto’s die het tegendeel bewijzen. Twee foto’s naast elkaar die 1 minuut na elkaar zijn genomen en er compleet verschillend uitzien. Wat goed poseren en een beetje photoshop al niet kan doen… En dat verontrust me. Het enige dat ik eigenlijk wil zeggen: ben blij met jezelf! Jij bent jij en probeer je niet te vergelijken met deze meiden. Trust me, ik weet dat het moeilijk is. Ik denk af en toe ook wel eens: jeetje, ik zou er ook wel zo slank en afgetraind willen uitzien. Maar ja, ik kies er zelf voor om ’s avonds op de bank te ploffen met een Mars ijsje of een zak chips ;-) En daar word ik heel gelukkig van. Gelukkiger dan iedere dag in de sportschool staan, dat weet ik zeker. Nu wil ik niet het beeld scheppen dat ik me iedere avond zit vol te vreten, ik vind het heerlijk om te sporten en ik doe het dan ook twee keer in de week. Maar die vetjes bij mijn buik, die neem ik dan maar voor lief. Hoef ik me tenminste niet doodongelukkig te voelen als ik een cupcakeje of een schaaltje (of zeg maar gerust een zak) chips moet afslaan.

Maar Instagram is niet alleen nep geworden door de misleidende en perfecte foto’s: ook door het kopen van likes en volgers. Altijd als ik dit vertel aan mensen, valt hun mond open van verbazing. Want ja: dit kan. Je kunt volgers en likes kopen op Instagram. En als je daar niet aan meedoet, hoor je er eigenlijk al niet eens meer bij. Ik heb ongeveer 4.500 volgers op Instagram en dat is echt niks vergeleken met de grote accounts van tien- en honderdduizenden volgers. Ik kon me er eerst druk om maken, maar ik heb liever 4.500 échte volgers dan 20.000 volgers waarvan de helft nep is.

Goed, ik ben weer helemaal afgedwaald (ik kan uren praten over dit onderwerp). Ik ben benieuwd of Instagram ooit nog wordt zoals het was. Lees: niet nadenken over of de foto wel in je feed past, maar gewoon meteen plaatsen met een van de – niet altijd even mooie – filters van Instagram. Ik probeer met @therealteddlicious in ieder geval weer een stapje te doen in deze richting, met een dikke knipoog natuurlijk.

Ik zou het super leuk vinden als je me gaat volgen: @therealteddlicious

Liefs,
Tedje

Volg:
Delen:

15 Reacties

 1. 15 augustus 2017 / 06:54

  Ik volg je al op je andere account en eigenlijk vind ik die nog leuker omdat je jou zo nog beter leert kennen! maar je andere account is natuurlijk ook leuk hoor haha. Ik denk dat bedrijven echt wel door dat soort accounts heen prikken hoor.. als je heel veel volgers hebt en weinig engagement dan zien ze dat heus wel lijkt mij.

  • Tedje
   Auteur
   15 augustus 2017 / 10:09

   Haha, dankjewel voor je compliment. Wat leuk! Tsja, dat vraag ik me dus altijd af… Cijfertjes zijn zo belangrijk tegenwoordig! En het feit dat je ook weer likes en reacties kunt kopen maakt het geheel ook niet veel beter….

 2. 15 augustus 2017 / 07:33

  Ja, heel leuk! Je hebt er weer een volger bij! Ik heb een piepklein Instagrammetje en dat maakt me eigenlijk ook niet zoveel (meer) uit. Ik heb zelf geen zin om heeeel veel accounts te volgen en er een strategie aan te hangen. Ik volg wie ik leuk vind, vooral vrolijke feeds, en blijf ver weg van het volg/ontvolg spelletje.
  Je nieuwe account vind ik tof! Ben benieuwd wat er allemaal nog voor foto’s op komen te staan!

  • Tedje
   Auteur
   15 augustus 2017 / 10:11

   Leuk Ayla, dankjewel! Daar zou het inderdaad ook om moeten gaan! Ik word niet goed van accounts die me iedere dag volgen en ontvolgen. Ik ga écht niet terug volgen!

 3. 15 augustus 2017 / 08:45

  Goed artikel! Hier moet inderdaad veel meer openheid over komen want ik denk inderdaad dat Instagram de verkeerde kant op aan het gaan is met dat soort foto’s + volgers kopen. Ik vind het een kwalijke situatie, alleen maar perfecte foto’s, want wie zijn leven ziet er nou zo uit? De mijne in ieder geval niet hoor.

  Ik heb er laatst ook over na zitten denken. Zou ik niet een mooiere, strakkere feed in mijn insta willen? Ja eigenlijk wel. Maar dat zou wel betekenen dat ik lang niet meer alle foto’s zou posten die ik nu wel post. Kijken mensen dan nog wel naar de realiteit? Nee. Dus ik blijf lekker bij mijn huidige foto’s!

  • Tedje
   Auteur
   15 augustus 2017 / 10:11

   Nee, de mijne ook niet en dat zie je dus nu op @therealteddlicious. Op mijn andere account blijf ik gewoon mooie plaatjes posten, omdat ik dat leuk vind om te doen. Eerder als een portfolio dan als een weerspiegeling van mijn leven ;-)

 4. 15 augustus 2017 / 10:02

  Haha super leuk! Ik ga zo even een kijkje nemen! Ik vind die overgephotoshopte foto’s ook altijd een beetje jammer. Ik pas enkel kleuren/helderheid aan in photoshop. Oké heel soms een puistje die m’n foundation niet goed dekte, maar vaak zie je die ook alleen in close-ups. Ik heb ook een hekel aan volgen en ontvolgen. Deze week ben ik ook al van +10 naar -10 naar +10 en weer -10 gegaan 😂 Ik wacht ook altijd af of een groot account me echt volgt of puur voor mijn volg. Ook vaak gehad dat dan na een tijdje met reageren onder mijn foto’s ik besluit oké ik volg je terug, je hebt ook een leuke feed, dat ik dan toch nog ontvolgd wordt. Doei dan! :/ Maar goed ik post zelf ook niet altijd alles. Maar dat pleur in dan wel weer in de instastories.

  • Tedje
   Auteur
   15 augustus 2017 / 10:12

   Leuk, Laura! Ik gooi er inderdaad ook alleen een filtertje overheen, maar ik ga mezelf écht niet smaller maken bijvoorbeeld. En inderdaad: instastories is daar dé oplossing voor, haha!

 5. 15 augustus 2017 / 10:59

  Ik gebruik nooit filters voor mijn Instagram bij mij is het what you see is what you get, een beetje als jouw thereal account dus :)

 6. 15 augustus 2017 / 16:50

  De perfecte ‘feed’ heb ik niet en hoef ik niet te hebben. Instagram is voor mij een soort fotodagboek van de afgelopen maanden. Met blij makers en dingen die er zijn gebeurd. Niet om de perfecte feed te hebben maar gewoon voor leuke foto’s om te delen. Ik wordt zelf ook een beetje gek van al die mensen die volgers en likes kopen. Waar doe je het dan voor denk ik dan? Net zoals de mensen die volg-ontvolg-volg doen. Alsof daar mensen geïnteresseerder in je raken.

 7. 15 augustus 2017 / 20:00

  Ik vind het een mooi tegengeluid en ik ben je op je andere account nu ook gaan volgen! En ik heb altijd ontkent dat ik me onzeker voel door Instagram, maar toch is het wel echt zo. Ik begon me onbewust onzeker te voelen over fotos die gemaakt waren van mij bijvoorbeeld ‘waarom zijn die niet zo mooi?’ en waarom ik bijv. niet zoveel mooie kleding had als ‘de andere meiden op Instagram’. Anyway, goed artikel dit! En aan de andere kant hou ik er alsnog wel van om mooie foto’s te maken, dus Instagram is en blijft stiekem toch wel een hobby van me :)

 8. 16 augustus 2017 / 07:33

  Ik dacht precies hetzelfde bij het zien van mijn Instagramfeed. Het leven van mij lijkt wel een onophoudend feestje van leuke dingen en hoogtepunten. Helemaal niet hoe ik altijd ben en dat zit me ook wat dwars want ik ben graag eerlijk. Maar goed, tot op heden probeer ik elke foto weer mijn best te doen want dat is toch wel een beetje een ongeschreven regel als je een beetje mee wil doen met de rest.

 9. 16 augustus 2017 / 07:33

  Ik vind het een heel leuk initiatief om een tegenbeweging te maken. Uiteindelijk ben jij het soort vrouw waar jonge meisjes naar opkijken. Ik ben ervan overtuigd dat zij heel hard lijden onder die druk van de social media en hopelijk helpt het voor hun als ze is iets niet perfect zien, of ietsje minder perfect.😊 Leuk bedacht!

 10. 17 augustus 2017 / 23:54

  haha ik kan ook heel frusterend zijn over dat onderwerp.. vooral over lippen inspuiten, bil implantaten en overdreven borstvergroting.. ik heb ook nog deze week een artikel geschreven over dit onderwerp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *