The Basics: blush

The Basics: blush

 photo IMG_4373a.jpg

Als je eenmaal blush (ook wel bekend als rouge) gebruikt, wil je niet meer zonder. Hoe ik dat weet? Het is me zelf overkomen. Een gezond kleurtje op je wangen doet zoveel met je gezicht. Vandaag geef ik jullie tips and tricks over blush.

Geschiedenis
Net als veel andere make-up producten ligt de oorsprong van blush in Egypte. Zowel mannen als vrouwen droegen het goedje op hun wangen in combinatie met zwart omrande ogen. Het werd gemaakt van rood fruit zoals aardbeien en bessen. Het werd ook populair in het oude Griekenland. Men droeg blush op de appeltjes van hun wangen op spierwitte gepoederde gezichten. Met de opkomst van de Christenen nam het gebruik van blush af, want make-up werd niet echt getolereerd. In de Middeleeuwen kwam blush weer terug. De witte gezichten waren nog steeds ‘in’, het was een teken dat je uit een hoge klasse kwam. Ook hier kwamen de aardbeien weer om de hoek kijken voor appeltjesrode wangen (of aardbeitjesrode wangen natuurlijk). Toch werd blush nog niet echt geaccepteerd in de maatschappij, het werd vooral gebruikt door prostituees.

Na een lange en steeds veranderende rit, heeft rouge zich ontwikkeld tot het hedendaagse blush. Waar vroeger blush onveilig was (lees: ernstige chemicaliën met de dood tot gevolg) is het make-up product nu volkomen veilig en niet te missen in de stash van een vrouw.

Welke blush gebruiken?
Er zijn verschillende soorten blush: poeder blush, creamy blush en stains/gel blush. Als je nog niet zo bekend bent met make-up, zal waarschijnlijk de poeder blush je als eerste opvallen. Dit is de makkelijkste methode: gewoon met een kwast. Creamy blush, stains en gel blushes breng je deppend met je vingers aan.

Poeder blush van Sleek in Rose Gold, mijn favoriete blush. Deze kleur staat (bijna) iedereen goed!

Als je poeder blush gebruikt, kun je dit het beste aanbrengen met een speciale blush kwast. Deze zijn meestal schuin afgesneden waardoor je de contouren van je gezicht goed kunt volgen. Zorg ervoor dat je de kwast goed aftikt voor je hem op je gezicht gaat gebruiken en zorg er ook voor dat er niet teveel poeder op je kwast zit. Je wil geen knallende streep op je wangen. Je kunt beter in laagjes opbouwen als je nog niet tevreden bent over de intensiteit van de blush.

Crème blush van Hema: Blush & Go.

Creamy blush is een crème achtig goedje dat je met je vingers aanbrengt. Ook bij deze soort blush is het belangrijk dat je in laagjes opbouwt, begin dus subtiel! In de jaren ’80 was het hip als je een hele streep roze op je gezicht had, maar tegenwoordig geldt dat niet meer. Creamy blush is handig om mee te nemen in je tas, want je hebt tenslotte geen kwast nodig.

Stain of gel blush is een blush die waterproof is. Het is een gelly achtig product dat je met je vingers aanbrengt. Ook hier is het van belang dat je de kleur in laagjes opbouwt. Dit goedje is niet makkelijk van je gezicht af te krijgen namelijk!

Welke kleur past bij mij?
Er zijn honderdduizend verschillende kleuren blush: de keuze is gigantisch. Hoe weet je nu welke kleur bij jou past? Niet alleen is er veel keuze uit kleuren, ook de finishes verschillen per product. Mat, glanzend, met shimmers? In het algemeen is het zo dat als je een koele huidstint hebt (als zilver jou goed staat), dat roze blushes jou goed staan. Heb je een warme huidstint? Kijk dan eens naar een warme blush zoals een perzikkleurige. Heb je wat rimpeltjes en lijntjes in je gezicht? Dan zou ik de blush met glittertjes overslaan. Dit accentueert de lijntjes nog meer. Een matte blush is geschikter voor jou.

 photo IMG_4371a.jpg

Waar breng je blush aan?
Blush wordt meestal aangebracht op de jukbeenderen. Maar waar zitten die dan? Voel maar eens aan je gezicht. Boven je wangen zitten botten, dat zijn je jukbeenderen. Ik breng het altijd half op mijn jukbeenderen aan en half daaronder. Je kunt blush ook aanbrengen op de appeltjes van je wangen. Die kun je makkelijk vinden als je lacht. Je zult merken dat als je veel oefent met blush aanbrengen, je op een gegeven moment weet waar je het product het best kunt aanbrengen. Het verschilt per gezicht!

Als er nog vragen zijn, stel ze gerust hieronder in de comments dan probeer ik er antwoord op te geven!

Gebruik jij wel eens blush?

Liefs van Tedje

Volg:
Delen:

15 Reacties

 1. 7 augustus 2013 / 07:48

  Wat een goed geschreven en uitgebreid artikel! Ik ben dol op blush en dan vooral poeder blush, het geeft zowel vorm als kleur in het gezicht en ik vind het een uitkomst wanneer mn huid wat bleker is :)

 2. Wendy (B)
  7 augustus 2013 / 07:49

  Ik heb nog nooit blush gebruikt gewoon omdat ik niet weet welke kleur/soort/finish het beste bij mij past.

 3. 7 augustus 2013 / 09:43

  Ik vond het in het begin erg lastig, ik bracht al snel teveel aan omdat ik het met iets minder gewoon niet zag. Nu heb ik een fijne blush en goede kwasten gevonden en vind ik het ook wel erg mooi! Al doe ik het niet elke dag, alleen als ik zin heb in een uitgebreide routine met foundation. Ik heb van mezelf al aardig rode wangen en daar nog blush bij pakt vaak niet zo goed uit, dan moet er eerst een basis onder.

 4. 7 augustus 2013 / 10:58

  Rose Gold is momenteel mijn favoriete blush.

 5. 7 augustus 2013 / 11:40

  Ik gebruik het elke dag. Leuk informatief artikel:)

 6. 7 augustus 2013 / 11:47

  Ik gebruik het bijna elke dag.
  Zitten mooie tussen

 7. 7 augustus 2013 / 17:16

  Ik vind creamy blushes zo fijn in de zomer.
  Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *