Thuis sporten vs. de sportschool

Thuis sporten vs. de sportschool

Geen duur abonnement meer voor de sportschool waar je toch niet naartoe gaat, maar gewoon thuis in je woonkamer sporten voor de tv. Het is goedkoop en makkelijk. Alleen maar voordelen zo lijkt, maar is dat ook waar? Vandaag zet ik de voor- en de nadelen op een rijtje met tips van bloggers Annemerel en Esmée.

Zelf heb ik het sportprogramma 30 Days Shred thuis gedaan. Mijn ervaring? Het is erg moeilijk om je iedere dag tot sporten te zetten. Ik had veel spierpijn en aan het einde van de rit kreeg ik last van mijn rug. Wel had ik het gevoel dat ik goed bezig was. Of 30 Days Shred voor herhaling vatbaar is? Nee, niet in dat strakke schema. Misschien wel als gewone workout voor één keer in de week. Verder heb ik ook veel filmpjes gedaan van YouTube-hit Cassey ‘Blogilates’ Ho. Voordat ik thuis ging sporten, volgde ik Zumbalessen in de sportschool. Super leuk en intensief, maar wel heel erg duur. Dat is dan ook de reden dat ik daarmee gestopt ben. Nu ben ik begonnen met hardlopen. Dat bouw ik heel rustig op samen met het hardloopprogramma rennen met Evy.

Tijdens 30 Days Shred kun je twee levels volgen: het linker meisje op de achtergrond of de rechter.

Te zwaar voor beginners
Annemerel de Jongh blogt op haar site Annemerel.com dagelijks over haar hardlooptrainingen en thuis sport bevindingen. “Ik ben geen fan van programma’s zoals 30 Days Shred en Insanity. Die programma’s vind ik veel te intensief en ze worden vaak gedaan door mensen die helemaal nog niet zoveel sportervaring hebben.” Zelf sport De Jongh wel thuis. “Ik maak gebruik van de Nike Training Club App. Daar staan workouts van 15 minuten op en pakken een bepaald gebied aan. Het tempo is goed vol te houden en doordat je maar een kwartiertje bezig bent, overbelast je jezelf niet. Daarnaast doe ik ook graag yogavideo’s. Hierbij heb je weinig kans op blessures.”

Blogger Esmée Noëlle van Rijn van Workthates.nl sport vier keer in de week in de sportschool en loopt één keer per week hard. Van Rijn denkt dat mensen zich er steeds bewuster van worden dat een gezonde levensstijl goed voor je is en daardoor ook meer aan lichaamsbeweging doen. Ook zij zou sportprogramma’s als 30 Days Shred niet aan beginners aanraden. “Wanneer je al langer sportief bent en iets anders of extra’s wil, dan kun je het absoluut doen. De workouts zijn loeizwaar en absoluut effectief. Maar doordat ze zoveel van je vragen, houd je het niet lang vol. Na een maand je kapot trainen ben je het vaak zat en wat ga je daarna doen? Niet nog een keer zo’n dvd toch? Ik raad aan om een sport of workout te kiezen die je echt leuk vindt en langzaam te beginnen. Ga in de eerste maanden niet vaker dan drie keer per week aan de slag, want anders ben je het snel zat.

Flink zweten!

Thuis sporten

Voordelen:
❤ Het is goedkoop. Het kost eigenlijk helemaal geen geld, behalve eventuele materialen die je eenmalig moet aanschaffen.
❤ Niet helemaal naar de sportschool hoeven om te gaan sporten. Ook niet als het regent.
❤ Niemand ziet je zweethoofd als je thuis aan het sporten bent.

Nadelen
❤ Geen begeleiding.
❤ Sportprogramma’s houden geen rekening met blessures.
❤ Geen contacten leggen zoals je in de sportschool doet.

Tips voor beginnende thuis sporters:
❤ Bouw het langzaam op en begin met simpele oefeningen
❤ Sport niet 6 of 7 keer in de week, maar begin met 1 of 2, maximaal 3 keer. Je spieren zijn immers niet zo gewend aan die belasting.
❤ Kies een workout die je echt leuk vindt.
❤ Sport met iemand samen, zo houd je elkaar gemotiveerd.
❤ Luister naar je lichaam. Blessures liggen op de loer en je hebt niemand die op je let of je houding wel goed is. Kijk goed naar het filmpje en ga voor een spiegel staan om te kijken of je hetzelfde doet.
❤ Plan vaste momenten in om te gaan sporten. Discipline is ook voor thuis sporten vereist.
❤ Begin alleen aan 30 Days Shred en dergelijke programma’s als je al wat meer gevorderd bent.

Sport jij thuis of in de sportschool? 

Liefs van Tedje

 

Volg:

28 Reacties

 1. 17 maart 2014 / 06:24

  Ik ben zeker van plan om meer thuis te gaan sporten (met blogilates bijvoorbeeld) en te gaan hardlopen :)

 2. 17 maart 2014 / 07:15

  Leuk artikel! Ik vind thuis sporten echt een ramp, de sportschool is veel meer wat voor mij. Omdat ik ook betaal motiveert het me ook om te gaan. Daarnaast ga ik met 2 meiden die net als ik fit willen zijn en daardoor blijf ik gaan.
  Thuis doe ik nog wel aan planken, maar dat vergeet ik nog wel eens. Ik heb een tijdje geprobeerd hard te lopen maar de motivatie ontbrak daarbij.

  • Tedje
   Auteur
   17 maart 2014 / 17:02

   Als je met meer mensen gaat is het inderdaad langer vol te houden! Keep up the good work :)

 3. 17 maart 2014 / 07:23

  Leuk artikel! Ik doe het eigenlijk beide: ik ben ingeschreven bij een sportschool waar ik een keer per week naartoe ga, en de andere twee keer sport ik buiten (hardlopen). Voor mij een perfecte combinatie!

 4. 17 maart 2014 / 08:02

  Leuk artikel! Ik ga naar een dure sportschool, maar heb er ook veel begeleiding. Ik ga ook liever naar de sportschool waar ik vrienden zie enzo :-) Vooral wat iedereen zegt; als je thuis zon programma doet en je hebt niet veel ervaring, is de kans groot dat je een blessure oploopt. Maar het is wel weer goedkoper, haha!

  • Tedje
   Auteur
   17 maart 2014 / 17:03

   Altijd gezellig om daar mensen tegen te komen! En inderdaad ideaal dat je gewoon begeleiding hebt. Weet je in ieder geval of je goed bezig bent!

 5. 17 maart 2014 / 08:26

  Ik vind het heerlijk om thuis te sporten, maar ik ga toch liever naar de sportschool. Mede omdat je hier ook gewoon je contacten hebt en een babbeltje tijdens het sporten. Het is toch net iets motiverender. Ik spring nu dan ook gauw op de fiets voor een lesje bodypump.

 6. 17 maart 2014 / 09:01

  Leuk artikel! Ik sport liever niet thuis. Ik heb altijd het gevoel dat ik alles fout doe. Ik heb die Nike app ook en soms doe ik na ee hardloopsessie bijvoorbeeld een stretchsessie van de app thuis. Dat vind ik wel relax! :)

 7. 17 maart 2014 / 09:26

  Ik heb het idee dat in dit artikel eigenlijk alleen de 30 Day Shred wordt vergeleken met de sportschool, ipv thuis sporten in het algemeen vs de sportschool. Ik moet allereerst toegeven dat ik wel fan ben van de 30 Day Shred of andere video work-outs (Blogilates abs exercises zijn echt 100x effectiever dan het ‘buikspierkwartiertje’ op de sportschool waar ik nog nooit enig spierpijntje van heb gehad). Ik had af en toe ook last van een blessure (die ‘squat challenge’ die een tijdje populair was, was echt niet leuk voor m’n knieën), maar volgens mij ligt dat niet zo zeer aan de locatie waar je zoiets doet. In de sportschool hangen er ook zat mensen verkeerd aan de apparaten (en in de sportschool waar ik naar toe ga, zegt daar echt niemand wat van ook al zou je ‘begeleiding’ krijgen) en raken daardoor geblesseerd.

  De 30 Day Shred is misschien wel zwaar voor beginners, maar je moet je ook realiseren dat je een beginner bent en het daar op aanpassen. Van de andere kant, ik ging netjes elke week 1 a 2x naar de sportschool en ik vond het in het begin ook superzwaar, maar dat gaf mij vooral het beeld dat de sportschool juist niet effectief is en dat mijn beeld van ‘fit zijn’ maar een illusie was. Zoals Jillian Michaels in haar video’s al zegt: als het te zwaar is, doe dan de ‘simpele’ versie of modify de oefeningen. Toch heb ik het idee dat je door jezelf te ‘pushen’ toch het meeste bereikt, je moet alleen ervoor zorgen dat je niet over je grenzen heengaat.

  En waar ook (volgens mij) een misverstand over is ontstaan, is dat Michaels in haar DVD nergens zegt dat het “30 aaneengesloten dagen” moeten zijn, wat veel mensen wel automatisch aannemen (logisch met zo’n titel). Elke dag sporten is sowieso niet goed voor je spieren, want die hebben 48 uur nodig om zich te herstellen. In een interview gaf Michaels aan dat het beter is om de Shred om de dag te doen. Wat überhaupt bij alle sporten beter is, want je bouwt spiermassa voor de helft op door te trainen, en de andere helft komt door de rust die je ze geeft.

  Sorry voor de lange comment, had je blog gelezen toen ik uit bed kwam en vervolgens tijdens m’n treinreis de kans gehad om er over na te denken :p

  • Tedje
   Auteur
   17 maart 2014 / 17:08

   Hi Karin, dank voor je uitgebreide comment! Het was niet de bedoeling om 30 Days Shred te vergelijken met de sportschool, maar ik snap dat het zo wel een beetje overkomt, omdat ik die zware sportprogramma’s als voorbeeld neem. Ik heb heb haar dat inderdaad nooit horen zeggen, maar dat heb ik gewoon aangenomen! Volgende keer me beter inlezen denk ik :o Het is inderdaad zwaar en ik denk dat het echt een aanslag is voor je lichaam. Ik heb het zelf ook gedaan en ik kon in het begin gewoon niks doordat ik zoveel spierpijn had. Natuurlijk heb je dan wel het idee dat je iets hebt gedaan, maar ik dacht ook: dit kan niet goed zijn voor een mens. Rustig opbouwen is een pré denk ik. Maar het is ook weer zo dat iedereen anders is en natuurlijk ook ieders lichaam anders is. Gewoon kijken wat voor jou het beste is :)

 8. 17 maart 2014 / 09:49

  Financieel gezien is het beter voor mij om thuis te sporten. Maar thuis heb ik niet echt de ruimte om te sporten? Ok heb het wel al eens geprobeerd in een sportschool voor studenten, maar daar was eigenlijk niet echt begeleiding. Je kon er sporten alsof je thuis was, maar dan in de sportschool. Ze hebben wel eens groepslessen, maar wat me aanspreekt valt weer tijdens college uren, of precies wanneer ik aan het werk ben. Ik vind dat je een goed artikel hierover hebt geschreven, precies de motivatie die ik nog even nodig had om zo aan mijn workout te beginnen.

 9. 17 maart 2014 / 11:29

  Wat een heerlijk artikel om te lezen en te zien! Echt mooi overzichtelijk en handige tips!

 10. 17 maart 2014 / 13:07

  Wat een leuk artikel, wat ben jij goed bezig!!!! vergeleken met mij hahaha ik doe eigenlijk aan geen een sport.

 11. 17 maart 2014 / 15:11

  Thuis sporten is niets voor mij, ik zie overal werk liggen en ik kan me er dan niet aan toe zetten. Ik ga morgen weer sporten in de sportschool, na een maand even niet geweest te zijn door klachten. Ik vind dat fijner, dan krijg ik meer motivatie en groepslessen vind ik leuker. En als ik een oefening fout doe en ik word niet gecorrigeerd, dan helpt het nog niets. Ik zit wel bij een vrij dure sportschool hier in de buurt, maar het is er wel een waar ik me fijn bij voel.

 12. 17 maart 2014 / 15:28

  De sportschool is eigenlijk toch veel meer voor mij. Lekker Zumba’n en gewoon aan de gewichten hangen en gezellig kletsen als ik mijn klasgenootjes tegenkom. Dan ben ik er even uit en sporten op mijn studentenkamer is niet heel erg handig. Voor ik het weet sla ik tegen mijn tv, bed of tafel aan.

 13. 17 maart 2014 / 17:08

  Wat een ontzettend leuk artikel! Ik loop hard, dus dat is een soort van thuis, maar toch niet helemaal haha. Ik sport ook soms in de sportschool van school, maar het is toch niet echt iets voor mij. Ook de sportprogramma’s van Jillian heb ik geprobeerd, maar ik heb dat niet volgehouden, toch iets te zwaar!

 14. Petra
  17 maart 2014 / 19:13

  Ik doe beiden, maar vind thuis wel lastiger omdat ik mijzelf meer moet dwingen om het te doen…. klein zelfdisipline probleempje dus…tja, ik zal heel waarschijnlijk niet de enige zijn, vermoed ik!

 15. 17 maart 2014 / 21:28

  Tof dat je ook andere bloggers hebt gevraagd! Ik heb me zowel aan de sportschool als aan thuis work-outs nog nooit gewaagd. Dat laatste zou mij toch meer aantrekken, sowieso om even te kijken hoe het me bevalt en of ik de discipline wel heb.

 16. 17 maart 2014 / 22:16

  Thuis work-outs doen is echt heerlijk! Vooral omdat je zelf lekker kan doen wat jij wilt, met dit mooie weer vind ik buiten sporten ook echt top om te doen. XoXo Helen

 17. 17 maart 2014 / 22:49

  ik sport thuis, in de sportschool en buiten =) Ik wissel af zodat het me nooit gaat vervelen. Ik sport 4 keer in de week =) Thuis ben ik fan van blogilates. Wanneer ik buitensport dan ga ik skeeleren en in de sportschool doe ik voornamelijk krachttraining, gecombineerd met cardio

 18. 17 maart 2014 / 23:36

  Op dit moment sport ik nog niet echt. Ik heb wel een abonnement op de sportschool. Ik heb 30 days shred geprobeerd, maar daar had ik niet genoeg motivatie voor en daar ben ik dan ook snel mee gestopt. Ik zoek iets wat ik zo leuk vind waardoor ik ermee doorga en ik niet weer ga stoppen.
  Liefs,
  Michelle

 19. 17 maart 2014 / 23:41

  Ik vind het al heel wat dat ik twee keer in de week naar de sportschool ga haha! Als ik thuis ga sporten kies ik sneller voor de bank denk ik ;)

 20. 18 maart 2014 / 10:10

  Ik vond het idee van thuis sporten altijd heel fijn, want niemand ziet je rode zweethoofd en je kunt zo vaak en zo lang (of zo weinig en zo kort) sporten als je wilt. En dat was meteen mijn valkuil, haha. Ik heb even weinig zelfdiscipline als een kleuter in een kamer vol snoep.

  Nu heb ik zo’n gevreesd duur sportschoolabonnement en dat werkt voor mij echt super. Waar ik de vetjes nog wel weg kon redeneren (‘dat zie je niet als ik een strakke panty draag’), kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om minder dan twee keer per week te gaan sporten (‘het was zo’n duur abonnement, zonde om niet te gaan!’).

  Vind het altijd heel knap als mensen het kunnen opbrengen om thuis te sporten. Respect!

 21. 21 maart 2014 / 14:29

  Ik heb een keer een youtube workout van blogilates gedaan, ik dacht dit is echt easypeasy en deed vrolijk mee. Daarna was ik totaal niet moe, dus ik dacht ik ga gezellig nog zo een workout doen. Nou de volgende dag heb ik het geweten, en hoe. Ik kon amper iets doen, en mijn vriend moest me de hele dag overeind helpen. Wel super handig dat je veel gewoon thuis kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *