Tips om een online imago op te bouwen voor je blog

Afgelopen week had ik een interview voor mijn afstudeerscriptie met Nynke Kuipers van Branding Studio. Nynke Kuipers heeft een bijzondere afwijking: ze ziet mensen als merken. De ‘brandaholic’ specialiseerde zich daarom in Personal Branding en helpt nu anderen om zichzelf als merk neer te zetten middels haar website. Branding Studio is het carrière en lifestyle platform voor carrièremakers, bloggers en ondernemers van nu. Op haar blog vind je carrière en lifestyle gerelateerde artikelen met tips, inspiratie, gave wannahaves en trends om je (online) imago op te bouwen en te onderhouden. Ik stelde haar ook een aantal vragen hoe je als blogger het best je online kunt profileren. 

Bedenk wat je wil
“Voordat je een blog begint, is het belangrijk om te weten wat jouw talenten en drijfveren zijn. Veel mensen beginnen te zoeken naar een niche waarover ze kunnen bloggen en laten zich teveel “inspireren” door anderen. Ken je talenten! Als je jouw identiteit en je personal brand kan formuleren, dan kun je op zoek gaan naar je niche. Vervolgens kun je jouw brand vertalen in een herkenbare communicatie en presentatie stijl. Je hebt dan een kapstok en basis om je content te schrijven. Je blog zal sneller herkend en bekend worden, doordat je van tevoren hebt nagedacht over de marketing en PR van jezelf.”

Social media tips
Het is natuurlijk super belangrijk om als blogger zichtbaar te zijn op social media. Nynke geeft een aantal tips:

– Als je nog geen social media kanalen hebt, bedenk dan goed waar je ze voor wil gebruiken. De kanalen moeten wel een doel hebben. Je hoeft ze niet ineens allemaal te gaan gebruiken, maar denk wel na over welk kanaal je voor wat gebruikt en maak een goede contentstrategie.
– Leg wel alvast de naam van je blog en alle social media kanalen vast. Claim de url’s voor de toekomst.
– Plaats regelmatig items op je social media. Dus niet één maand heel actief en de volgende maand helemaal niks. Dan ga je niet opvallen. Plaats niet om het plaatsen, kwaliteit gaat boven alles!
– Een persoonlijke touch aan je posts is belangrijk om op te vallen. Je bent uniek! Sommige mensen hebben zo’n geweldig leven op social media, maar als je ze in real life tegenkomt valt het tegen. Je url moet matchen met je IRF (in real life).
– Begin je net met Twitter? Focus op het vergroten van je bereik en zoek de interactie op met je netwerk. Met Twitter kun je tevens goed ‘luisteren’ naar de markt en kansen en bedreigingen ontdekken. Op basis daarvan kun jij jouw online strategie inzetten.
– Het Wetboek voor bloggers van Charlotte’s Law mag niet ontbreken in je boekenkast. Hier staan onwijs handige tips in voor zowel bloggers die al langer bezig zijn een die pas net op de markt komen kijken.
– Zorg voor goede visuals op je social media kanalen, zoals voor Instagram en Facebook. Geen korrelige of afgeknipte vakantiefoto’s dus!
– Bedenk goed hoe je jezelf wenst neer te zetten. Ga van je eigen gevoel uit en zorg dat je geen copycat wordt. Het is saai om net zoals de rest te zijn!

Heb jij een blog? En ben jij bezig met hoe je jezelf profileert online? 

Liefs van Tedje

Volg:

19 Reacties

 1. 10 april 2015 / 06:25

  bedankt voor deze tips! Sommige deed ik al maar andere kan ik zeker wat mee

 2. 10 april 2015 / 07:02

  Interessant onderwerp! Ik merk ook dat sinds ik over Frankrijk blog, mensen een etiket op me plakken. Zo van: ‘Jij blogt over Frankrijk, dus je weet alles van het land.’ Is helemaal niet zo, maar mensen zijn hokjesdenkers. Overigens vind ik dat helemaal niet erg hoor, leuk zelfs! Je wordt zo inderdaad echt een merk.

  • Tedje
   Auteur
   10 april 2015 / 10:36

   Thanks! Ik vind jouw blog echt super leuk. Frankrijk is een heerlijk land en super dat je daar over schrijft :) Maar ik snap je ook, je kent natuurlijk niet álle plekken in Frankrijk, haha!

   • 10 april 2015 / 22:11

    Haha, precies! Ik ken nog láng niet alles en dat is maar goed ook, zo is er nog veel te ontdekken. Maar wel grappig dat mensen dat denken. Ah, en superleuk om te horen!

 3. 10 april 2015 / 07:58

  Wauw wat een mooi en leerzaam artikel, ontzettend leuk dat je dit met ons wilt delen <3

  • Tedje
   Auteur
   10 april 2015 / 11:52

   Precies, en dat wil je natuurlijk niet!

 4. 10 april 2015 / 12:14

  Goede tips. Ik blog inmiddels al weer een hele tijd, maar ben pas een week geleden begonnen met social media. Het is nog even uitzoeken hoe ik deze wil gebruiken, maar ik merk wel dat vooral Twitter me veel nieuwe volgers en interactie geeft.

  Heb jij eigenlijk een eigen facebookpagina? Wat doe je er dan mee?

  • Tedje
   Auteur
   10 april 2015 / 12:16

   Ja, ik heb ook een Facebook-pagina! Je kunt hem hier bekijken: https://www.facebook.com/Teddlicious. Ik link door naar de artikelen die op mijn blog staan en soms hou ik winacties via mijn Facebook-pagina! Niet iedereen surft direct naar je blog, maar kijken wel veel op Facebook. Als ze dan een linkje van je blog tegenkomen, klikken ze er misschien wel op!

 5. 10 april 2015 / 15:39

  Interessant artikel. Omdat ik echt puur en alleen als hobby blog ben ik totaal niet bezig met mijn ‘brand’. Maar toch leuk om eens over na te denken :)

 6. 10 april 2015 / 19:04

  Wat een goede tips Tedje! Hier heb ik zeker wat aan! :) Een persoonlijke touch aan artikelen vind ik ook erg belangrijk! Ik leer graag degene achter een blog kennen!

  • Tedje
   Auteur
   11 april 2015 / 12:05

   Ahw thanks! Fijn dat je iets aan de tips hebt die Nynke van Branding Studio heeft gegeven! :)

 7. 11 april 2015 / 21:54

  Goede tips geef je :) En leuke site van Nynke. Het is zeker iets om over na te denken

 8. 12 april 2015 / 16:33

  Wat een hoop handige tips! En wat heb je een toffe blog, ik ben je gaan volgen :) X

 9. 17 augustus 2015 / 10:59

  Ik heb een blog ja, om even antwoord te geven op je vragen. En mijn Social media accounts zijn vooral persoonlijk.
  – Op Twitter blijf ik mezelf en plaats ik een mix van mijzelf en mijn blogartikelen.
  – Op Facebook heb ik een paar pagina’s opgezet (een fanaccount, een on a personal note soort van, en een voor mijn blog) en heb ik een groep gestart. Op mijn persoonlijke pagina ben ik vooral afwezig, maar deel ik wel dingen en plaats ik foto’s.
  – Op Instagram plaats ik vooral persoonlijke dingen, maar ook soms voor mijn blog.
  – Op YouTube focus ik mij niet, ik ben geen Youtuber, maar ja dat heb ik wel nodig voor soms eens een filmpje te uploaden,
  – Op Google+ heb ik een pagina puur voor mijn blog aangemaakt laatst, dat moet ik nog koppelen aan mijn blog, maat daarvoor had ik ook al een eigen Google + account waar ook weer mijn artikelen op komen zoals op Twitter.
  – Op Bloglovin komen ook uiteraard mijn artikelen en heel soms gebruik ik het ook om andere blog collega’s te helpen door een reactie achter te laten. Wel heb ik die zo ingesteld dat er in zijn/haar statistieken niet staat via .frame.bloglovin maar dat ik gewoon een van de (unieke) bezoekers ben.
  Je kan dus wel zeggen dat ik er sowieso rekening mee probeer te houden met wat ik waar plaats. En ik ben behoorlijk actief. Gewoon omdat ik dat belangrijk vind.
  Deze tips zijn zeker goed. Ik blog nu 2 jaar, waarvan een jaar op eigen domein en als beginner moet je sowieso wat met tips doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *