Tips: productief werken als zelfstandig ondernemer

Als je zelfstandig ondernemer bent, is er niemand die zegt wat jij moet doen. Ja, je opdrachtgevers natuurlijk, maar er is niemand die jou controleert. Je kan doen en laten wat je wil. Langer in bed blijven liggen, Netflix kijken tussendoor, boodschappen doen… Ik krijg vaak de vraag: hoe zorg jij ervoor dat je productief werkt? Ik ben de beroerdste niet en deel vandaag mijn tips met jullie.

Ochtend- of avondmens?
Ik ken zelfstandig ondernemers die lekker lang uitslapen en ’s middags pas beginnen met werken tot later in de avond. Helemaal top, daar ben je zelfstandig ondernemer voor! Ik vind het fijn om gewone kantoortijden aan te houden. Zo ben ik het best bereikbaar voor klanten en heb ik een ritme die de meeste mensen uit mijn omgeving ook hebben. Kortom: vind voor jezelf uit wanneer jij het productiefst bent.

Lijstjes
Ik kan niet werken zonder lijstjes. Het liefst handgeschreven – ja, die mensen zijn er ook nog! – zodat ik lekker kan afstrepen met een marker als ik ermee klaar ben. Idealiter zou ik een tijdsinschatting achter de taak zetten, maar de werkelijkheid leert dat ik dat eigenlijk nooit doe. Ik begin meestal met de taken die het belangrijkst zijn en het meeste denkwerk vragen. Aan het begin van de dag ben ik nog lekker fris. Maar het wil ook nog wel eens voorkomen dat ik aan het eind van de dag ineens heel productief ben en om 4 uur nog een zware klus oppak. Ik zorg in ieder geval altijd dat ik wat kleine klusjes (zoals social media inplannen) kan afwisselen met het zware werk, zoals teksten schrijven en eindredactie.
Tip: maak aan het eind van de dag alvast een to do list voor de volgende dag. Dan hoef je daar ’s nachts in ieder geval niet over wakker te liggen.

Slimme tijden
Kijk bij het inplannen van een afspraak wanneer het jou handig uitkomt. Ben je ’s ochtends heel productief en wil je dan taken afstrepen? Plan dan geen afspraak in, maar doe dat liever aan het eind van de dag als je toch niet zo productief meer bent. Heb je een belangrijke brainstorm afspraak? Dan is het juist weer wel handig als je het ’s ochtends inplant.

Zo min mogelijk afleiding
Als je zelfstandig ondernemer bent, is er niemand die jou controleert of aan het werk zet. Je zult het écht zelf moeten doen. Zorg daarom voor zo min mogelijk afleiding. Werk je thuis heel geconcentreerd? YOU GO! Maar ben je daar te veel afgeleid door huishoudelijke taken, kijk dan eens of je een werkplek kunt huren. Dit werkt voor mij echt ideaal en het is ook nog eens gezelliger dan alleen thuiszitten.

Klaarmaken
Het klinkt heerlijk: werken in pyjama met een knot op je kop, maar de werkelijkheid leert dat ik me dan ziek voel en veel minder productief ben. Toen ik nog thuis werkte, zorgde ik er dan ook altijd voor dat ik deed alsof ik naar kantoor ging. Ik maakte me klaar, ik kleedde me aan en – heel belangrijk – ik trok schoenen aan. Hoe lekker fluffy sokken en een badjas ook zitten, ik had het gevoel dat ik ziek was.

Hoe werk jij het productiefst?

Foto 1: Mariska van der Haven
Foto 2: Olga van Borren

Volg:
Delen:

9 Reacties

 1. 12 maart 2019 / 19:28

  Ik zou als zelfstandig ondernemen denk ik mijn werkuren wel ietsjes opschuiven, maar misschien ook niet elke dag. Ik hou wel van uitslapen, maar kan ook goed een avondje doorwerken. Ik vind dat jezelf klaarmaken als je níet de deur uitgaat wel knap trouwens. Daar zou ik echt niet de kracht voor op kunnen brengen!

  • Tedje
   Auteur
   14 maart 2019 / 08:31

   Het fijne is gewoon dat je het helemaal zelf bepaalt! Alleen een ritme – heb ik ontdekt – is toch wel erg handig.

 2. 12 maart 2019 / 20:57

  Leuk artikel Tedje en hele handige tips! Ik werk zelf ook het liefste gewoon overdag tijdens kantooruren.

 3. 13 maart 2019 / 20:45

  Ik werd het best in de ochtend, maar het is vaak verleidelijk om op vrije dagen lang in bed te blijven liggen. Lijstjes vind ik soms handig om te gebruiken, soms ook niet. Een opgeruimde ruimte help ook heel erg!

  Liefs,
  Marloes

  • Tedje
   Auteur
   14 maart 2019 / 08:30

   Dat is inderdaad nog een hele goede toevoeging! Rust om je heen is rust in je hoofd!

 4. 14 maart 2019 / 20:46

  Ik ben echt een planner en ook perfectionistisch dus ik wil altijd alles graag al van te voren weten en geregeld hebben. Verder werk ik ook graag s’avonds door. Als ik productief wil zijn moet ik zo vroeg mogelijk uit mijn bed gaan en niet 10 x sluimeren wanneer ik vrij ben.

 5. 16 maart 2019 / 15:07

  Oeh, wat een handige tips! Ik ben de laatste tijd de productiviteit nogal vaak kwijt, dus dit kan ik allemaal wel goed gebruiken, haha. Voor mij helpt focussen met muziek op ook erg goed om zo min mogelijk afleiding te hebben.

  • Tedje
   Auteur
   18 maart 2019 / 09:10

   Ah, fijn dat je iets aan de tips hebt, Larissa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *