Tips voor een citytrip naar Madrid

tips citytrip madrid

Ga je binnenkort op citytrip naar Madrid? Een perfecte keuze als je het mij vraagt. Madrid is een geweldige stad voor een citytrip. De Spaanse hoofdstad heeft genoeg te bieden om je een heel weekend te vermaken. 

Wat moet je echt gezien hebben in Madrid?

Tips voor je citytrip naar Madrid

Parque del Buen Retiro

Ooit een privépark voor de koninklijke familie, nu kun je er heerlijk wandelen! Loop langs de vijver, langs Palacio de Cristal en strijk neer op een terrasje voor een biertje. Een van de mooiste parken die ik ooit gezien heb!

Gran Vía

Je kunt niet om de Gran Vía heen als je in Madrid bent. Wat een geweldig mooie straat met statige panden. Ook leuk om ’s avonds overheen te lopen. Hoe later op de avond, hoe drukker het hier wordt. Hier bruist het altijd. De Gran Vía wordt ook wel het Spaanse Broadway genoemd, en dat snap ik helemaal! Ik kreeg echt Amerikaanse vibes in deze straat.

Plaza Mayor

Dit plein is niet te vermijden als je in Madrid bent. Plaza Mayor is het bekendste plein van Madrid. Het plein is 120 meter lang en 90 meter breed en het ruiterbeeld van Filips III staat midden op het plein. Je vindt er restaurants en terrassen, waar je natuurlijk neer kunt strijken voor een drankje en een hapje. Let op: hier betaal je wel de hoofdprijs. Een leukere tip vind ik: haal churros bij Chocolateria San Gines, loop naar Plaza Mayor en eet je snack daar op een bankje in de zon op terwijl je mensen kunt kijken.

Plaza de Cibeles

Madrid barst van de mooie pleinen. Als je de Gran Vía af loopt richting Parque del Buen Retiro, kom je ook langs Plaza de Cibeles. Het meest imposante en bekendste gebouw aan Plaza de Cibeles is het Palacio de Cibeles. Dit grote gebouw diende als postkantoor en is nu het gemeentehuis van Madrid. Andere bekende gebouwen op het plein zijn: Banco de España, Palace of Linares en het Buenavista Paleis. Stuk voor stuk statige gebouwen!

Station Atocha

Madrid is een supergroene stad: zelfs het station! Superleuk om even naartoe te lopen en te kijken naar de tropische planten. Bovendien heb je ook weer een leuke wandeling door een prachtig stuk van Madrid. Heerlijk om in deze stad rond te lopen.

Teleférico Madrid

Madrid van bovenaf zien? Neem dan de kabelbaan! In 10 minuten sta je van Parque del Oeste in stadspark Casa de Campo. Een kaartje kost 6 euro per persoon en je hebt een leuk tripje tijdens je citytrip in Madrid. Geniet bovenaan de berg op een bankje van het uitzicht en de rust. Je kunt ook terugwandelen door Casa de Campo naar de stad. Dit is ongeveer 3 kilometer.

Palacio Real de Madrid

Dit is het werkpaleis van de koning van Spanje. Wist je dat dit het grootste koninklijke paleis ter wereld is? Je kunt hier een rondleiding volgen. Dit hebben wij niet gedaan, maar als je dat wil: koop van tevoren een kaartje!

Santa María la Real de La Almudena

Als je toch naar Palacio Real de Madrid gaat, kun je niet om de kathedraal van Madrid heen. De entree tot het gebouw is gratis.

Tempel van Debod

Een tempel is waarschijnlijk niet het eerste bouwwerk waar je aan denkt in Madrid, maar in Parque del Oeste staat de Tempel van Debod, een 5000 jaar oude Egyptische tempel. Deze werd geschonken aan de Spaanse regering. Hier kun je ’s avonds genieten van een prachtige zonsondergang.

Eten en drinken in Madrid

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat je in deze Spaanse stad heerlijk tapas kunt eten. Goed om te weten als je Madrid gaat bezoeken voor een citytrip: de tijden om te eten zijn hier anders dan wij gewend zijn. De lunch in Spanje vindt normaal gesproken plaats tussen 14.30 en 15.30 uur en het diner tussen 21.00 en 22.00 uur tijdens de weekdagen, maar vaak later in het weekend. Als je ergens om 19.00 uur wil gaan eten, heb je een grote kans dat je een leeg restaurant treft. Borrelen kan eigenlijk de hele dag door in Madrid. Ik geef je de tips waar wij tijdens ons weekend heen zijn geweest.

Brunchen bij Zenith met een mimosa erbij // Full brunch bij Brunch Club Cafe. Wat een toptent! 

Brunchen in Madrid

Brunchen is hot in Madrid! Wij hebben gebruncht bij Brunch Club Cafe en Zenith. Bij Brunch Club Cafe betaal je 19 euro p.p. en krijg je een brunch met alles erop en eraan. Je kunt hier reserveren, echt een aanrader! Bij Zenith kun je niet reserveren en hier staat regelmatig een rij. Dat wil genoeg zeggen toch? Hier moet je zijn! Wij hebben tien minuutjes in de rij gestaan, dat was goed te doen.

Genieten bij Lamucca del Carmen. We bestelden een plankje met kaas en ham, croquetas, inktvisringen en een grote kan sangria. 

Wat een fijne hotspot in een toffe wijk: La Musa Latina. Struin hier voor en na het eten nog lekker rond in de wijk, want hier is het leuk! We bestelden sangria, bomba de patata (gefrituurde aardappel met vlees, echt heerlijk!), inktvisringen, aubergine, croquetas en carrilleras de ciervo. 

Tapas eten in Madrid

Madrid is dé stad van de tapas. Wij hebben tapas gegeten bij Lamucca del Carmen (Pl. del Carmen, 5) en bij La Musa Latina (Cost.ª de San Andrés, 12). Twee sfeervolle plekken met heerlijke tapas en sangria. Wat wil je nog meer?

Mercado de San Miguel

Een culinaire hotspot: de overdekte versmarkt. Rond 18.00 uur barst het hier van de Spanjaarden die komen borrelen. Echt heel leuk om hier rond te struinen en zelf te genieten van cava, wijn en tapas!

Chocolatería San Ginés

De beroemdste, de oudste én de lekkerste churros van Madrid eet je bij Chocolatería San Ginés. Al in 1894 werden hier churros gemaakt. Leuk om te weten: op 1 januari eten veel Madrilenen hier hun eerste ontbijt van het het nieuwe jaar.

Praktische informatie Madrid

  • Wij vlogen van Amsterdam naar Madrid, maar je kunt ook via Brussel, Düsseldorf of Eindhoven naar Madrid vliegen.
  • Er zijn veel leuke hotels in Madrid. Wij verbleven in Hostal Ballesta. Een prima hotel voor een citytrip en de locatie van dit hotel was echt magnifiek: twee minuten lopen van de Gran Vía!
  • Wil je alvast wat voorpret? Koop dan een Lonely Planet Madrid of Time to Momo van Madrid.
  • Vanaf het vliegveld kun je makkelijk met de metro naar het centrum, maar je kunt ook een taxi pakken. Van het centrum naar het vliegveld betaal je 30 euro voor een taxi.

Ben jij al eens in Madrid geweest? 

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *