Tips voor een citytrip naar New York

Ga je binnenkort op citytrip naar New York? Waarschijnlijk zie je door de bomen het bos niet meer; er is namelijk zoveel te doen in New York! In dit blog geef ik mijn planning voor een citytrip naar New York.

Metro in New York

We vlogen op JFK en we kochten meteen een metrokaart voor een week. Die heb je wel nodig in deze stad namelijk. Een los metrokaartje kost $2,75 en een weekkaart kost $31. Ik weet zeker dat we deze kosten eruit hebben gehaald! Wij gingen direct met de metro naar ons hotel. Vanaf JFK heb je nog een apart kaartje nodig om bij de metro te komen: je gaat namelijk met de AirTrain naar metrohalte Howard Beach of Jamaica, waar je kunt overstappen op het metronetwerk van New York. Een kaartje voor de AirTrain kost $7,75 + $1 voor je MetroCard, die je later op kunt waarderen. Benieuwd hoe de metro in New York precies werkt? Dit artikel van Time to Momo is erg handig! 

Weekplanning New York

New York Public Library – Bryant Park. 

Dag 1 | Times Square – Bryant Park – New York Public Library 

3 jun 2022 was het eindelijk zover. Door de pandemie hadden we deze droomreis moeten uitstellen, maar nu gingen we het écht doen. De sistertrip naar New York. Vanaf Amsterdam vlogen we naar JFK. Met de metro gingen we naar ons hotel: Pod Times Square. Onderaan dit blog lees je meer over wat we van het hotel vonden, maar de foto van het uitzicht zegt denk ik al genoeg…

Leuke fotospot op de kruising van West 36th St en Broadway, hier zit trouwens Shake Shack op de hoek! 

De madness van Times Square – Ons uitzicht vanaf Pod Times Square hotel. 

Spullen droppen en door, want we zijn in freaking New York City! We liepen naar Times Square, om ons daar een uur te verbazen over hoe bizar deze stad is. We wandelden wat rond en kwamen ook langs Bryant Park, wat later een van onze lievelingsplekken werd. Heel relaxed om hier even op een bankje te zitten, mensen te kijken, koffie te drinken. Mét uitzicht op Empire State Building. Wat wil je nog meer? Naast Bryant Park ligt New York Public Library, dus ook daar namen we een kijkje. Leuk als je daar toch bent! Daarna liepen we langs het Empire State Building, met zijn 381 meter misschien wel het mooiste gebouw van de stad. Kippenvel en zó onwerkelijk om hier te zijn. We kregen honger en aten de lekkerste burgers ooit bij Shake Shack (Herald Square). Mark my words: als je in New York (of ergens anders in Amerika) bent, ga hier alsjeblieft heen!

 Tip: als je in het weekend vroeg opstaat in New York, loop je door lege (!) straten. 

Een lege Brooklyn Bridge. Dit moet echt op je to do list als je in New York bent. 

Dag 2 | Brooklyn Bridge – DUMBO – Williamsburg – Domino Park – Top of the Rock 

Door het tijdsverschil waren we al vroeg uit de veren. We besloten al lekker vroeg op pad te gaan om richting Brooklyn Bridge te gaan. Het eerste stuk lopend, en dat was een bizarre ervaring. Omdat het nog zo vroeg was, waren de straten uitgestorven. We liepen langs Flatiron Building – dat helaas in de steigers stond – en er was letterlijk niemand op het plein. Het laatste stukje pakten we de metro – we hadden inmiddels al behoorlijk wat stappen gezet en het was pas half 7. Rond 7 uur kwamen we aan op een lege Brooklyn Bridge. Alleen wat hardlopers kwamen af en toe voorbij, maar dat was het ook. Wederom een bizarre ervaring, eentje die we nóóit meer vergeten. We liepen door naar DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass) om hier de bekende foto te maken met uitzicht op de brug en precies in het midden de Empire State Building. Ook hier was het nog helemaal niet druk en waren we zowat de enigen. Langs Pebble Beach liepen we naar Butler voor coffee to go en een ontbijt.

Normaal gesproken barst het hier van de toeristen, maar ook nu waren de straten hier nog leeg en verlaten. Op een paar andere toeristen na die waarschijnlijk ook een jetlag hadden.. 

Mooiste plek waar ik ooit koffie heb gedronken! – Hele leuke route om te lopen vanaf de Brooklyn Bridge naar Café Colette in Williamsburg. 

Daarna was het tijd om Williamsburg te verkennen. Zonder plan liepen we door Brooklyn richting Williamsburg. We pakten nog een stukje de metro en we eindigden in McCarren Park. Een superleuk park waar sportwedstrijden bezig waren, mensen aan het hardlopen waren. Vooral veel gezinnen en vriendengroepen. Hier kun je het echte New Yorkse leven proeven, want toeristen waren er niet. We hebben een rondje door het park gelopen en genoten van alles wat we om ons heen zagen.

Tijd om te lunchen! We belandden bij Cafe Colette. Daarna zigzagden we door Williamsburg naar Domino Park, een park aan het water langs de East River. Wat een toffe plek en een fijne vibe. Het is een vrij nieuw park en het is heerlijk om hier even te zitten en mensen te kijken. Bij South Williamsburg stopt een ferry en met de ferry gingen we naar Brooklyn Bridge Park. Een superleuke ervaring, de ferry gaat méga hard waardoor we de slappe lach kregen, maar je hebt wel een prachtig uitzicht over de skyline van New York en de Brooklyn Bridge. Aanrader dus. In Brooklyn Bridge Park was het lekker druk – het was immers weekend – en we genoten hier van de mensen, een zak chips en de prachtige skyline.

Tip: Domino Park – Naar dit uitzicht kun je toch uren staren? 

Saint Patrick’s Cathedral – Uitzicht vanaf Rockefeller Center. Deze moet je afgestreept hebben op je lijst! 

Daarna was het tijd om de metro te pakken naar Rockefeller Center. Maar eerst nog even een stop bij de McDonald’s, die ontzettend tegenviel, dus daar zijn we de rest van de citytrip niet meer geweest. Als je hierheen gaat, kom je ook langs Saint Patrick’s Cathedral, zo gek om zo’n gotisch gebouw te zien tussen al die wolkenkrabbers! On to the next thing: Top of the Rock. Men zegt dat je hier het mooiste uitzicht van de stad hebt. Dit was onze eerste kennismaking met een observatiedek in New York en wij waren echt blown away. Wat is het magisch om de stad zo van boven te zien. We hebben expres een tijdsslot geboekt net voor zonsondergang, zodat je de stad in het licht kunt zien, maar ook kunt bewonderen als de stad begint te glitteren. We konden wel huilen zo mooi was het. Van tevoren hadden we al een New York City Pass gekocht, waar je 5 verschillende ‘attracties’ mee kunt bezoeken, waaronder dus Top of the Rock.

The Oculus – Een brandweerwagen in het 9/11 museum. 

Dag 3 | 9/11 museum – Oculus – Wall Street – Grand Central  

Vandaag stond het 9/11 museum op de planning. We begonnen de dag met een ontbijt bij Le Pain Quotidien (81 W Broadway) en boekten het vroegste tijdsslot bij het 9/11 museum (met een kaartje via New York City Pass). We spendeerden de hele ochtend hier, echt superindrukwekkend en je moet hier geweest zijn als je in New York bent. Ook de North en de South Tower Pool maken indruk. Daarna waren we even helemaal leeg en een beetje sip door ons te beseffen wat zich allemaal heeft afgespeeld op deze plek. We raapten onszelf bij elkaar en besloten een helikoptervlucht te boeken voor de dag erna. Hierdoor waren we weer helemaal opgepept! We struinden wat rond en belandden uiteindelijk bij North Cove Marina, ten westen van Ground Zero. Alsof je in een hele andere stad dan New York bent, heel cool om te zien! We lunchten buiten bij Liberty – de croque monsieur en de wentelteefjes waren hier echt mega lekker.

Oculus Center – One World. 

Lunchen bij Liberty – Wall Street. 

Daarna bezochten we de Oculus Center, een shopping mall en station, maar tegelijkertijd ook een monument voor de slachtoffers van de aanslagen van 9/11. Hele bijzondere architectuur en van binnenuit heb je zicht op One World. Vanuit hier gingen we naar Wall Street, maar omdat het weekend was, was hier niet veel te beleven! Wel leuk om te zien en later in de week zijn we hier nog eens terug naartoe gegaan, toen er meer bedrijvigheid was. Een kijkje bij de Charging Bull kon niet ontbreken, maar het bleef bij kijken en langslopen.

Mooi doorkijkje naar de Crystler Building – Wachten op Serena van der Woodsen… 

Hand for scale, deze slices van Artichoke zijn echt fantastisch lekker. 

Next stop: Grand Central Terminal. Hier beleefden we natuurlijk ons Gossip Girl-moment. Wat een waanzinnig gebouw! Als je hier toch in de buurt bent, dan kan een bezoekje aan de Crystler Building ook niet ontbreken. Een van de mooiste wolkenkrabbers in New York vind ik. Wat een markant gebouw! Heerlijk om een beetje rond te dwalen rond Third Avenue en East 42nd Street. Daarna gingen we weer richting ons hotel, maar maakten nog een tussenstop bij Bryant Park. We kochten wat snackjes en bemachtigden een fijn plekje om mensen te kijken. We zagen dat er vlakbij een Artichokes zat, en hier moesten we een slice pizza nemen. Dikke vette aanrader. Daarna zit je echt ramvol, dus één slice per persoon is meer dan genoeg.

The Vessel – High Line. 

Dag 4 | High Line – Little Island – Statue of Liberty 

Vroeg uit de veren, another day in New York City! We haalden bagels en koffie bij Starbucks en liepen richting The Vessel. Wat een eyecatcher van een gebouw! Toen wij er waren, kon je alleen in het gebouw op de begane grond blijven, vanwege veiligheidsredenen. Daarna begonnen we aan een wandeling over de High Line. Een van de leukste dingen in New York vond ik. Wat een relaxte sfeer, mooie architectuur en planten! Het is een park gemaakt rondom een ongebruikt goederen spoor en is 2,33 kilometer lang. Perfect voor een mini-walk door New York dus. Je eindigt de wandeling vlakbij Little Island, een kunstmatig eilandpark in de Hudson River. Mega leuk om hier even een kijkje te nemen!

Chelsea Market en héél lekker Mexicaans eten bij Los Tacos No. 1. 

Liberty Island – Wandelen in het Meat Packing District. 

Vlakbij vind je Chelsea Market, een hele grote indoor market waar je je als foodie helemaal kunt uitleven. Wij haalden nacho’s en burrito’s bij Los Tacos No.1, waar de rij erg lang was. Dat kan maar één ding betekenen: lekkerste Mexicaan ooit. Toevallig liepen we daarna langs Starbucks Reserve Roastery (61 9th Ave), een unieke Starbucks-locatie waar je zeker even een kijkje moet nemen als je toch in de buurt bent. Met een lemonade en een iced coffee – het was immers juni en erg warm in de stad – liepen we weer verder.

Prachtig doorkijkje naar One World – Tip: ga met een ferry als je in New York bent. Of je nu naar het Vrijheidsbeeld gaat of niet, de skyline vanaf het water is spectaculair. 

Je kunt ook in het Vrijheidsbeeld, dit hebben wij niet gedaan.

Aan het eind van de middag stond het Statue of Liberty (met een kaartje via New York City Pass) op het programma. Met de ferry vertrokken we vanaf Whitehall Terminal. Geweldig om de skyline van New York vanaf de boot te zien, een herinnering die niemand ooit nog afpakt. We hebben op Liberty Island misschien wel twee uur naar de skyline gestaard, vol ongeloof. Daarna waren we ook best verrast over de grootte van het Vrijheidsbeeld, wat een unit! Indrukwekkend om te zien. Hartstikke toeristisch natuurlijk, maar ik vond het een mooie toevoeging aan de reis. Daarna kun je nog met de ferry door naar Ellis Island, waar de immigranten vroeger aankwamen. Ook leuk om te zien, maar wederom waren wij meer onder de indruk van de skyline. Het was prachtig weer, dus hier hebben we lekker in de zon gezeten totdat de laatste ferry terugging naar de stad.

Als je in New York bent, moet je een helikoptervlucht doen. Is het duur? Ja. Is het het geld waard? Dubbel en dwars. Ik zou het zo weer doen! 

Dag 5  | Helikoptervlucht – Washington Square Park – Broadway musical

Vandaag was mijn zusje jarig! Wat een festijn, jarig zijn in New York! Ik versierde de hotelkamer en het feest kon beginnen. Met de metro gingen we naar Downtown Heliport op Pier 6, want we gingen een helikoptervlucht boven New York doen. Wat een droom! We betaalden 150 dollar per persoon voor 15 minuten in de lucht. Een behoorlijk bedrag, maar ik zou het zo nog een keer betalen. Wát een ervaring!

Die dag stopten we niet meer met lachen. 

Stooping in West Village – Washington Square Park. 

Tijd om de West Village te ontdekken. We halen een verjaardagscupcake bij Magnolia Bakery op West 11th Street, 401 Bleecker St. Een behoorlijke oude bende, maar wel lekkere cupcakes. Opeten op een bankje in een park in de buurt en daarna liepen we door naar Washington Square Park. Wat is hier veel te kijken! Er hangen hier veel studenten rond, er wordt muziek gemaakt: kortom, je kijkt je ogen uit. De muzikanten begonnen Happy Birthday te spelen voor mijn zusje op aanvraag, te leuk natuurlijk. We aten bij Jack’s Wife Freda, waar iedereen lyrisch over was. Het was lekker en leuk hoor, maar – voor ons – niet per se de moeite waard.

Vandaag namen we ook alvast een kijkje in Central Park, om even sfeer te proeven. ’s Avonds stond de musical Chicago op de planning. Wat een ervaring! Als je van musicals houdt, dan is het wel echt heel leuk om in New York op Broadway een show mee te pakken.

Lekkerste koekje dat je ooit gaat eten: bij Levain Bakery – Must do: fietsen door Central Park. 

Dag 6 | Walking tour – Central Park – Empire State Building

De dag begon met een free walking tour vanuit ons hotel (Pod Times Square). We pakten de metro en stopten bij Levain Bakery (de originele locatie: 167 W 74th St). Geloof me: hier wil je een koekje kopen. Beste chocolate chip cookies ever! We liepen een stuk door Central Park, langs het John Lennon Memorial en bij The Plaza Hotel stopte de tour. We namen daarna even een kijkje in de Apple Store, even afkoelen, naar de wc en telefoon opladen. Daarna gingen we voor missie Burger King remake foto! Onze vader is vroeger in NY geweest en had hier een foto in Central Park met een hele stapel Burger King hamburgers. Nadat deze missie eindelijk gelukt was en inmiddels in het noorden van Central Park waren geëindigd, pakten we hier een Citibike om te fietsen in Central Park. Dikke tip om dit te doen trouwens, echt mega leuk. Tip: ga voor een dagpas! Daarna bezochten we de MET steps, very Gossip Girl!

Lunchen met Burger King in Central Park – De traptreden van the MET zijn bijna iconischer dan het museum. 

Uitzicht vanaf Empire State Building – Times Square. 

Het avondprogramma begon: op naar Empire State Building (met een kaartje via New York City Pass). De experience naar de top is al geweldig en ook het uitzicht vanaf boven is echt adembenemend. We kozen weer voor een tijdslot wanneer het donker zou worden, dus dat je best of both worlds hebt. Erg druk en vechten voor een plek, maar als je die eenmaal hebt bemachtigd, kun je uren staren naar de city that never sleeps. ’s Avonds liepen via het altijd drukke Times Square weer terug. Niet onze favoriete plek in New York, maar omdat ons hotel er vlakbij zat, waren we steeds genoodzaakt om hierlangs te lopen.

Heerlijke bagels bij Modern Bread & Bagels – Een paar uurtjes naar American Museum of History. 

Dag 7 | American Museum of History – Central Park – Ellen’s Stardust

Laat naar bed zit er niet bij als je in New York bent, want je bent kapotmoe van het lopen en je wil ’s ochtends gewoon vroeg eruit. Dat deden we op dag 7 dan ook. We namen de metro richting American Museum of History (kaartje via New York City Pass) en streken eerst nog neer bij Modern Bread & Bagels (472 Columbus Ave), waar we echt méga lekkere bagels aten. Hier zit je heel wat uurtjes vol van! Daarna struinden we een paar uurtjes rond in het museum. Leuk om te zien, maar voor ons niet per se een must see. Deze zou ik dus de volgende keer overslaan! We haalden een refreshment voor onderweg – iedereen loopt hier met lemonades over straat – en dronken deze op in Central Park terwijl de eekhoorns zowat over ons heen vlogen.

Ik geloof dat we iedere dag een hamburger hebben gegeten, oeps! 

We besloten nog lekker rond te lopen en eindigden uiteindelijk bij Madison Square Park. ’s Avonds aten we bij Ellen’s Stardust, een restaurant waar de bediening tussendoor musicalnummers zingt. Wat een spektakel, zeker leuk als je van musicals houdt en het niet erg vindt om even in de rij te staan.

Ontbijten in Bryant Park – SUMMIT One Vanderbilt. 

Dag 8 | Bryant Park – SUMMIT One Vanderbilt

De laatste dag in New York. Wat vliegt de tijd. We begonnen de dag in Bryant Park met een koffie en een croissantje. Nog even dit moment in ons opnemen. Daarna liepen we door naar SUMMIT One Vanderbilt, een nieuw observation deck in New York. Erg Instagramwaardig met grote zilveren ballen, hoge plafonds en overal spiegels. Het is écht een belevenis om hier te zijn! Het uitkijkpunt ligt op een hoogte van 305 meter en biedt een uniek uitzicht op omliggende bezienswaardigheden, zoals het Empire State Building, Central Park en Crystler Building. Iedereen is vooral gefocust op wat er binnen gebeurt, waardoor er bij ons buiten niemand zat. Dat zorgde ervoor dat we nog een uur op een bankje in alle rust naar het uitzicht over New York hebben kunnen kijken. Tip: ga ook even naar de wc, want dit is by far de wc met het coolste uitzicht OOIT. Neem ook een zonnebril mee, want door alle spiegels is het hier fel licht! En zorg dat je een broek aan hebt een geen rokje, want: overal spiegels. Voor een meerprijs (het Ascent pakket) kun je met een lift naar de top van het gebouw. Zodra de lift de top heeft bereikt, blijf je hier een paar minuten en dan ga je weer terug. We hadden op internet gelezen dat dit niet per se de moeite waard was, dus hebben we deze geskipt.

Is SUMMIT One Vanderbilt de moeite waard? Ja, ik vond van wel. Ondanks de drukte binnen en iedereen die een perfecte foto wil maken in dit Instagram-walhalla, is het uitzicht echt spectaculair. En de spiegelruimte vond ik echt héél vet. Daarna streken we nog één keer neer bij Shake Shack voor de laatste burger van de week. Zo lekker. Tijd om terug te lopen richting ons hotel. We besloten, voordat we met de metro terug naar JFK gingen, nog even naar The Hudson River te lopen. Daar kom je door W 42nd St (de straat van ons hotel) af te lopen richting het water. Daar hebben we nog even op een bankje gezeten, genoten van het uitzicht en het laatste uurtje in New York. Tijd om onze koffers op te halen in het hotel en de metro te pakken richting het vliegveld. Dit was een reis om nooit te vergeten.

Hotel in New York

Een hotel kiezen in New York is hartstikke moeilijk. Want: welke locatie in New York is het best voor je hotel? En welk hotel in New York kies je dan? Wij sliepen in Pod Times Square, zoals de naam al zegt, vlak bij Times Square. Het is een nieuw hotel, waardoor de kamers goed geïsoleerd zijn. Je hoort niks van de drukke straten of de andere hotelgasten. De kamers zijn klein, maar je bent er toch alleen maar om te slapen. Het personeel is onwijs aardig, de kamers zijn netjes en schoon en de bedden waren fijn. Het leukste aan dit hotel? Wij hadden een kamer met een geweldig uitzicht op de skyline van New York!

Qua locatie zit je heel centraal in New York. Je zit sowieso dichtbij een metrostation (Times Square – 42 st en 50 st), maar je zit ook op steenworp afstand van Times Square en Broadway, Bryant Park, the Vessel en the Shed en de High Line. Voor alle andere bezienswaardigheden kun je makkelijk de metro pakken. Ik zou zo weer een kamer boeken in Pod Times Square!

Ben jij al eens in New York geweest? 

Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. Yvonne Slag
    8 april 2024 / 13:52

    Wat een leuke tips, dank je wel.
    Konden jullie met de New York City Pass van te voren een tijdslot reserveren bij alle bezienswaardigheden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *