Tips voor je citytrip naar Parma

citytrip parma

Ga je binnenkort op citytrip naar Parma? Een perfecte keuze als je het mij vraagt. Parma is een geweldige stad voor een korte citytrip. Deze stad is misschien niet de eerste Italiaanse stad waar je aan denkt, maar geloof mij: hier wil je heen! Parma heeft me, net als Bologna, ontzettend verrast.

Parma is een stad gelegen in Emilia-Romagna. Parma is van oorsprong een industriestad en vooral van belang voor de voedselindustrie. Wie Parma zegt, zegt Parmezaanse kaas en parmaham. Je mag Parma dan ook niet verlaten zonder deze twee producten geproefd te hebben. Geloof me: dat is niet zo moeilijk, want deze twee producten staan op iedere menukaart van elk restaurant van de stad.

De stad Parma is geen stad als Rome waar je dagenlang cultuur kunt snuiven, omdat de stad zo groot is. Dat is Parma niet. Daarom is deze stad perfect geschikt voor een korte citytrip! Parma heeft een historisch centrum waar een aantal bezienswaardigheden zijn. Maar Parma is vooral een stad waar je heerlijk kunt eten en drinken. In dit blog lees je welke bezienswaardigheden je niet over mag slaan en waar we gegeten hebben.

Parma is een stad die nog onontdekt lijkt door toeristen. Toen wij de stad bezochten (september 2022), hadden we het idee dat wij de enige toeristen waren. Ik wilde een magneet kopen, maar ik kon nergens een winkel vinden waar ze deze verkochten. Dat zegt genoeg, toch? Daardoor is de sfeer in de stad heel relaxed. Geen obers die je op terrassen trekken of mensen die spulletjes aan je willen verkopen. Mocht je houden van een rustige stad die wel bruist (er is genoeg te doen en te beleven in Parma namelijk!), dan moet je hier zijn. De perfecte stad voor fijnproevers en cultuursnuivers!

Wat te doen in Parma?

Stadswandeling in Parma

Een stadswandeling is de perfecte manier om een stad te verkennen. Daarom zochten wij naar een stadswandeling! Je wordt langs alle bezienswaardigheden van Parma geleid. 24 punten zorgen ervoor dat je meer te weten komt over hoe de rijke eetcultuur van de stad doorheen de eeuwen tot stand is gekomen. De route is ongeveer 4 kilometer en daarna heb je echt een heel groot deel van de stad gezien.

Klik hier om de stadswandeling in Parma te downloaden.

Palazzo della Pilotta

Als je naar het 16e eeuwse Palazzo della Pilotta kijkt, valt er meteen iets op: het gebouw is onafgewerkt. Dat komt door zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het palazzo vind je onder meer het Museo archeologico nazionale en de Biblioteca Palatina. Het groene en heraangelegde Piazza della Pace ligt ernaast, een druk bezocht plein waar je even kunt zitten om alles in je op te nemen. Wandel onder de eeuwenoude bogengalerij, echt prachtig!

Cattedrale di Parma

Een van de pronkstukken van de stad is de Cattedrale di Parma, dat op het Piazza del Duomo staat. Als je de kathedraal bezoekt, word je begroet door twee marmeren leeuwen. Een bezoek aan de kathedraal is gratis. Loop ook een rondje om de kathedraal heen, erg indrukwekkend!

Baptisterium Parma

Op het Piazza del Duomo staat ook Baptisterium Parma, onmogelijk te missen! Toen wij er waren (september 2022) stond het gebouw helaas gedeeltelijk in de steigers. Deze bijzondere achthoekige doopkapel is gemaakt van roze marmer uit Verona. Ben je een echte kunstliefhebber, dan kun je ook naar binnen. Een bezoek aan deze doopkapel kost 10 euro per persoon.

Basilica di Santa Maria della Steccata

Ook om deze basiliek kun je niet heen; dit gebouw staat op een centraal punt in Parma. Je kunt hier gratis even een kijkje nemen. Het interieur bevat kunst van zowel lokale artiesten als buitenlandse kunstenaars. In de crypte van vind je de graftombes van twee families die vele eeuwen aan de macht waren in Parma.

park parma

Cittadella Park

La Cittadella Park is een militair fort in de vorm van een vijfhoek, met wallen en een slotgracht. Een park waar families bij elkaar komen en waar kinderen met elkaar spelen. Het pad heeft fijne wandelpaden en er wordt hier ook veel gesport. Met bordjes worden er ook kilometers aangegeven, waardoor het park ook veelvuldig wordt gebruikt door hardlopers. Het park ligt een beetje uit het centrum, maar daardoor juist extra leuk, want hier komen veel locals en je slentert op de weg er naartoe door de mooie woonwijken van Parma.

Parco Ducale

Een prachtig park met een Engelse tuin op een steenworp afstand van het centrum van Parma. Per toeval belandden we in Parco Ducale, toen we – wederom per ongeluk – op de campus van de Universiteit van Parma struinden. De universiteit grenst aan dit enorme park, en dat zorgt ervoor dat hier veel studenten aan het chillen zijn. Het park ligt dicht bij Palazzo della Pilotta, aan de andere kant van de Ponte Verdi, die de rivier de Parma overspant. In de noordoostelijke hoek staat het 16ee-eeuwse Palazzo Ducale. Heel leuk om hier even doorheen te wandelen!

Cultuur snuiven in Parma

Hou je van musea? Dan ben je in Parma aan het juiste adres. Er zijn verschillende musea in Parma waar je terechtkunt.

  • Galleria Nazionale – Een kunstgalerie waar je onder meer werken van Leonardo da Vinci, Parmigianino, Ludovico Carracci en Beato Angelio kunt bewonderen.
  • Museo Casa natale Arturo Toscanini – Arturo Toscanini was een Italiaanse dirigent, geboren in Parma. Hij was onder meer dirigent van de New York Philharmonic. In dit museum leer je alles over deze bijzondere man.
  • Palazzo Del Governatore – Dit gebouw staat op Piazza Garibaldi. Het gebouw is een prestigieuze plek voor moderne en hedendaagse kunst waar, naast de programmering van tijdelijke tentoonstellingen, belangrijke initiatieven zoals workshops, kunstenaarsresidenties en workshops plaatsvinden.
  • Museo Glauco Lombardi – Dit museum werd opgericht op initiatief van Glauco Lombardi en stelt een prestigieuze collectie kunst en historische voorwerpen tentoon over Maria Luigia van Habsburg en haar eerste echtgenoot Napoleon Bonaparte; belangrijke werken en documenten over het hertogdom Parma in de 18e en 19e eeuw worden ook door het museum bewaard.
  • Museo Diocesano – Dit kleine museum toont op chronologische volgorde de geschiedenis van het christendom in de stad. Verschillende beelden die ooit de doopkapel sierden, zijn hier nu te zien.
  • Museo Archeologico Nazionale di Parma – Het Nationaal Archeologisch Museum van Parma is een van de oudste musea in Italië: het museum is opgericht in 1760 om het kostbare materiaal van de opgravingen van de Romeinse stad Veleia te huisvesten. Het is gedurende meer dan twee eeuwen verrijkt met de verwerving van Egyptische, Etruskische en Romeinen, maar bovenal is het sinds de oprichting een referentiepunt geweest voor archeologisch onderzoek in het hertogdom.

Leuke restaurants in Parma

Da Pepèn 

In een donker steegje dat je normaal gesproken straal voorbij zou lopen, zit dé panini tent van Parma: Da Pepèn . Alle locals weten deze plek te vinden. De specialiteit is Pesto di Cavallo Crudo: paardentartare met een pittige salsa. In eerste instantie zou ik dit nooit bestellen, maar het was héél erg lekker! We bestelden ook nog de carciofa (artisjokharten met ricotta, spinazie en Parmezaanse kaas). Verwacht geen fotogeniek eten, maar beide gerechten waren echt onvoorstelbaar lekker! Tip: bezoek deze hotspot net voor sluitingstijd, het kan hier namelijk héél druk zijn!

Vicolo Sant’Ambrogio, 2/C

Le Malve

Zin in een aperitivo in Parma? Dan moet je in deze straat zijn. Wij belandden bij Le Malve, in een zijstraatje van Piazza Giuseppe Garibaldi, want daar was het druk! En dat is meestal een goed teken. We bestelden een heerlijke plank vol lekkers en ook een Aperol Spritz kon niet ontbreken. In deze straat kun je heerlijk mensen kijken, iedereen komt hier naartoe om te borrelen!

Str. Luigi Carlo Farini, 12 

Il Tribunalino

De place to be voor aperitivo in Parma is Str. Luigi Carlo Farini. Naast Le Malve belandden we de tweede dag in dezelfde straat, maar dan bij Il Tribunalino. We bestelden een spritz, en kregen lekkere broodjes met prosciutto di Parma erbij. Wat een feest!

Str. Luigi Carlo Farini, 29

Trattoria del Tribunale

We hadden nergens gereserveerd, maar we belandden bij Trattoria del Tribunale, een heel leuk zijstraatje van Str. Luigi Carlo Farini. Het was hier druk, dus wat ons betreft wederom een goed teken om hier plaats te nemen. Vooraf bestelden we meloen met prosciutto di parma. Daarna nam ik risotto met Parmezaanse kaas. En dat was heel. veel. kaas. Tsja, we bestonden aan het eind van onze trip voor 80 procent uit prosciutto di parma en Parmezaanse kaas. Lekker hoor!

Vicolo Politi, 5

Cardinal Bar 

Om de hoek bij de Baptisterium van Parma (Battistero di Parma) vind je Cardinal Bar. De perfecte plek als je koffie wil drinken en een broodje of panini wil eten. Voor 5 euro eet je hier een lekker broodje in een leuk straatje!

Str. Duomo, 5a 

Overnachten in Parma

Wij verbleven in Hotel Century, een hotel dat vlak bij het station van Parma ligt. Een prima hotel op loopafstand van de stad. De kamers waren prima; niets bijzonders, maar wel schoon en rustig. Perfect voor een citytrip dus. Het ontbijt was precies wat we nodig hadden: koffie met wat zoets om de dag mee te beginnen. Bekijk hier alle hotels in Parma.

Ben jij al eens in Parma geweest?

Volg:
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *