Tips voor Yosemite National Park

yosemite national park tips

Ben jij van plan om een roadtrip door West-Amerika te maken? Dan mag een bezoek aan Yosemite National Park niet ontbreken. Hier vind je alles wat je moet weten en tips voor Yosemite National Park.

Laatste update: december 2023

Waarom Yosemite National Park bezoeken?

Yosemite National Park, gelegen in de staat Californië, is een juweeltje in het Amerikaanse parklandschap. Dit UNESCO-werelderfgoed staat bekend om zijn indrukwekkende granieten rotsformaties, zoals El Capitan en Half Dome. Avonturiers van over de hele wereld trekken naar dit park om te wandelen, klimmen en genieten van de ongerepte natuur. Yosemite National Park werd voor het eerst beschermd in 1864 en staat vooral bekend om zijn watervallen, maar binnen zijn bijna 3.100 vierkante kilometer vind je diepe valleien, grote weiden, eeuwenoude gigantische sequoia’s, een uitgestrekt natuurgebied en nog veel meer.

Beste reistijd Yosemite NP

De beste tijd om Yosemite te bezoeken is tijdens de lente (april tot juni) en de herfst (september tot oktober). Tijdens deze seizoenen vermijd je de drukte van de zomer, en kun je genieten van mild weer en de spectaculaire watervallen die op hun hoogtepunt zijn. In de winter biedt Yosemite een betoverend sneeuwlandschap, maar sommige wegen en paden kunnen dan gesloten zijn. In de zomer is het warm en droog en kunnen de watervallen uitgedroogd zijn, zonde om rond deze tijd Yosemite te bezoeken dus!

Ik ben twee keer in Yosemite National Park geweest: een keer in mei en een keer in september. Allebei perfecte maanden om Yosemite NP te bezoeken.

Tioga Road

Tioga Road is een schilderachtige route door Yosemite die je naar de oostelijke ingang van het park brengt. Een route die je absoluut wil rijden! Deze route biedt adembenemende uitzichten op de bergen, meren en alpiene weiden. Deze weg is meestal geopend van eind mei tot eind oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. Houd hier rekening mee in je reisschema. Houd de website van Yosemite National Park in de gaten voor updates.

Wat kost een bezoek aan Yosemite?

Voor Yosemite National Park betaal je $35 per auto. Je ticket is dan 7 dagen lang geldig. Als je van plan bent meerdere nationale parken in de Verenigde Staten te bezoeken, is de America The Beautiful Pass een slimme investering. Met deze jaarlijkse pas heb je toegang tot meer dan 2.000 federale recreatiegebieden, waaronder Yosemite. De pas kost 80 dollar en kun je al in Nederland bestellen, zodat je goed voorbereid op reis gaat.

Hoeveel dagen in Yosemite NP?

Om Yosemite National Park volledig te ervaren, raden we aan om minstens 3 tot 4 dagen uit te trekken. Dit geeft je voldoende tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te verkennen, verschillende wandelingen te maken en te genieten van de rust en sereniteit van de natuur. Wij zijn 2 nachten en dus 3 dagen gebleven in Yosemite NP, maar een extra dag was geen straf geweest!

camp curry

Overnachten in Yosemite National Park

Binnen Yosemite zijn er verschillende accommodatiemogelijkheden, variërend van campings tot historische lodges. Yosemite is een populair National Park, ook onder de Amerikanen. Accommodaties zitten snel vol. Boek je verblijfplaats dan ook zo snel mogelijk! Wij verbleven in de Valley zelf, in Curry Village. Dit is een grote camping met canvas tenten. Een leuke ervaring en een perfecte uitvalsbasis om Yosemite National Park te verkennen. Curry Village ligt in het hart van Yosemite National Park en vanuit hier kun je met de shuttlebus overal komen. Het is handig om in het National Park te overnachten, want de rijen voor de toegangspoort van Yosemite kunnen erg lang zijn.

In Curry Village heb je een paar plekken waar je kunt eten, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen eten mee te nemen! In de tenten is geen keukengerei, maar dit kun je natuurlijk zelf meenemen.

Bekijk hier nog meer overnachtingsmogelijkheden in Yosemite

yosemite falls hike

Yosemite Falls trail. 

Hiken in Yosemite National Park

Een van de leukste activiteiten in Yosemite is wandelen. Er zijn paden voor alle niveaus, van eenvoudige wandelingen tot meerdaagse trektochten. Populaire wandelingen zijn de Mist Trail naar Vernal en Nevada Falls, de Yosemite Falls Trail en de John Muir Trail. Vergeet niet om je vooraf goed voor te bereiden met de juiste uitrusting en voldoende water. Mooie wandelingen in Yosemite National Park zijn:

 • The Mist Trail

De Mist Trail is een van de klassieke en populairste wandelingen van Yosemite. Hoewel veel mensen via dit pad naar de top van Vernal Fall of Nevada Fall (of helemaal naar de top van Half Dome) wandelen, zijn er veel tussenliggende stops waar je kunt omdraaien en je wandeling kunt verkorten. Tip: neem een regenjas mee, die heb je nodig!

 • Yosemite Falls Trail 

De Yosemite Fall is de hoogste waterval van Noord-Amerika en één van de drukst bezochte plekken van het park. De Lower Yosemite Falls Trail is een makkelijke rondwandeling van 1,9 kilometer brengt je aan de voet van de waterval. Je kunt er nog voor kiezen om te gaan voor de Upper Yosemite Falls. De totale route is dan ongeveer 12 kilometer. Een pittige wandeling, want je stijgt zo’n 800 meter. Je kunt er ook voor kiezen om halverwege om te draaien – dit hebben wij gedaan. En dat leverde ook fantastische vergezichten op. Absoluut de moeite waard!

 • Yosemite Valley Loop Trail 

De Yosemite Valley is het centrale deel van het park en ligt ingeklemd tussen de omringende bergtoppen. Door de hele vallei heen ligt een grote wandeling met niet te veel hoogteverschillen. De totale route van deze Yosemite Valley Loop Trail is ruim 18 kilometer en brengt je door de grote weides, bossen en langs de Merced rivier. Je kunt ook een short loop nemen. De wandeling start bij halte 6 van de shuttlebus. Als je logeert in Camp Curry kun je ook wandelen naar het vlonderpad. Perfect voor nog een kleine avondwandeling na het eten.

Bekijk hier alle wandelingen in Yosemite National Park

Olmsted point – Tenaya Lake. 

Uitzichtpunt Glacier Point. 

Uitzichtpunten Yosemite National Park

Yosemite staat vol met ongelooflijke uitzichtpunten waar je kunt genieten van adembenemende panorama’s. Tunnel View biedt een iconisch zicht op El Capitan, Bridalveil Fall en Half Dome. Glacier Point geeft je een panoramisch uitzicht op Yosemite Valley en de omliggende bergen.

 • Tunnel View: Dit iconische uitzichtpunt ligt aan de westelijke ingang van Yosemite Valley en biedt een panoramisch uitzicht op enkele van de meest herkenbare kenmerken van het park, waaronder El Capitan, Half Dome en Bridalveil Fall. Het is vooral spectaculair bij zonsopgang en zonsondergang
 • Glacier Point: Gelegen aan de zuidelijke rand van Yosemite Valley, biedt Glacier Point een adembenemend uitzicht op Half Dome, Yosemite Falls, en de High Sierra. Je kunt hier met de auto komen en biedt uitzicht op de vallei vanaf meer dan 2.000 meter boven zeeniveau.
 • Taft Point: Deze plek biedt een spectaculair uitzicht op El Capitan en Yosemite Valley. Het meest opvallende kenmerk van Taft Point is de beroemde “fissures,” enorme spleten in de rotsen waar moedige bezoekers over kunnen lopen (met de nodige voorzichtigheid).
 • Olmsted Point: Dit uitzichtpunt, gelegen aan de Tioga Road (let op: deze weg is niet het hele jaar open!), biedt een prachtig zicht op Half Dome en Tenaya Canyon. Het is ook een geweldige plek om de schilderachtige Tioga Pass te verkennen.
 • Sentinel Dome: Sentinel Dome ligt in de buurt van Glacier Point en biedt een 360-graden panoramisch uitzicht op het park, inclusief Half Dome, El Capitan, en de omliggende bergen. Het is een korte maar steile wandeling naar de top.
 • Washburn Point: Een ander uitzichtpunt aan de Glacier Point Road, Washburn Point biedt een geweldig uitzicht op de omringende granieten formaties en de vallei hieronder.
 • Artist Point: Dit uitzichtpunt in Yosemite Valley kijkt uit op Upper and Lower Yosemite Falls en biedt een schilderachtig uitzicht op het beroemde Bridalveil Fall.
 • Pohono Bridge: Dit is een minder bekend uitzichtpunt, maar biedt een prachtig uitzicht op El Capitan en de Merced River. Het is vooral mooi bij zonsondergang.
 • Mono Lake Vista: Als je de oostkant van Yosemite bezoekt, biedt het Mono Lake Vista Point een geweldig uitzicht op het unieke Mono Lake en de omliggende landschappen.

californie yosemite

Rotsformaties in Yosemite

Half Dome (2693 meter)
Deze gladde halve koepel is het meest markante herkenningspunt van Yosemite Valley. De rots torent 1200 meter boven de bodem van de vallei uit, en kan worden gezien vanuit het oostelijke deel van de vallei, en vanaf Glacier Point. Ervaren hikers beschouwen het beklimmen van Half Dome als de ultieme hike van dit park. Voor deze zeer zware tocht moet je ongeveer 12 uur uittrekken. Om de Half Dome hike te doen, heb je een permit nodig. Wist je dat het logo van The North Face gebaseerd is op de Half Dome?

El Capitan (2307 meter)
Deze grootste granieten monoliet ter wereld domineert het westelijke gedeelte van de vallei. De rots is erg populair bij ervaren klimmers. El Capitan ligt tegenover Bridalveil Fall, en je kan deze rots, die 900 meter boven de vallei uittorent, het best bekijken vanuit het uiterste westen van Yosemite Valley.

Cathedral Rock (2023 meter)
Cathedral Rock is een indrukwekkende rots aan de oostzijde van de vallei, tegenover El Capitan. De vorm ervan doet denken aan een Gothische kathedraal. Direct achter Cathedral Rock staan twee smalle, granieten kolommen, met een diameter van 60 tot 90 meter, dit zijn de Cathedral Spires (1863 meter). De indiaanse naam voor deze groep is Poosenachucka, dat betekent grote geheime eikelbergplaats.

Watervallen

Een van de grootste trekpleisters van Yosemite National Park is de overvloed aan watervallen. Enkele van de meest opvallende zijn Yosemite Falls, Bridalveil Fall, Vernal Fall en Nevada Fall. Ze zijn het meest indrukwekkend in het voorjaar wanneer de sneeuw smelt en het smeltwater voor spectaculaire stromen zorgt.

 • Yosemite Falls: Yosemite Falls is een van de hoogste watervallen in Noord-Amerika en de hoogste in het park. Het valt in drie delen: Upper Yosemite Fall (440 meter), Middle Cascades (206 meter), en Lower Yosemite Fall (98 meter). Het is een iconische bezienswaardigheid in Yosemite en is vooral indrukwekkend tijdens het voorjaar wanneer het smeltwater van de bergen zorgt voor een krachtige stroom.
 • Bridalveil Fall: Bridalveil Fall is een andere bekende waterval in het park. De waterval is ongeveer 188 meter hoog en is het hele jaar door te bewonderen.
 • Vernal Fall: Vernal Fall is een prachtige waterval die ongeveer 97 meter hoog is. Het is een populaire wandelbestemming en is bereikbaar via de Mist Trail. De waterval heeft zijn naam te danken aan de mist die ontstaat wanneer het water naar beneden valt.
 • Nevada Fall: Nevada Fall is gelegen stroomopwaarts van Vernal Fall en is ongeveer 181 meter hoog. Het is ook bereikbaar via wandelpaden en biedt een adembenemend uitzicht op de vallei.
 • Illilouette Fall: Illilouette Fall is een kleinere waterval in vergelijking met sommige van de anderen in het park. Het is ongeveer 50 meter hoog en bevindt zich aan de Illilouette Creek.
 • Wapama Falls: Wapama Falls is gelegen in het Hetch Hetchy Valley-gedeelte van het park. Het heeft een hoogte van ongeveer 137 meter en is toegankelijk via een wandelpad.
 • Ribbon Fall: Ribbon Fall is een seizoensgebonden waterval en wordt beschouwd als een van de hoogste ononderbroken watervallen in Noord-Amerika. De waterval kan een hoogte bereiken van ongeveer 488 meter tijdens het voorjaar, maar kan in de zomer opdrogen.

Vervoer Yosemite National Park

De Yosemite Valley kan in de maanden juni, juli en augustus behoorlijk druk zijn. De vallei wordt in de zomer overspoeld met dagjesmensen. Parkeren is daardoor lastig. Je kunt in de vallei het best parkeren als je heel vroeg bent, of juist wat later op de dag als de meeste mensen weg zijn. Mijn tip zou zijn: zorg dat je in de Valley logeert, zodat je nergens met de auto naartoe hoeft. Binnen het park kun je gebruikmaken van de gratis shuttlebussen om je te verplaatsen tussen de belangrijkste bezienswaardigheden.

Yosemite NP toegangen

Yosemite National Park heeft vier hoofdtoegangen die bezoekers toegang geven tot verschillende delen van het park.

 1. South Entrance (Zuidelijke Ingang): De zuidelijke ingang van Yosemite ligt bij het stadje Oakhurst, Californië, en is bereikbaar via Highway 41. Deze ingang geeft toegang tot de schilderachtige Wawona-area en Mariposa Grove, waar je de indrukwekkende reuzensequoia-bomen kunt bewonderen. Het is ook een van de toegangspunten tot Yosemite Valley.
 2. Arch Rock Entrance (Ingang bij Arch Rock): Deze ingang bevindt zich aan de westkant van het park, en je kunt hier komen via Highway 140. Deze ingang biedt toegang tot de Merced River Canyon en de schilderachtige vallei van Yosemite, met inbegrip van El Capitan, Bridalveil Fall, en Half Dome.
 3. Big Oak Flat Entrance (Ingang bij Big Oak Flat): De Big Oak Flat Entrance bevindt zich in het noordwesten van het park en is bereikbaar via Highway 120. Deze ingang leidt naar Tuolumne Meadows, een hooggelegen gebied met weiden, meren, en prachtige uitzichten op de High Sierra. Het is ook een toegangspunt tot Yosemite Valley.
 4. Tioga Pass Entrance (Tioga Pass Ingang): Deze ingang is gelegen aan de oostkant van Yosemite en biedt toegang tot de spectaculaire Tioga Road. Deze weg brengt je naar hoge berggebieden, zoals Olmsted Point, Tenaya Lake, en biedt toegang tot de oostelijke zijde van het park en Mono Lake. De Tioga Pass Entrance is echter seizoensgebonden en is meestal alleen geopend van eind mei of juni tot de eerste sneeuwval, meestal in oktober of november. Deze weg neem je vaak als je op doorreis bent naar Death Valley.

Tips voor een bezoek aan Yosemite National Park

 • Als je wilt overnachten in het park zelf of in de nabije omgeving, dan is het handig om zo vroeg mogelijk te reserveren.
 • Vanaf september/oktober worden steeds meer wegen en voorzieningen gesloten. De watervallen staan (nagenoeg) droog. Het park staat niet bekend om mooie herfstkleuren. Het is in deze periode wel erg rustig in het park.
 • Tijdens de winter wordt met name de Badger Pass Ski Area bezocht. Veel gebieden zijn dan niet bereikbaar.
 • Tijdens de lente, als de sneeuw begint te smelten, bereikt de hoeveelheid water z’n hoogtepunt. Vooral van april tot juni zijn de watervallen op hun mooist. Voor de plantengroei is dit niet de beste tijd.

Wil je helemaal goed voorbereid op reis gaan? Bestel dan alvast Lonely Planet Yosemite, Sequoia & Kings Canyon National Parks

Ben jij al eens in Yosemite National Park geweest? 

 

Volg:

1 Reactie

 1. 20 december 2023 / 19:31

  Wat een prachtig artikel zeg, zeker eens het overwegen waard om naartoe te gaan, zet het maar op mijn lijstje om een keer te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *