Van Brabants dorpsmeisje naar Utrechtse chick?

Ik woon nu alweer meer dan twee maanden op kamers in Utrecht. Best wel een verschil als je kijkt waar ik vandaan kom. Ik kom uit een klein dorpje vlakbij Breda, in Noord-Brabant dus. Benieuwd naar mijn ervaringen en de verschillen van het wonen in een grote stad? Lees dan verder! 

❤ Treinstations
Ik ben dus opgegroeid in een klein dorpje. Gemoedelijk en gezellig, maar tegelijkertijd ook super onhandig. Daar kwam ik achter toen ik een relatie kreeg met mijn vriend die in Maastricht woont. Hoezo, onhandig? Nou, het duurt minimaal een half uur voor je bij een treinstation in de buurt komt. Super irritant natuurlijk. Mensen die in een dorp wonen zullen dit wel herkennen. In Utrecht is dit niet het geval. Ik woon 5 minuten lopen van station Overvecht vandaan en binnen 10 minuten fietsen sta ik midden in de stad. Ideaal!

❤ Hardlopen
Als ik in mijn dorpje ga hardlopen, kom ik misschien één of twee hardlopers tegen in de polder. Als ik in Utrecht ga hardlopen, kom ik er tientallen tegen. Wat een verschil! Bovendien raak je er ook nog eens door gemotiveerd. Ik probeer altijd mensen die voor me lopen in te halen. Meestal lukt dat niet, want die rennen twee keer zo snel als ik, maar hey, ik heb het in ieder geval geprobeerd. Ook overal zijn mensen aan het bootcampen in groepjes. Echt super leuk om te zien!

❤ Bruisend leven
Het grootste verschil van wonen in de stad is toch wel dat het allemaal nog zo bruisend is, ook al is het elf uur ’s avonds. Als je in mijn dorp om 11 uur ’s avonds buiten loopt, kom je als je geluk hebt een paar mensen tegen die zat uit de dorpskroeg komen, of nog iemand die zijn hond aan het uitlaten is, maar dat was het dan wel. In Utrecht fietsen overal nog studenten, zijn er een heleboel leuke plekken waar je gezellig wat kunt drinken en zijn mensen lekker aan het uiteten. Gezelligheid!

❤ Drukte
Als je wel eens op Utrecht Centraal bent geweest, weet je hoe druk het daar kan zijn. In het begin werd ik er helemaal gek van! Al die mensen die net te langzaam lopen of die zigzaggend door iedereen heen gaan en tegen je trolley aanlopen, grrr! Nu zie ik het eigenlijk al niet meer. Je went eraan! Ik focus me gewoon altijd op het spoor waar ik naartoe moet en de rest zie ik al niet meer. ;)

❤ Overal lekkere restaurantjes
Waar ik woon heb je misschien twee leuke restaurantjes waar je naartoe kunt gaan (maar dat doe ik eigenlijk nooit). In Utrecht kun je bijna gewoon niet kiezen waar je nu weer naartoe moet gaan. Overal hippe tentjes waar je kunt chillen en lekker kunt eten. Ik kan er wel aan wennen hoor!

❤ Kleding
Mensen kijken je niet raar aan als je net even anders gekleed bent dan ‘normaal’. Ik wilde in mijn dorp een keer mijn grote hoed (klik) opzetten, maar toen zag ik mezelf al zitten in de bus naar Breda.. Uhhh laten we dat maar niet doen. I know, ik zou het gewoon moeten doen, maar toch houdt iets me tegen. In de stad heb je daar helemaal geen last van.

❤ Accent
Ja, je kunt horen dat ik uit Brabant kom, want ik heb een zachte g en géén harde r. And you know what? I’m proud of it! Natuurlijk krijg ik er vragen over (of eigenlijk meer opmerkingen): “Oh, jij komt zeker uit Brabant? Ja, dat kun je wel horen.”

❤ Gedag zeggen
Een van de eerste dingen die me opviel van toen ik in Utrecht ging wonen: niemand groet elkaar op straat. Hier in het dorp wel en dat vind ik eigenlijk wel wat hebben. In de stad is iedereen in zichzelf gekeerd en kijkt niemand naar elkaar heb ik altijd het idee. Ook prima, maar wel heel anders!

Of ik nu een echte stadse ben geworden in twee maanden tijd? Nou, nee hoor. Ik wacht nog steeds netjes met oversteken bij de verkeerslichten en soms vind ik het verschrikkelijk irritant dat er ’s avonds laat nog herrie buiten is. Aan de andere kant vind ik de stad wel heel erg leuk, omdat er altijd iets te doen is.

Waar woon jij, in een dorp of in een stad? En wat vind je daarvan? Ik ben benieuwd!

Liefs van Tedje

Volg:
Delen:

32 Reacties

 1. 28 oktober 2014 / 07:18

  Ik woon in Nieuwegein, niet zo ver bij Utrecht vandaan dus. Maar ik vind het heerlijk om in Utrecht te studeren met alle gezelligheid!

 2. 28 oktober 2014 / 07:31

  Ah wat een heerlijk artikel, vooral dat groeten vind ik in dorpen zo ongelooflijk leuk! Dat ben ik amper gewend, maar het voelt al warmer :)

 3. 28 oktober 2014 / 08:58

  Wat een super leuk en herkenbaar artikel. Ik kom uit Zuid-Limburg en woon alweer ruim 3,5 jaar in de grote stad. heel groot verschil, maar ik zou niet meer anders willen!

 4. 28 oktober 2014 / 09:02

  Ik woon vlak bij Utrecht, vind het een heerlijke stad ! <3

 5. 28 oktober 2014 / 09:25

  Wat leuk om dit te lezen! Ik woon in een dorp maar gelukkig wonen we dichtbij een grote stad dus daar ben ik eigenlijk meer te vinden haha.

 6. 28 oktober 2014 / 10:01

  Ik woon in een dorp vlakbij Rotterdam, maar ik studeer in Utrecht! Ik woon prima in een dorpje maar ik ben nu heel hars op zoek naar een kamer in Utrecht, want het is zo’n heerlijke stad! Schiet alleen niet echt op..

 7. 28 oktober 2014 / 10:27

  Ik woon in een buitenwijk in Tilburg, alsnog een half uur fietsen van het centrum vandaan haha. Ik heb altijd in Roosendaal gewoond, een groot dorp met stadsrechten noemde ik het altijd. Maar mijn collega heeft een relatie met iemand die uit jouw dorp komt en een ex van mij woont ook in jouw dorp, dat is wel grappig. Een dorp heeft ook wel wat hoor. Ik hoef niet midden in het centrum te wonen van een stad, waar ik nu woon vind ik prima, alle faciliteiten en niet de drukte. Oef, ik klink nu als een oud wijf haha.

  • Tedje
   Auteur
   28 oktober 2014 / 10:31

   Haha, wat grappig om te horen Cindy! :) Een dorp heeft zeker zijn charmes. Een combinatie van allebei lijkt mij ook heerlijk!

 8. 28 oktober 2014 / 10:28

  Ik woon in Rotterdam, maar kom ook uit een dorp. Vind de stad toch wel erg fijn. Sowieso is het OV geweldig, maar als het lekker weer is pakken wij gewoon de scooter en zitten we binnen no-time op een gezellig terrasje.

 9. 28 oktober 2014 / 11:07

  Heel herkenbaar :) Ik kom uit een Fries dorpje van 3000 inwoners, daarna ging ik in Haarlem wonen. Ik vind vooral de stad erg handig, je hoeft geen kilometers meer te reizen voor iets, alles is zo dichtbij en ook het OV was een verademing… Niet meer 1x in het uur met de bus, maar gewoon naar de bushalte toelopen zonder dat je kijkt wanneer ie eigenlijk vertrekt, want hij komt toch om de vijf minuten :)

  Ik vind de anonimiteit van een stad ook best fijn, zoals je zegt, kun je gewoon iets aandoen wat net even iets anders is zonder dat iedereen het er over heeft :) Ik heb trouwens ook het gevoel dat als je van ‘buitenaf’ naar een dorp verhuisd, dat je ook nooit echt die ‘dorp-experience’ hebt. Mijn moeder voelde zich namelijk jarenlang een buitenstaander nadat ze er vanuit Overijssel naar toe was verhuisd…

 10. 28 oktober 2014 / 12:55

  Leuk zeg om je ervaringen te lezen! Ik woon nu in een redelijk groot dorp, dus het zit een beetje tussen jouw situaties in, maar ik kan me voorstellen dat die overgang heel groot is!

 11. 28 oktober 2014 / 13:36

  Ik woon al mijn hele leven in een dorpje en ben toch wel van plan om in de stad te gaan wonen, amsterdam of nijmegen

 12. 28 oktober 2014 / 14:23

  Wat grappig om te lezen! Ik woon mijn hele leven al in de stad en ik ben mezelf er niet eens van bewust. :-)

 13. 28 oktober 2014 / 14:34

  Leuk geschreven en ook zó herkenbaar! Op dit moment woon ik nog in een klein dorpje, maar volgend jaar zal ik voor mijn nieuwe studie toch echt op kamers in een stad moeten. Ik heb er nu al zin in!
  Liefs

 14. 28 oktober 2014 / 15:49

  Ik kom uit een ieniminie dorpje en kwam door mijn ex ook in plaatsjes rond om utrecht te wonen. Het heeft mij heel erg veranderd omdat je in utrecht gewoon wel ballen moet hebben

 15. 28 oktober 2014 / 18:07

  Haha, heel herkenbaar allemaal hoor! Ik groeide op in een inieminie dorp in Friesland en verhuisde op mijn 18e naar Leeuwarden. Niet heel groot qua stad, maar wel een heel verschil. Daarna verhuisde ik naar Leiden, heerlijke stad. En nu woon ik weer in een dorp en mis ik de stad. Het is me hier veel te stil, ook al is Noordwijk best levendig en hebben we heel veel leuke restaurantjes enzo.

 16. 28 oktober 2014 / 19:35

  Zo leuk dat je uit Breda komt! Ik woon er namelijk nu twee jaar met heel veel plezier. Wij willen binnenkort gaan verhuizen en kijken vooral naar Prinsenbeek en Breda. Ik zal hier niet zomaar meer weggaan.

 17. Roxy
  28 oktober 2014 / 19:55

  Ik herken dit helemaal! Ik ben opgegroeid in een dorp in de buurt van Maastricht en heb vier jaar in Breda gestudeerd (super grappig herken hierdoor heel veel plekken van je foto’s haha:)). In het begin moest ik ook erg wennen aan in een stad wonen, maar nu ik weer in een dorp woon merk ik dat ik de stad weer super mis!

 18. Natasja
  28 oktober 2014 / 20:09

  Ik kom uit t zelfde dorp als jij and i’m proud of it. Vergeleken met andere dorpen is er veel te doen en word er veel georganiseerd. T is idd geen bruisend stadsleven maar t is wat je zoekt.

 19. 28 oktober 2014 / 20:43

  Leuk om te lezen! Ik woon in een best wel grote stad en kan me ook haast niet voorstellen hoe het is om in een klein dorp te wonen.

 20. 28 oktober 2014 / 20:47

  Fietsen door Utrecht is een onderneming, ik moest er zo aan wennen toen ik in Utrecht kwam wonen…Ik woon er nu al 4 jaar met heel veel plezier…

 21. 28 oktober 2014 / 21:04

  Ik had (en heb) de mazzel in een dorp te wonen MET treinstation. Sterker nog, de afgelopen jaren zelf meer dan één. Daar waar ik nu woon, ben ik met twee minuten lopen op het station. De drukte vond ik vroeger ook heel erg wennen aan de stad. Toen ik (bijna) dagelijks naar Rotterdam moest voor school, wende ik daar gelukkig al snel aan. Dat gedag zeggen is hier in het dorp ook niet. Ik doe het vaak wel, maar dan word ik echt heel raar aangekeken.

 22. 28 oktober 2014 / 21:54

  Leuk om te lezen! Ik woon in Leeuwarden, vlakbij het centrum. Geen grote stad dus, maar er is wel vaak veel te doen. Love the vibe!

 23. 28 oktober 2014 / 22:01

  Super leuk om te lezen! Ik vind elkaar groeten ook zo leuk. Dat heb ik echt gemerkt in België, iedereen is echt heel erg op zichzelf.

 24. 28 oktober 2014 / 23:21

  Ik vind dit zo leuk om te lezen! De verschillen tussen dorpen en steden intrigeren me echt een beetje. Zelf woon ik in een stad (voorstad van Rotterdam) en ik weet eigenlijk niet beter, maar ik vind het wel heel erg leuk. Gezellig, anoniem maar toch ook met een paar bekenden die je gewoon groet, levendig en ook vooral dat alles dichtbij is (5 minuten fietsen voor een winkelcentrum, bibliotheek, manege, kerk…) – zó praktisch!

 25. Joyce
  29 oktober 2014 / 10:10

  Leuk om te lezen! Elkaar groeten is echt iets dorps! Als ik vanaf mij naar de bus loop kom ik hoogstens 5 mensen tegen maar zeg ik wel tegen iedereen goedendag. En als er bij ons in het dorp sirenes afgaan staat de halve straat al buiten om te kijken bij wie en waar het is. Dat sociale is wel fijn aan een dorp, maar in de stad ben je lekker van alle gemakken voorzien!

 26. 29 oktober 2014 / 21:05

  Wat leuk om te lezen! Ik woon al mijn hele leven in een stad maar wacht ook nog steeds netjes bij stoplichten hoor. Zelfs als ik zie dat er niemand aankomt :). Zo te lezen bevalt het Utrechtse leventje je wel :)

 27. 30 oktober 2014 / 19:15

  Ik kom ook uit een dorpje naast Breda en hetgeen wat ik (ook) het meest verafschuw is dat gezeur met die treinen… Gelukkig gaat er naar mijn dorp wel een sprinter maar iedere dag de trein van Den Haag naar huis is een drama terwijl ik gewoon in een klein uurtje op het station in Breda zou kunnen staan. XO

 28. 2 november 2014 / 13:14

  Ik woon in een dorp vlakbij Eindhoven. Hier is gelukkig wel een treinstation. Dus ben ik binnen een kwartier in Eindhoven. Ik vind een dorp zo gezellig, vanwege het begroeten en het ‘ons kent ons’ gevoel, maar de stad heeft inderdaad ook wel wat door de vele faciliteiten.

 29. 2 november 2014 / 13:48

  Volgens mij wonnen we redelijk bij elkaar in de buurt, aangezien Overvecht voor mij ook 5 minuten lopen is en het Neude is met een kwartier lopen ook vlakbij! Het hangt er trouwens enorm vanaf waar je loopt of mensen je groeten, want bij mij in de wijk groet iedereen elkaar wel. En naar mate je ergens langer woont, zal het ook gebruikelijker zijn om bepaalde mensen te groeten, gewoon omdat je vaak dezelfde mensen tegenkomt!

  Het nadeel van in de stad wonen, is dat ik het mis om even lekker door het bos te gaan hardlopen, bij mijn ouders was het bos om de hoek, in de stad niet. Ik ren toch liever door de natuur dan door de stad. Ik loop vaak langs het spoor bij station overvecht en dan helemaal door richting Groenekan, daar heb je mooie velden waar je kan lopen.

 30. Deborah
  24 augustus 2015 / 16:32

  Ik woon in Gent (België) maar kwam ook uit een dorp van amper 20 straten . Was even wennen maar ik woon hier wel graag want er is idd altijd iets te doen ! Wat ik wel mis is dat ik aan de kust woonde en bijna alles zeven dagen op zeven open was, terwijl hier zijn op zondag zowal alle winkels en veel cultuurdingen dicht terwijl je dan net vrij bent…maar voor de rest zit ik hier wel goed ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *