Verslag | Groene loper run Maastricht

Het is 3,5 jaar geleden dat ik mijn laatste hardloopwedstrijd liep. Het werd dus hoog tijd om daar verandering in te brengen! Afgelopen zondag liep ik de 5 kilometer tijdens de eerste editie van de Groene Loper Run in Maastricht. 

Vier jaar geleden begon ik enthousiast met hardlopen en trainde ik voor de 5 kilometer van de Marathon van Meerssen en de Bredase Singelloop (klik hier en hier voor mijn wedstrijdverslagen van toen!). Daarna ben ik blijven sporten en sporadisch blijven hardlopen. Een poosje wel, een poosje helemaal niet. Een paar weken geleden besloot ik me in te schrijven voor de 5 kilometer van de Groene Loper Run, samen met een vriendin van de bootcamp. Veel tijd om te trainen was er niet. Naast mijn gebruikelijke bootcamptraining, ging ik de laatste drie weken nog 1 keer in de week hardlopen. De generale repetitie, een week voor de wedstrijd, ging echt verschrikkelijk. Mijn benen wilden niet en mijn ademhaling al helemaal niet. Wat een ellende! Ik doe niet mee om een goede tijd weg te zetten, maar mijn doel is wel om hem in één keer te lopen, zonder te wandelen. Nou, ik kan alvast verklappen dat dat niet is gelukt, helaas, haha! Ach, volgende keer beter.

Nog even een kiekje net voordat we naar de start gingen // Onderweg stonden de boyfriends ons aan te moedigen, daar kreeg ik wel extra energie van! Onderkin represent, maar ik ging lekkerrrr! 

Let’s go! 0 – 3 K

1 april was het zover! Samen met mijn vriend fietste ik naar de Groene Loper in Maastricht, waar de run zou plaatsvinden. Het was de eerste keer dat de Groene Loper Run georganiseerd werd en aan de 5K deden (volgens mij) zo’n 400 mensen mee. Er waren geen startvakken, iedereen moest gewoon verzamelen voor de start. Ik had me ingeschreven samen met Christel van mijn bootcampclubje. We warmden ons van tevoren een beetje op. Hoe zenuwachtig ik tijdens mijn eerste hardloopwedstrijd was, zo relaxed was ik nu. Ik hoopte alleen dat ik niet als laatste over de finish zou komen, haha. Het startschot ging en we begonnen te lopen. Muziek in en gaan! De weg was in het begin heel smal, dus het schoot totaal niet op. Het duurde even voordat ik mijn plek en tempo had gevonden, maar ondertussen genoot ik van de mensenmassa en mijn muziek die snoeihard door mijn oren toeterde. Christel was ik al vrij snel kwijt geraakt, maar we hadden afgesproken dat we gewoon ons eigen tempo zouden aanhouden. Het waaide flink, maar toch was ik blij dat ik mijn jack nog gauw uit had gedaan voor de start. Koud was het namelijk niet tijdens het rennen. De eerste 2,5 kilometer gingen lekker, ik zat er goed in. Op dit stuk stond er best veel publiek en ik merkte dat ik daardoor gemotiveerd werd om te blijven rennen. De route liep door de Groene Loper, precies boven de tunnels die onder Maastricht doorgaan. Best grappig om dat te beseffen terwijl je daar aan het lopen bent. Helaas is het weer erg grauw en zijn de bomen nog niet groen, wat zorgt voor een kille bedoeling. Ik focus me dan ook maar op de mensen om me heen in plaats van op de omgeving.

The struggle is real: 3 – 4,5 K

Na twintig minuten gelopen te hebben, kreeg mijn ademhaling het er moeilijk mee. Er stonden inmiddels geen mensen meer aan de kant en ik kon niemand vinden die in hetzelfde tempo liep als ik. Bovendien waaide het nog steeds en voor ik het wist was ik aan het wandelen. Achteraf denk ik: waarom heb ik dat gedaan? Ik had makkelijk door kunnen rennen. Heel even op adem komen en na 30 seconden begon ik weer met lopen. Ik wist meteen: dit had ik niet moeten doen. Ik kwam er niet lekker meer in. De volgende kilometer die volgde, ging dan ook niet zo lekker. Op een gegeven moment liep ik naast een meisje die zo hard aan het ademen was, dat ik mijn muziek (die al redelijk hard stond), niet meer goed kon horen. Dat leidde natuurlijk enorm af dus ik besloot een klein sprintje te trekken. We liepen net een beetje berg op, dus dat was aardig zwaar. Het laatste stukje berg op heb ik dan ook nog even gewandeld, maar weer was er dat stemmetje in mijn hoofd dat zei: waarom ben je aan het wandelen? Ik herpakte me snel en na een paar seconden was ik weer aan het rennen. Ik keek op mijn telefoon en ik zag dat ik 27 minuten bezig was. Dat betekende dat ik nog 10 minuten moest rennen. Ik dacht namelijk dat ik er zeker langer dan 35 minuten over zou doen, aangezien dat steeds mijn tijden waren bij het trainen. Bij die gedachte alleen al dacht ik: waarom doe ik überhaupt mee aan een hardloopwedstrijd? Wat doe ik hier? Ik kan dit helemaal niet!

Mijn gezicht toen ik net over de finish was, haha! 

No limits! 4,5 – 5 K

Ik had mijn Endomondo-app niet aangezet, dus ik had geen idee hoe ver ik nog moest. Puur kijkend op de tijd, dacht ik dat ik dus nog 10 minuten moest. Toen zag ik ineens de kerk waar we waren gestart. En dat was niet ver meer. OMG! Ik rende nog even rustig door en op het moment dat ik de finishboog in het vizier had, zette ik mijn laatste sprintje in. Eigenlijk kon ik niet meer, maar het juichende publiek sleepte me erdoorheen. Ik haal iedereen in en dat geeft zo’n ontzettend lekker gevoel. Eventjes kreeg ik weer dat euforische gevoel van mijn eerste hardloopwedstrijd. Ik had geen idee wat mijn tijd was, maar ik was al lang blij dat ik over de streep was gekomen. Ik kreeg een medaille omgehangen en daarna spotte ik mijn vriend die aan de kant stond. Wat bleek nou, ik had een snellere tijd gelopen dan ik ooit had gedacht: 32.21! En dat is voor mijn doen echt netjes, haha! De eerste man finishte na 16 minuten en de eerste van de 10 kilometer finishte na iets meer dan 33 minuten. Dat betekent dat deze mensen twee keer zo snel rennen als ik, maar ach. Dat zijn de professionals, en dat ben ik (gelukkig) totaal niet.

Ik vond het leuk om weer eens een wedstrijd te lopen, want de sfeer bij zo’n evenement is gewoon altijd leuk. Dit keer laat ik er niet weer 3,5 jaar tussen zitten, dat weet ik wel! Want het geeft toch wel een kick als je dan over die finish komt. Doel voor de volgende keer: écht in een keer lopen, zonder te wandelen. Maar dan heb ik eigenlijk een haas nodig, dat zou voor mij heel goed werken.

Liefs,
Tedje

 

Volg:
Delen:

3 Reacties

 1. 6 april 2018 / 08:41

  Echt super goed gedaan! Balen dat je tussendoor bent gaan lopen, maar je hebt nog steeds een super goede tijd neer gezet! Ik heb het hardlopen sinds een tijdje opgepakt en gisteren voor het eerst 4 km aan een stuk gerend, dat voelde ook wel echt als een overwinning!

  • Tedje
   Auteur
   6 april 2018 / 10:24

   Ah, thanks! Jaa dat kan ik me voorstellen. Goed bezig!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *