Waarom ik een haat-liefdeverhouding heb met Instagram

instagram haat liefde

Instagram is mijn favoriete social media kanaal. Ik hou ervan om mooie foto’s te maken speciaal voor Instagram, maar de laatste tijd begint er iets te knagen. Als je het goed bekijkt (alhoewel, daar hoef je helemaal niet goed voor te kijken, dat zie je in één oogopslag), is Instagram eigenlijk maar een neppe bedoeling. En dat zit me dwars. Vooral omdat ik er zelf ook aan meedoe. 

Iedere dag worden we geconfronteerd met de meest perfecte plaatjes op Instagram. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan wie je volgt, maar in het bloggerswereldje zie ik alleen maar afgetrainde lichamen, perfect gezonde ontbijtjes en meiden die het ene na het andere succes bereiken. De highlights in het leven worden gedeeld op social media, en dat snap ik volkomen. Wie zit er bovendien te wachten op klaagzang na klaagzang op social media?

Als ik door mijn eigen feed op Instagram scroll, denk ik wel eens: oei. Het lijkt alsof ik het perfecte leven heb. Een reisje met vriendinnen naar Lissabon, lunchen bij leuke plekken in Maastricht, flatlays met mooie beautyproducten en vergeet de outfitfoto’s niet. Tsja. Begrijp me niet verkeerd: ik mag zéker niet klagen over mijn leven en op het moment ben ik ook erg gelukkig, maar ik merk dat ik te veel met Instagram bezig ben, als in: oh, deze foto kan ik echt niet op Instagram plaatsen, want die past niet mooi in mijn feed.

De perfecte feed op Instagram

Nu ben ik geen held in het maken van een perfecte feed met bepaalde kleurschema’s en dat soort dingen, maar ik ben er toch mee bezig. Ik plaats bijvoorbeeld niet gauw twee keer een foto van mezelf achter elkaar, net zo min als ik twee flatlays op een witte ondergrond naast elkaar plaats. En ook niet onder elkaar. Mensen die niet zo bezig zijn met Instagram zullen me voor gek verklaren, maar ik weet zeker dat heel veel mensen (voornamelijk bloggers/Instagrammers) zich hierin zullen herkennen.

En daar schrok ik laatst heel erg van. Stiekem verlang ik terug naar de tijd dat ik me druk maakte dat ik per ongeluk op internet ging met mijn mobiel. In die tijd maakten we ook foto’s met onze telefoon en stuurden we elkaar ook sms’jes, maar hoe er nu omgegaan wordt met social media (en dan voornamelijk Instagram en Snapchat) gaat best ver. Beter gezegd: heel ver. En dat zegt iemand die voor haar werk de hele dag bezig is met teksten schrijven en social media.

Daarom zit ik in een tweestrijd. Ik geniet ervan om te fotograferen en om mooie flatlays te maken van beautyspulletjes en om mijn bord smaakvol te presenteren en te fotograferen. Dat is mijn werk. Maar is het echt? Ik probeer wel zo echt mogelijk te zijn op Instagram. Ik zal geen foto plaatsen van mezelf alsof ik heb gedaan dat ik naar de sportschool ben geweest, terwijl ik in real life een zak popcorn op de bank aan het op eten ben. Maar mijn boterham met kaas zal ik niet gauw delen op Instagram. Wel op Instagram Stories, dat is een ander verhaal. Nee, op Instagram plaats ik eerder een mooie gestylede foto van toast met avocado. #avocadolover.

Volgers en likes kopen

Dan nog iets waar ik niks van snap: Instagrammers die volgers en likes kopen op Instagram. Ja, dat kan. Heel makkelijk zelfs, heb ik me laten vertellen. Voor een paar euro kun je al heel wat volgers en likes extra realiseren. Ik snap dat je blij wordt van oplopende cijfertjes (ik bedoel, ik vind het óók heel leuk als steeds meer mensen me gaan volgen, al blijft mijn teller de laatste tijd een beetje hangen), maar waarom zou je ze kopen?? Ik denk dat dit maar een reden heeft: om gezien te worden door bedrijven en webshops en sneller gratis spullen te krijgen of geld te verdienen met Instagram. Ik snap wel hoe deze wereld in elkaar zit, maar tegelijkertijd word ik er zo verdrietig van…

Waar ik naartoe wil met mijn verhaal? Dat weet ik ook niet precies. Ik wilde gewoon mijn hersenspinsels over dit onderwerp kwijt en vertellen dat Instagram voor mij twee kanten heeft gekregen. En ik ben ook vooral benieuwd wat jullie ervan vinden. Vinden jullie Instagram nog leuk? En wisten jullie überhaupt dat je in een paar klikken volgers en likes op Instagram kunt kopen?

Liefs,
Tedje

Volg:
Delen:

16 Reacties

 1. 7 juli 2017 / 07:43

  Het enige wat ik met mijn foto’s doe is eenzelfde filter over mijn foto’s plaatsen, maar ik let niet op de volgorde van mijn foto’s zoals jij zegt. Ik weet dat heel veel mensen en succesvolle accounts dit echter wel doen. Het is maar net wat je fijn vindt, maar de mooie accounts krijgen wel vaker reacties e.d. (wat ik altijd erg gezellig vind aan Instagram). Maar het kopen van likes/volgers snap ik niet. Ik vind dat zo vreemd, want wat heb je daaraan? Het is toch juist leuk als mensen reageren en een lieve reactie achterlaten? Dat heb je niet als je volgers koopt. En je hebt dan veel volgers.. leuk. Wordt je leven daar beter van? Nee. :)

  Ik begrijp je hersenspinsels wel, want ik merk eigenlijk hetzelfde, maar Instagram is nu eenmaal een foto-platform en mensen kijken graag naar mooie foto’s dus ik denk dat het daarom zo populair is en dat het daarom niet zal veranderen. Maar het is natuurlijk wel goed (en belangrijk!) om te beseffen dat het nep is. Laatst dacht ik nog dat er vaak ophef is over magazines over het feit dat zij hun foto’s te veel bewerken en dat het allemaal ver van de waarheid staat, maar eigenlijk doet iedereen op Instagram precies hetzelfde.. :) Ik las ook dat jongeren er erg onzeker van worden omdat ze denken dat die highlight-reel echt is en dat ze dat gaan vergelijken met hun eigen ‘normale’ leven waarin ze niet elke dag iets bijzonders doen. Dit vind ik wel verontrustend..

  • Tedje
   Auteur
   7 juli 2017 / 09:32

   Ik snap dat ook echt totaal niet. Ik vraag me ook af hoe de mensen die volgers kopen daar tegenaan kijken. Want je weet toch dat de likes en volgers die je krijgt nep zijn? En wat je zegt over magazines vs. Instagram, daar had ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. So true!

 2. 7 juli 2017 / 08:15

  Ik heb al een paar x ontdekt dat mensen instagram volgers kopen. Wat trouwens best wel obvious is als diegene er geen likes bij koopt xD

  Op zich heb ik geen problemen met de ‘fake’ heid, alleen de goede kanten belichten. Op instagram is het gewoon leuk om mooie plaatjes te zetten. Om m’n oncharmante ochtendhoofd of een bak friet te laten zien ga ik naar Snapchat of Facebook :P of Twitter. Elk social media platform biedt weer iets anders voor mij :)

  • Tedje
   Auteur
   7 juli 2017 / 09:32

   Haha, ja dat zie ik ook heel vaak. 20K volgers en dan 200 likes op je foto’s. Dat klopt niet helemaal… Daar is Snapchat weer goed voor inderdaad! Ik gebruik dan Instagram Stories bijvoorbeeld. Leuk om jouw mening hier over te horen!

 3. 7 juli 2017 / 08:49

  Ik begrijp echt perfect wat je bedoelt. Ik heb voor mezelf besloten om me niet druk te maken om die ‘perfecte’ feed en post gewoon wat ik wil, wanneer ik wil. Foto’s van eten en drinken, m’n vriend en ik, de omgeving, optredens, … én bloggerelateerde (product)foto’s. Alles kan, alles mag. :-)
  Mensen die volgers en likes kopen, begrijp ik écht niet. En van dat volgen-ontvolgen-spelletje word ik al helemaal gek.

  • Tedje
   Auteur
   7 juli 2017 / 09:34

   You go girl! Oh, daar heb ik het inderdaad niet over in mijn blog, maar daar word ik inderdaad helemaal crazy van. Er zijn een paar meiden (bloggers) die mij iedere dag volgen en ontvolgen. Zo irritant! Ik ga echt niet terugvolgen hoor! Ik volg alleen accounts die ik daadwerkelijk leuk vind om te volgen.

 4. 7 juli 2017 / 09:54

  Ik heb ook wel een beetje een haat-liefde verhouding met Instagram denk ik.. Ik wil zo graag een feed die perfect bij elkaar past, maar eerlijk: het leven is niet perfect toch? Nu moet ik zeggen dat ik op mijn persoonlijke account daar ook niet veel waarde aan hecht. Ik laat liever gewoon de leuke dingen zien die ik doe, zonder perfect over te willen komen.

 5. 7 juli 2017 / 11:07

  Goed stuk! Ik snap je helemaal. Als je erover nadenkt is het ook vreemd dat ‘influencer’ zijn tegenwoordig een baan is. Je bent dan eigenlijk gewoon een lopend reclamebord dat probeert om anderen zoveel mogelijk spullen te laten kopen die ze waarschijnlijk niet eens nodig hebben. Ik snap dat dat is hoe marketing werkt, maar toch is het zo verkeerd als je er wat langer over nadenkt. Gelukkig zijn er dan ook weer mensen die hun invloed juist voor goede dingen gebruiken. Bij jou heb ik overigens wel het idee dat je Instagram goed weergeeft hoe jouw leven is. Natuurlijk deel je de saaie dingen niet, maar dat is ook logisch. Daar hebben we Instastories voor ;)

  • Tedje
   Auteur
   7 juli 2017 / 11:49

   Uhg, influencer, dat vind ik zo’n naar woord, haha! ;-) Ik ben het helemaal met je eens! En thanks voor je compliment, soms ben ik bang dat ik mee word gezogen in het hele Instagram-wereldje. En inderdaad: Instagram Stories is dé ideale oplossing!!

 6. 7 juli 2017 / 16:52

  Oh ik herken mezelf enorm in je artikel.. ik sta momenteel al heel lang vast.. gaat of alleen af maar komt weinig bij, geen idee hoe het komt. Ik heb al een persoonlijke instagram aangemaakt voor rommelige foto’s dus zonder feed en de ander is wit en licht! nu haal ik wel enorm veel inspiratie van instagram af!

 7. 7 juli 2017 / 17:40

  Heel erg herkenbaar wat je zegt! Ik heb hier ook ooit een blog over geschreven: aan de ene kant heb ik een hekel aan dat perfecte op internet, maar aan de andere kant doe ik daar net zo hard aan mee. Hoe graag ik ook zou willen dat ik wat random plaatjes kon delen, ook ik ben nogal bezig met die perfecte feed. En mijn mindere momenten? Die zal ik inderdaad niet snel op Instagram delen, waardoor mijn leven soms ook zoveel perfecter lijkt op Instagram dan het is. Argh, lastig! Maar ja, aan de andere kant blijft Instagram wel mijn favoriet onder de social media om op te zitten.

 8. 8 juli 2017 / 10:05

  Ik snap het. Ook in de blogwereld zie je van die meiden die zo gezond leven en dan vraag ik me af moet ik zo ook zijn om succesvol te zijn? Ik denk het niet. Dit hele gedoe is niet goed voor ons zelf beeld naar mijn mening

 9. 8 juli 2017 / 14:16

  Ik vind Instagram vaak ook te perfect overkomen en dat vind ik wel heel erg jammer. Het moet gewoon leuk blijven en niemand heeft het perfecte leventje denk ik dan. En wat betreft het kopen van volgers.. als je dat doet, dan kun je toch niet trots op jezelf zijn met wat je hebt bereikt? Het geeft juist een veel fijner gevoel als mensen je gaan volgen omdat ze jou en je content leuk vinden! :)

 10. 8 juli 2017 / 14:23

  Instagram ben ik zelf graag mee bezig! Maar inderdaad verbaas ik mij hoe mensen aan zoveel volgers soms komen. Het kopen van volgers vind ik daarom ook best triest. Ik zie ook regelmatig emails in mijn blog mail box met koop Instagram volgers, ze snappen niet eens waarom je nee zou zeggen. Ik klik ze gelijk maar weeg richting de prullenbak.

 11. 10 juli 2017 / 18:18

  Ik heb er ook last van. Met name dat foto’s ‘niet goed genoeg zijn’ voor op instagram. Eigenlijk te zot voor woorden. Want zo heb ik maar een klein aantal IJsland foto’s gepost omdat ik weet dat sommige (met bijvoorbeeld meerdere (onbekende) mensen erop) niet veel likes gaan krijgen. Het zat me ook dwars dat ik gewoon niets post omdat ik denk dat het niet goed genoeg is, terwijl dat eigenlijk helemaal niets uit moet maken. Ik moest ook lachen toen ik naar mijn instagramfeed keek, totaaaal niet realistisch met hoe ik me voelde. En dan te bedenken dat ik tegelijkertijd jaloers kijk naar de feed van anderen terwijl ik, net als jij, weet dat hun levens ook helemaal niet zo perfect zijn.

 12. 22 augustus 2017 / 09:24

  Ik heb zelf eigenlijk niet echt een probleem met de fakeheid op instagram. Ik ben zelf niet zo druk bezig met mijn feed, maar ik ga wel alleen maar mooie foto’s erop zetten. Er zijn andere platformen om ‘meer realistische’ foto’s te delen zoals snapchat! :) Verder denk ik ook dat er vaak onterecht gedacht wordt dat mensen volgers kopen, ik heb zelf 800 volgers, maar soms heb ik ook foto’s met ‘maar’ 30 likes terwijl andere foto’s van mij er dan weer meer hebben. Ik merk dat ik veel minder likes heb sinds instagram veranderd is. Ik vind instagram vooral stommer door de update, ik wil geen foto’s zien van 5 dagen geleden, ik wil zien wat mensen nu posten. :/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *